Cadde EVDE EKMEK YAPALIM MI?

EVDE EKMEK YAPALIM MI?

30.06.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Evdekileri taze ekmek kokusuyla uyandırmak ister misiniz? Refika Birgül, sıcak, taze, mis kokulu ekmekler ve nefis pideler hazırlamanız için kolay tarifler sunuyor

EVDE EKMEK YAPALIM MI

Kitabımdaki pek çok tarifte ekmek hamuru kullanılıyor. “Hamur yapmak için uğraşamam. Ama evin ekmek kokması fikri hoşuma gidiyor” diyorsanız, mahalle fırınınızdan hamur alabilirsiniz. Evde istediklerinizi ekleyip pişirebilir, sıcacık ve çıtır çıtır yiyebilirsiniz.
Gelelim tarifimize: Bir kapta bir bardak ılık suyla bir tatlı kaşığı maya ve bir çay kaşığı şekeri karıştırın, kabarmaya bırakın. Derin bir kaba, önce kabaran mayayı koyun, tuz ve suyu ekleyip karıştırın, çevirerek yoğurun. Elinize yapışan hamuru arada bir ılık suya batırıp reaksiyonu hızlandırabilirsiniz. Kaptaki tüm unu içine aldıktan sonra, artık elinize yapışmamaya başladığında, hazır demektir. Kuru bir bezle üstünü örterek, kabarmaya bırakın. 40 dakika sonra hazır olacaktır.

EKMEK iÇiN UN SEÇERKEN
Tam buğday ununda, buğdayın tamamı kullanılır. Daha besleyici, doyurucudur. Beyaz unun, nişasta ve şeker oranı yüksektir. Şekerimizi hızla yükseltir, kolay acıktırır. Kısa bir süre evvel GDO’lu mısır unu ithalatına izin verildi. Üstelik üzerine ‘GDO içerir’ yazılmasına gerek duyulmadan. Mısır ununuzu bildiğiniz yerlerden alın.

iKi PEYNiRLi
ŞEKiLSiZ EKMEK

Malzemeler: l 1 Ekmek hamuru l 3 parça dil peyniri l 6 diş sarmısak l 2 dal taze kekik l 1 avuç sarı üzüm l 20 çekimlik karabiber l 1/2 çay zeytinyağı zeytinyağı l 1 çorba kaşığı susam.

Yapılışı: Sarmısakları, zeytinyağını, karabiberi, kekiği karıştırın. Yağı hamurla yoğurun. Hamuru un serpilmiş tezgaha koyun. Dil peynirlerini ince ince kesin ve üzümlerle birlikte hamura ekleyin. Hamuru elinizle genişletip içe doğru çevirin, 20 kez tekrarlayın, böylece ekmeğinizin pek çok katmanı olacaktır. Elinizle şekil verdiğiniz hamuru 15 dakika dinlendirin ve fırına verirken bir çorba kaşığı susam serpin. 200 derece fırında 30-40 dakika pişirin.

EKMEK HAMURU
6.5 bardak tam buğday unu,
2 bardak içme suyu (ılıktan sıcak),
2 çay kaşığı tuz,
2 çay kaşığı toz maya,
1 çay kaşığı toz şeker
* 1 kilo hamur elde edeceksiniz, aşağı yukarı üç ekmeğe denktir.

PİDENİN TEMEL MANTIĞI
Ekmek hamurunu bezelere bölün, ellerinizle açın. Malzemeleri hamurun üzerine dağıtın ve pideleri sıcak fırına koyun. Ana yemek olarak sunacaksanız ekmek hamurunu büyük bezelere bölüp 20-30 santimetre çapında açabilirsiniz. İç hazırlamanın temel mantığı malzemenin sulu olması, çünkü fırında kuruyacak. Pidelerin hamurunu hazırlamak için, bir ekmek hamuruyla bir bardak unu karıştırıp çoğaltın. Bezeleri, oklavayla 10-15 santimetre çapında açın. Bu sırada fırını ve ızgarayı 175 dereceye ayarlayın.

DÖRT DÖRTLÜK PiDELER!
Klasik lahmacun u125 gr. çiğ kıyma u1 adet soğan u1.5 adet domates (rendelenmiş) u1 çay kaşığı biber salçası u1 çay kaşığı domates salçası u1 çay kaşığı pul biber u1 çay kaşığı karabiber u1 bağ maydanoz (ince kıyılmış) u2 çorba kaşığı zeytinyağı uİstenirse ceviz ve kişniş tohumu.

Haberin Devamı

Beyaz peynirli ve pastırmalı u150 gr. beyaz peynir u1 adet yumurta u3 dam kekik u4 dilim pastırma u4 çorba kaşığı zeytinyağı.