Cadde Demans ve afazi ile mücadele ediyor! Bruce Willis'in eşinden açıklama

Demans ve afazi ile mücadele ediyor! Bruce Willis'in eşinden açıklama

05.06.2023 - 12:51 | Son Güncellenme:

Emmy ve Altın Küre Ödüllü Bruce Willis, 'afazi'ye (söz yitimi) ek olarak dil ve harekette bozulma semptomları gösteren frontotemporal demans hastalığına (FTD) da yakalanmıştı. 42 yıllık kariyerinde 145 yapımda rol alan 68 yaşındaki yıldız, oyunculuğu bırakıp, gözlerden uzak bir hayat sürmeye başlamıştı. Kızı Tallulah Willis'in ardından eşi Emma Heming Willis de ABD'li aktörün hastalığı hakkında konuştu.

Demans ve afazi ile mücadele ediyor Bruce Willisin eşinden açıklama

'Moonlighting' (Mavi Ay), 'Die Hard' (Zor Ölüm) serisi ve 'The Sixth Sense' (Altıncı His) gibi yapımlarla adını geniş kitlelere duyuran Bruce Willis'e, Mart 2022'de beynin bazı bölgelerinde meydana gelen işlev bozukluğu sebebiyle ortaya çıkan konuşma, konuşulanı anlama ve okuma-yazma gibi becerileri etkileyen afazi teşhisi konulmuştu.

Haberin Devamı

Kariyerine nokta koymak zorunda kalan 68 yaşındaki oyuncu, geçtiğimiz şubat ayında sağlık durumuna ilişkin yeni bir gelişmeyle gündeme gelmişti. Willis'in ailesi, ünlü ismin davranış ve kişilik değişikliği, düşünme, dil ve harekette bozulma semptomları gösteren frontotemporal demans hastalığına yakalandığını duyurmuştu.

Demans ve afazi ile mücadele ediyor Bruce Willisin eşinden açıklama

"HASTALIĞIN BELİRTİLERİNİ GÖRMEZDEN GELDİK"

Eski eşler Demi Moore ile Bruce Willis'in 1994'te dünyaya gelen kızları Tallulah Willis, babasının demans teşhisi almadan önce hastalıkla ilgili belirtiler gösterdiğini, tüm ailenin bu belirtileri anlamakta zorlandığını ve bu sebeple görmezden geldiğini söylemişti.

Demans ve afazi ile mücadele ediyor Bruce Willisin eşinden açıklama

Aslında uzun zamandır babamla ilgili bir şeylerin ters gittiğini biliyordum. Babamın durumu, bir çeşit 'tepkisizlikle' başladı. Ailem ve ben, bu tepkisizliği rol aldığı filmlerden dolayı yaşadığı duyma kaybına bağladık.

"MİDEYE ATILAN YUMRUK GİBİ"

Sağlık sorunlarıyla mücadele eden Hollywood yıldızının ailesinden açıklamalar gelmeye devam ediyor. Bruce Willis ile 2009'da dünyaevine giren Emma Heming Willis, hastalığın olası tedavisi için yapılan tıbbi denemenin durdurulması nedeniyle yaşadığı hayal kırıklığını anlattı.

Demans ve afazi ile mücadele ediyor Bruce Willisin eşinden açıklama

Haberin Devamı

Wave Life Sciences'ın frontotemporal demans ve ALS'yi tedavi edebilecek klinik çalışmaları sonlandırdığını okudum. Bize yardımcı olabileceklerinden emin değilim. Bu, mideye atılan yumruk gibi hissettiriyor. Yine de iyi yanlarına bakmak zorundayım, çabalıyorlar.

"AİLEMİZ UMUDUNU ASLA KAYBETMEYECEK"

Çalışmalara katılan kuruluşlara teşekkür eden Emma Heming, "Lütfen bu çalışmaları devam ettirin. Bu sevgi dolu toplumdan vazgeçmeyin. Ailemiz inancını korumaya devam edecek ve umudunu asla kaybetmeyecek" ifadelerini kullandı.

Demans ve afazi ile mücadele ediyor Bruce Willisin eşinden açıklama

BRUCE WILLIS'İN HASTALIĞI FRONTOTEMPORAL DEMAS NEDİR?

Alzheimer hastalığından sonra en sık görülen demans türüdür. Ön ve temporal loblardaki sinir hücrelerinin dejenerasyonu sonucunda oluşan FTD'nin en yaygın belirtlileri; kişilik değişimi, sosyal ve kişisel davranışlarda değişiklik, duygusal kararsızlık, dili ifade etmede yaşanan güçlükler, algı ve hafıza sorunlarıdır. Frontotemporal demans yaşayan hastalar kendilerini sosyal hayattan izole ederler.

Demans ve afazi ile mücadele ediyor Bruce Willisin eşinden açıklama

Frontotemporal demanslı kişiler diğer demans türlerine kıyasla nispeten daha az hafıza sorunu yaşarlar. Ancak diğer pek çok bunama ile ilgili hastalıkta olduğu gibi FTD'li kişilerde de duygusal patlamalar, kişilik değişikliği, yabancılara aşırı yakınlık sergileme veya kas işlev bozuklukları oluşabilir.