İdil Yazar

İdil Yazar

idil.yazar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

ERZURUM NOTLARI...
Değeri en az bilinen coğrafyalardan biri Anadolu... Tarihiyle, kültürüyle, insanıyla ve mutfağıyla son birkaç yıldır Anadolu’nun hangi şehrine gitsem büyülenerek döndüm. Ege, Marmara ve Karadeniz ayrı güzel ama özellikle Doğu insanının temiz yürekliliği, açık sözlülüğü, misafirperverliği adeta bana hayat dersi verdi. Yılbaşına Erzurum’da, Palandöken’de girdim. Çok eski bir şehir, tarihi M.Ö. 4000’e kadar dayanıyor. Erzurumlular yani Dadaşlar, cesaretleri ve güçleriyle biliniyor. Dadaşlığı ırkın değil, kültürlerinin sembolü olarak görüyorlar. Cesur fakat barışçıl, muhafazakar fakat bütün görüşlere saygılı olmalarıyla gurur duyuyorlar.
ERZURUM NOTLARI...
En ilgi çekici yerlerinden biri; Erzurum Evleri. Hem restoran hem de müze olarak servis eden bir işletme. İçinde 11 farklı eski Erzurum evi bulunuyor. Taş olanlar çok ilgi çekici, gezerken sizi hemen geçmişe götürüyor. Duvarlarında şehirle ilgili şiirler ve yazılar bulunuyor. En dikkatimi çeken bölümü, tabii ki mutfakları oldu! Ufacık taş evlerin neredeyse üçte birini kaplayan mutfaklarda, uzun uzun pişen tandır ve hemen yanında elle açılan lavaş hamuru canlandı gözümde. Ne dersiniz yeni yılda YouTube’da daha çok ağırlık verelim mi Anadolu mutfağına?
Mutfağı...
Erzurum’un en meşhur yemeği şüphesiz, cağ kebabı. Cağ kebabı, keçi ya da kuzu etinin, yatay bir şekilde pişmesiyle hazırlanıyor. İstanbul’da iyi cağ kebabı yapan yerler olmasına rağmen, etin cinsinden olsa gerek, Erzurum’da yediğim kebap bambaşka bir lezzetteydi. Geleneksel cağ kebabı etin daha yağlı kısmından ve içi hafif pembe kalacak şekilde hazırlanıp, servis ediliyormuş. Bizi gezdiren rehberimiz, orijinal tarifin sindiriminin zor olduğunu, bu sebeple üzerine mutlaka limonlu sıcak su içerek tüketildiğini anlattı.
ERZURUM NOTLARI...
Çok beğendiğim bir diğer lezzet, aşotu çorbası oldu. Yayla çorbasına benziyor ancak kişniş ailesinden gelen aşotuyla lezzetlendiriliyor. Erzurum mutfağında sık kullanıldığını öğrendim. Restoran olarak, Erzurum lezzetlerini deneyimleyebileceğiniz ve atmosferi oldukça otantik olan Daşhane’yi tavsiye edebilirim. Erzurum’dan döndükten sonra şehri daha iyi tanımak için bir belgesel, mutfağını araştırmak içinse güzel bir yemek kitabı aradım. Bulduğum sonuçlar maalesef bir elin parmağını geçmiyor. Yeni yılda kültürümüzü daha çok öğrenmemiz, sahiplenmemiz dileğiyle!
Palandöken’de kayak
Palandöken, havaalanına sadece 15 dakika mesafede olduğu için gitmesi çok kolay. Uludağ kadar kalabalık değil, bu sebeple çok daha telaşsız ve sakin bir yolculuk oluyor. Kayak yapmıyorum ancak kayan bütün arkadaşlarım, pistlerin özellikle çocuklar için çok uygun olduğunu söyledi. Kaldığımız Polat Otel’i de, yine konum, pistler ve aktivite olarak çocuklar için çok uygundu. Eğer çocuğunuzu bu sporla tanıştırmak, aynı zamanda gezinize kültürel aktivite de eklemek istiyorsanız, Palandöken’i tavsiye ederim.

‘Bir sürü hedef koydum, hiçbirini tutamayacağım’
“Yeni yıl hedefleriniz nedir?” diye sorulunca, Yıldız Tilbe bu cevabı vermiş. Hepimizin başına aynı şey gelmiyor mu? Her sene, yeni yıla girerken kendimize bir sürü hedefler belirliyor, daha mart ayını bulmadan, çoğunu unutup, devam ediyoruz. Hiç yemek yapmayan biri, bu sene restoran açacağım diyor mesela! Spor yapmayan biri, yılların sporcularında olmayan karın kaslarına kesin gözüyle bakıyor! Birkaç ay sonra hedefler zor gelince de, tamamen defterden siliyoruz. 2019’da bu bilinçle kendime kolay ve gerçekçi hedefler koymaya karar verdim. Daha çok su, günde 10 dakika yoga ve hiç gitmediğim iki Anadolu şehrine gideceğim. Sizin hedefleriniz neler?