Melda Narmanlı Çimen

Melda Narmanlı Çimen

mcimen@doganburda.com

Tüm Yazıları

Ünlü moda markaları önceleri sofra takımları ve ev tekstili koleksiyonlarıyla aralamaya çalıştılar dekorasyon dünyasının kapılarını. Sonra bununla da yetinmeyip mobilya koleksiyonları yaratmaya başladılar. İlgi gören bir ev koleksiyonuna sahip olmanın markalaşmadaki yolunda önemli adımlar attırdığını görünce evleri döşemek için özel mağazalar bile açtılar. Hatta bazısı bu mağazaların sayısını ülkemize ulaşacak kadar genişletti.
İşte son örnek; geçen ay Etiler’in merkezinde açılan ICA mağazasında kolonyal-şık stilini sunan Ralph Lauren Home. Tam arkasında ise Fendi Casa, Armani Casa ve Kenzo Maison koleksiyonlarını bulabileceğiniz İsmet Mobilya showroom’u konumlanıyor. Etro, Bluemarine, Missoni, Calvin Klein, Esprit ve Versace de ülkemizde modanın yanı sıra dekorasyon kulvarında da yarışıyorlar.

Haberin Devamı

En orijinal renk: Turkuaz

Moda ve dekorasyon yine el ele

2010’un renk paletlerini etkileyen trendler; ekonomik iklim, her şeyin basit olduğu zamanlara dönme isteği, dünyayı koruyarak doğayla uyum içinde yaşama arzusu, neşe ve ferahlık arayışı. Uluslararası renkbilim merkezi Pantone’nin 2010 yılının rengi olarak ilan ettiği turkuaz, özellikle yaz aylarının başrolünü çoktan kapmış görünüyor. Döşemelik kumaşların ve ev tekstillerinin de en sevdiği renklerden biri olan turkuaz, günümüzün inişli çıkışlı yaşam koşullarına mutluluk ve sükûnet verici etkisiyle de çok ilgi görüyor.

FLORAL DESENLER
Çiçeklerden ve botanik sembollerden ilham alan tasarımlar bu yıl kelebekler, ipek böcekleri, flamingolar ve denizaltı canlılarıyla iyice çoğalarak doğal hayatı hem bedenlerimize hem de evlerimize iyice yerleştiriyor. Ama hepsinin arasında değişmeyen ve vazgeçilemeyen tek motif, irili ufaklı, illustratif, stilize ya da biçimsel olarak kullanılan çiçekler. Floral desenler çok farklı stillerin, hatta minimalistlerin bile merceği altında.

KIRLARA VE KÖYE DÖNÜŞ
Chanel’in yaz defilesinde de gördük ki, çiftlik teması bu yazın hitlerinden biri. Gelecekte çiftçilerin ekonomik ve politik açıdan ciddi bir güç haline gelecekleri düşünülüyor. Çiftçiler kentlileri, kentliler çiftçileri çok daha fazla etkiliyor. Dev bitki, çiçek ve yapraklardan oluşan doğal bir ortamda hayvan derileri, bitkiler veya minerallerden ilham alan malzemeler seçiliyor. Bitki ve kaya yüzeylerini veya sarmaşık dallarını taklit eden dokular kullanılıyor. Kırlara çağrı yapılıyor.,

Haberin Devamı

TRiBAL TEMALAR
Bu sezon için yapılan defilelerde Balenciaga’da ‘kömür’le kızılderili makyajı, Jean-Paul Gaultier’de ise yarısı taranmış veya örülmüş saçlar, Jean-Paul Gaultier koleksiyonunda çiftçi kepleri vardı. Louis Vuitton için Marc Jacobs’un yaptığı Afro peruklar ve palaska tarz mega çantalar da çok dikkat çekti. Tüm bu tribal detaylar dekorasyona ham, doğal ve etnik temalarla yansıdı. Yerel ve el yapımı objeler, işlemeler, püsküller ve örgüler hem iç hem de dış mekanlarda rastladıklarımızdandı.

EV DEDEKTiFİ
SERDAR GÜLGÜN’ÜN EVİ
Maksimalist-oryantalist tarzının en favori takipçisi Osmanlı sanatı uzmanı Serdar Gülgün, Çengelköy’deki evine tutkunu olduğu bu nostaljik havayı yansıtmış. ‘Samanyolu’ dizisiyle iyice şöhret olan bu ev, orijinal ve teatral dekoruyla yabancı dekorasyon dergilerinin de gözdesi olmuş durumda. “Ben Osmanlı’yla senelerdir yaşıyorum ve inanıyorum ki Osmanlı değerleri sadece tasarımla değil; adetleri ve mutfağıyla stilize edilip bugünkü hayatımıza adapte edilebilir” diyen Gülgün, genelde tarihi binaların, yalıların, köşklerin içini yeniliyor. Modern binaların içini Osmanlı tarzına dönüştürmek ise en büyük favorisi!

Haberin Devamı

LİSTE
* YILLARDIR uluslararası fuarlardan takip ettiğim Green Gate markasının bol çiçekli ve bol puantiyeli koleksiyonlarının Tepe Home’a gelişini alkışlamak.
* BEYAZ Beyaz gömleğin adresi Bil’s’in ‘Go’ adlı strateji oyunundan ilham alarak oluşturduğu yazlık beyaz gömlek koleksiyonuna göz atmak.
* CUMA günleri en serin alışveriş merkezi Kanyon’da kurulan Organikanyon pazarına uğramak.