Ebru Omurcalı

Ebru Omurcalı

ebruomurcali@gmail.com

Tüm Yazıları

Muz, ülkemizde 1700’lü yılların sonlarına doğru, Alanya’da süs bitkisi olarak yetiştirilmiş. Yumuşacık tadı tatlılara, hamur işlerine, içeceklere ve daha pek çok lezzete o inanılmaz rayihasını katar. Özellikle kek ve ekmeklere ekleyeceğiniz muz püresi, bayatlamayı geciktirir ve yumuşaklığı artırır.
Doyurucu özelliğinden dolayı diyetlerin başrol oyuncusudur... Potasyum bakımından en zengin meyvelerin başında gelir. A, B2, B6 E ve C vitaminleri, folik asit, sodyum, niacin ve bol kalori içerir. Enerji verir, kolesterolü düşürür, ishale ve ülsere iyi gelir, kalbi kuvvetlendirir. Sadece meyvesi değil kabukları da pek çok derde devadır.

Haberin Devamı

KAĞIT HELVALI &MUZLU PASTA

Malzemeler (6 kişilik):
n 4 adet kağıt helva
n 3 adet muz
Üzeri için: n Yarım su bardağı rendelenmiş çikolata n 1 çorba kaşığı tereyağı
n 3 çorba kaşığı krema
n 4 çorba kaşığı ceviz içi
n 1 çorba kaşığı bisküvi tozu

Krema için:
n 1 adet muz
n 3 su bardağı süt
n 4 çorba kaşığı un n 1 çorba kaşığı nişasta n 4 çorba kaşığı toz şeker
n 4 çorba kaşığı krema

Hazırlanışı: Süt, un, nişasta ve toz şekeri koyulaşana kadar karıştırarak pişirin. Ezilmiş muz ve kremayı ekleyerek karıştırın. Kağıt helvaların arasına krema sürerek ve muz dilimleri yerleştirerek kat kat dizin. Kalan kremayla pastanın üzerini kaplayın. Pastayı buzdolabında 1 saat dinlendirin. Çikolata, krema ve tereyağını kısık ateşte eritin. Pastanızı muz dilimleri ve erimiş çikolatayla süsleyin. Üzerine ceviz ve
bisküvi tozu serperek servis edin.

ÇITIR HAMURLU MUZ

Malzemeler (6 kişilik): n 4 adet tam olgunlaşmamış muz
Hamuru için: n 1.5 su bardağı süt n 1.5 su bardağı un n 1 çay bardağı toz şeker n 1 çay kaşığı karbonat n 1 çay kaşığı vanilya n 3 su bardağı sıvı yağ
Üzeri için: n Pudra şekeri n Tarçın
Hazırlanışı: Hamur malzemelerini pürüzsüz olana kadar karıştırın. Muzları dilimleyin ve hamura batırın. Kızgın sıvı yağda çevirerek 3-4 dakika kızartın. Pudra şekeri
ve tarçın serperek servis edin.

MUZLU KEŞKÜL

Malzemeler (6 kişilik):
n 3 adet olgun muz
n 5 su bardağı süt
n 1 su bardağı toz badem
n 6 çorba kaşığı toz şeker n 1 çay kaşığı vanilya
n 2 çorba kaşığı pirinç unu n 4 çorba kaşığı un
n 1 adet yumurta sarısı
n 2 çorba kaşığı tereyağı
Üzeri için: n 1 su bardağı şekerli bisküvi tozu
n 1 tatlı kaşığı tarçın
n 1 çay bardağı toz badem
n Taze nane yaprakları

Haberin Devamı

Hazırlanışı: Süt, toz şeker, un ve pirinç ununu karıştırın. Muhallebi kıvamını alana kadar pişirin. Yumurta sarısı, vanilya ve tereyağını ekleyerek keşkülü 10 dakika çırpın. Bademleri ilave edin ve karıştırın. Muzu ezerek püre haline getirin. 1 su bardağı keşkül ve muz püresini birleştirin. Ayrı bir kasede bisküvi, badem ve tarçını harmanlayın. Servis kaselerinin tabanına tarçınlı bisküviden azar azar koyun. Keşkül, muzlu keşkül ve bisküvili karışımı kat kat boşaltın. Taze nane yapraklarıyla süsleyerek servis edin.

ZERDEÇALLI&MUZLU FRANJiPAN KEK

Malzemeler (6 kişilik): Tart hamuru için:
n 1.5 su bardağı un n 4.5 çorba kaşığı tereyağı n 3 çorba kaşığı toz şeker n 1 adet yumurta sarısı n 1 çay kaşığı zerdeçal
Kek için: n 1 su bardağı badem tozu
n 1.5 çay bardağı toz şeker n 6 çorba kaşığı tereyağı n 3 çorba kaşığı un n 1 adet yumurta n 1 adet yumurta akı n 1 limonun kabuğunun rendesi n 1 çay kaşığı tarçın n 1 çay kaşığı vanilya n Bir tutam
tuz n 3 çorba kaşığı bal
Üzeri için: n 4 adet muz n 1 çorba kaşığı tereyağı n 1 çay kaşığı zerdeçal
n 1 çorba kaşığı bal

Haberin Devamı

Hazırlanışı: Tart hamurunu hazırlamak için soğuk tereyağı ve tüm malzemeyi yoğurun. Hamuru sararak, 20 dakika buzdolabında bekletin. Tart hamurunu unlanmış tezgahta yarım parmak kalınlığında açın. Yağlanmış tart kalıbına yerleştirin. Kalıbı tekrar buzdolabına koyun.
Franjipan için: Tereyağını eritin. Badem,
toz şeker ve unu mutfak robotunda öğütün. Soğumuş tereyağı ve kalan tüm malzemeyi ilave edin. Tart hamurunun üzerine franjipan hamurunu boşaltın. Üzeri için; tereyağı, bal ve zerdeçalı karıştırın. Kısık ateşte karışımı ısıtın. Dilimlenmiş muzları franjipanın üzerine dizin. Ballı tereyağını fırçayla muzların üzerine sürün. 180 derecede ısıtılmış
fırında 25-30 dakika pişirin.