Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Dünya mutfaklarını incelediğimizde köftenin pek çok çeşidine rastlarız. Ama en geniş köfte mönüsünün bizim mutfağımızda olduğunu gururla söyleyebilirim. Izgarasından yağda kızarmışına, sulusundan terbiyelisine, salçalısından kaşarlısına hatta irmiklisinden, bulgurlusuna kadar köfte hakkında epeyce tarif var.

NE KADAR LEZZET O KADAR KÖFTE

DİL PEYNİRLİ ALBONDİGAS KÖFTE (Meksika)

Malzemeler (6 kişilik)

Köfte:
- 750 gr. köftelik kıyma
- 1 çay bardağı mısır unu n 1 çay bardağı su
- 1 adet kırmızı soğan n 3 çorba kaşığı sıvı yağ n 4 diş sarımsak n 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber

Üzeri için:

- Kıyılmış maydanoz ve nane
- 200 gr. dil peyniri

Sosu için:
- 2 adet domates
- 4 çorba kaşığı sıvı yağ
- Yarım demet taze soğan
- 1 çorba kaşığı domates salçası
-4 diş sarımsak
-3 adet sivri biber
-1 tatlı kaşığı kişniş
-1 tatlı kaşığı kırmızı biber
-1 tatlı kaşığı kekik
-Tuz, karabiber

Hazırlanışı: Mısır ununu suyla karıştırın ve yarım saat bekletin. Rendelenmiş soğan, sarımsak, kıyma, baharat ve sıvı yağı karıştırın. Karışımı iyice yoğurun ve ceviz büyüklüğünde köfteler hazırlayın. Ayrı bir tencereye sıvı yağı koyun. Doğranmış domates, biber, sarımsak
ve salçayı 10 dakika kavurun. Taze soğan ve baharatını ilave edip 5 6 dakika soteleyin. 2 su bardağı su koyun ve karışımı yarım saat pişirin. Köfteleri tencereye ekleyin ve 20 dakika pişirdikten sonra karışımı fırın kabına boşaltın. Üzerine dil peynirlerini yerleştirin.
Fırın ızgarasında peynirler eriyene kadar kızartın. Kıyılmış nane ve maydanoz serperek servis yapın.

Haberin Devamı

NE KADAR LEZZET O KADAR KÖFTE

ZEYTiNLi CIZBIZ KÖFTE

Malzemeler (6 kişilik):
-750 gr. köftelik kıyma
- 2 adet kuru soğan
- 4 diş sarımsak
- 3 dilim ekmek içi
- 4 çorba kaşığı su
-1 çorba kaşığı sirke
- 1 çorba kaşığı sıvı yağ
-1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı pul biber
-Tuz, karabiber

Ortası için:
- Siyah ya da yeşil çekirdeksiz zeytin

Hazırlanışı: Ekmek içlerini suyla ıslatın. Ezilmiş sarımsak, çok ince kıyılmış soğan ve tüm malzemeyi karıştırarak 20 dakika yoğurun. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve ortasına zeytinleri koyarak yuvarlayın. Köftelerin üzerini kapatarak bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün fırın ızgara-sında ya da mangalda kızartarak servis yapın.

Haberin Devamı

NE KADAR LEZZET O KADAR KÖFTE

DÜĞÜLÜ PARMAK KÖFTE

Malzemeler (6 kişilik):

-600 gr. köftelik kıyma
-50 gr. kuyruk yağı kıymayla beraber çekilecek
-1 çay bardağı kısırlık bulgur
- Yarım çay bardağı soda
-1 adet kırmızı soğan
-1 adet kuru soğan
-Tuz, karabiber
-Sıvı yağ

Hazırlanışı: Kuyruk yağlı kıyma, soda, bulgur ve baharatı yarım saat yoğurun. Karışımı 1 gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün rendelenmiş soğanları ilave edin ve tekrar yoğurun. Köftenizden iki parmak kalınlığında şeritler yapın ve arzu ettiğiniz boyda kesin. Üzerine sıvı yağ sürerek
mangal ya da fırın ızgarasında kızartın.

NE KADAR LEZZET O KADAR KÖFTE

CEViZLi SUCUK KÖFTE

Malzemeler (6 kişilik)
- 750 gr. köftelik kıyma
-50 gr. kuyruk yağı-kıymayla çekilmiş
-1 çay bardağı galeta unu
-1 çorba kaşığı su
-2 çorba kaşığı ince çekilmiş ceviz içi
-8 diş sarımsak
-1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- Yarım çay kaşığı yenibahar
-1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
-1 tatlı kaşığı karabiber
-2 çay kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı: Ezilmiş sarımsakla beraber tüm köfte malzemelerini 15-20 dakika yoğurun. Köftenizden ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve elinizle yuvarlayarak şekil verin. Hazırladığınız köfteleri tabağa dizin ve üzerini streçle kapatarak bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün üzerine fırçayla zeytinyağı sürerek mangal ya da fırın ızgarasında kızartın.

Haberin Devamı

GÜZEL KÖFTE İÇİN İPUÇLARI

- Kıyma seçimi çok önemli. Dana kaburgasından sıyrılmış et, kuzu döş ve dana etinden çekilmiş karışım idealdir.
- Eğer etiniz yeterince yağlı değilse kavram yağı, bulamazsanız da kuyruk yağı ekleyebilirsiniz.
- Kıyma bekletilmeden köfte hazırlanmalı.
- Kıymayı kasapta irice çektirip, yoğurarak özleştirebilirsiniz.
- Köfte malzemelerini kıyma makinasından birlikte çektirebilirisiniz.
- Köfte hazırlarken en az yarım saat yoğurmalı ve 1 saat buzdolabında dinlendirmelisiniz.
- Köftenizin yumuşak olması için içine sıvı yağ ya da zeytinyağı ekleyebilirisiniz.
- Köfteye ekleyeceğiniz ekmeği su yerine et suyuyla ıslatmak lezzetini artırır.
- Köfteyi ızgarada pişirirken başından ayrılmamalı, bir yüzü tam kızarmak üzereyken diğer tarafı çevrilmelisiniz.