Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Pek çok inanışta bolluk, bereket ve sonsuz hayatın sembolü olmuştur nar. Mücevher parlaklığındaki tanelerinin güzelliği, lezzeti ve şifası “Cennet meyvesi” olarak anılmasını haklı kılar.

Mutfağımızda narla hazırlanan pek çok tarif var. İşte onlardan bazıları...

NAR TANESi LEZZETiN BiR TANESi

NARLI&BAHARATLI KURABiYE
Malzemeler (6 kişilik)
- 1.5 su bardağı un
- 2.5 su bardağı yulaf
- 3 çorba kaşığı buğday nişastası
- 1 adet yumurta
- 3 çay bardağı tereyağı
- 1 çorba kaşığı krema
- 1.5 çay bardağı esmer toz şeker
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı vanilya
- 2 çay kaşığı tarçın
- 2 çay bardağı nar taneleri

Hazırlanışı: Un, yulaf, nişasta, kabartma tozu, baharat ve vanilyayı karıştırın. Tereyağını karıştırma kabına koyun. Üzerine toz ve esmer şekeri ekleyip mikserle krema kıvamını alıncaya kadar çırpın. Tüm malzemeyi birleştirin ve yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak elinizle yuvarlayın. Yağlanmış tepsiye hafifçe bastırarak yerleştirin. 170 derecede ısıtılmış fırında 10-12 dakika pişirin.

Haberin Devamı

NAR TANESi LEZZETiN BiR TANESi

NAR ŞERBETi

Malzemeler
- 7 adet nar
- 1.5 su bardağı su
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 çorba kaşığı limon suyu
- 3 diş karanfil

Hazırlanışı: Narların suyunu sıkın, bir taşım kaynatın. Şekerini ekleyin ve karıştırın. Karanfil koyup 20 dakika pişirin. Limon suyunu ekleyerek 10 dakika daha kaynatın.

NAR TANESi LEZZETiN BiR TANESi

YUFKALI NARDANAŞ

Hazırlanışı: Etleri suyunu çekene kadar kavurun. Üzerine tereyağı ve küp doğranmış soğanları ekleyerek şeffaflaşana kadar soteleyin. Salçayı ilave edin ve kokusu gidene kadar kavurun. Üzerine 1 su bardağı su koyun ve etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Baharat, nar ekşisi, pekmez ve nar tanelerini ekleyerek karıştırın. Yufkayı tezgaha serin ve üçgen olacak şekilde dörde bölün. 2 parçanın geniş kenarları üst üste gelecek şekilde çorba kasesine koyun. Üzerine harcı paylaştırın ve bohça şeklinde kapatın. Yağlanmış tepsiye dizin ve üzerine sıvı yağ sürün. 170 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Sarımsaklı yoğurt, kıyılmış maydanoz, nar ve kızarmış şehriye serperek servis edin.

Haberin Devamı

Malzemeler (6 kişilik)
- 3 adet yufka
- 700 gr. kuzu kuşbaşı
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 2 adet kuru soğan
-1 çorba kaşığı biber salçası
- 1 çorba kaşığı pekmez
- Yarım çay bardağı nar ekşisi
- 1 çorba kaşığı reyhan
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Tuz, karabiber

Üzeri için:
- Kıyılmış maydanoz
- Nar taneleri
- Sarımsaklı yoğurt
- Kızarmış tel şehriye

NAR TANESi LEZZETiN BiR TANESi

NARLI&BADEMLi BULGUR PiLAVI
Hazırlanışı: Nohutu bir gece evvelden ıslatın, ertesi gün 3 su bardağı su ile haşlayın. Pilav tencerenizde küp doğranmış kuru soğanı, zeytinyağı ve tereyağı karışımında şeffaflaşana kadar kavurun. Tel şehriye ve bademi ekleyin, altın rengini alıncaya kadar kavurun. Bulguru ilave edip 6-7 dakika kavurmaya devam edin. Üzerini İki parmak geçinceye kadar su ve nohutlarını koyup kısık ateşte, suyunu çekene kadar pişirin. Baharat, kıyılmış maydanoz, rende limon kabuğu ve nar serperek servis edin.

Haberin Devamı

Malzemeler (6 kişilik)
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 2 çay bardağı tel şehriye
- Yarım su bardağı nohut
- 1 adet kuru soğan
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı badem içi
- Tuz, karabiber

Üzeri için:
- Kıyılmış maydanoz
- Nar taneleri
- Limon kabuğu rendesi

NAR TANESi LEZZETiN BiR TANESi

NARLI&ÇAYLI KEK
Malzemeler (6 kişilik)

- 1 su bardağı soğuk demli çay
- 1 çay bardağı kakao
- 3 su bardağı un
- 1 çay bardağı nar tanesi
- 1 su bardağı toz şeker
- 3 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 çay bardağı süt
- Yarım su bardağı erimiş tereyağı

Üzeri için:
1 çay bardağı nar tanesi

Çikolata sos için:
- Yarım su bardağı bitter
- Çikolata rendesi
- 1 su bardağı süt
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı kakao
- 2 çorba kaşığı toz şeker
- 1.5 tatlı kaşığı mısır nişastası
- 5 çorba kaşığı krema

Çikolata sosun hazırlanışı: Tencerenizde süt, kakao, şeker, nişastayı karıştırın. Orta hararetli ateşte koyulaşıncaya kadar pişirin. Tereyağı, krema ve çikolatayı ekleyin, kremayı iyice karıştırın.

Kekin hazırlanışı: Yumurta ve toz şekeri, yumurta kabarıp krema kıvamına gelene kadar çırpın. Tereyağını ekleyin ve karıştırın. Diğer kek malzemelerini ekleyerek, pürüzsüz bir kıvam alana kadar kaşıkla karıştırın. Yağlanmış kek kalıbınıza hamurunuzu boşaltın. 170 derecede ısıtılmış fırında, kabarıp içi pişene kadar fırınlayın. Kek soğuyunca kalıptan çıkartın. Üzerine çikolata sos ve nar taneleri serperek servis edin.