Melda Narmanlı Çimen

Melda Narmanlı Çimen

mcimen@doganburda.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

MODASI HiÇ GEÇMEYEN TUTKU: KiLiMLER



Türk el dokuma sanatının en eski ve önemli ürünlerinden kilimler, zanaatın, el işçiliğinin ve doğallığın değer kazandığı bu dönemde farklı yorumlarla yeniden yükseliyor. Kilimler, sadece rustik sahil evlerinde değil, modern kent mekanlarında da kendisine ‘yer’ buluyor


“El eğirmesi yün iplikler, doğal kökboyalarıyla boyanarak, el dokumasının olabilecek en yüksek işçiliğiyle zirveye çıkıyor. Halı ve kilime ruhla boyut kazandıran doğal abrajlar, birbiri içinde eriyen sakin renklerle tasarımların özgür çağrışımları sürüyor. Ortak hafızaların kaybolan imgelerinde bulunan detaylar, hikayeleri, yaşanmışlıklarıyla bizden birer iz taşıyor ve nesilden nesile aktarılıyor.” Bu sözler, yarattığı kilim koleksiyonuyla uluslararası fuarlarda ilgi toplayan Faruk Malhan’a ait. Uşak dokuma geleneklerini yepyeni bir anlayışla yorumlayan Malhan tasarımı kilimler, Karakeçili ve Harmandalı yörüklerinin yaşadığı köylerdeki ev tezgahlarında dokunarak, bin yıllardır süregelen bir geleneği günümüzün çağdaş ev ya da ofislerine taşıyor. Yurt içinde ve yurt dışında açtığı sergilerle tanınan, kilimlere faklı boyuttan yaklaşan Belkıs Balpınar ise oryantal halılara rağbet gösteren Avrupa ve Amerikan pazarlarının etkisiyle kilimlerin yeniden yükselişe geçtiğini söylüyor. Modern ve minimalist evler için her köşesi motiflerle doldurulmuş bir halı yerine daha ilk bakışta ne olduğu, ne anlatmak istediği anlaşılan çarpıcı görüntülü halılar tasarlandığını belirtiyor.


Bu yılın kilim trendleri
- En değerli olanlar yüksek kalitesi ve özel hikayesi olan kilimler.
- Taş, mermer gibi doğal malzemelerin tekstürlerinden esinlenmeler, dokuyanın rastlantısal dokunuş- larıyla her ürünü tek ve farklı kılıyor.
- Çöl ve kum renkleri, günbatımının dingin tonları, kahve-siyah uyumu, nefti, limon küfü yeşilleri çok sık kullanılıyor.
- Liğmelenerek eskitilmiş ve birleştirildikten sonra tek bir renge boyanmış patchwork kilimler çok moda. (Özellikle turkuaz-mavi tonlarında).
- Farklı boy ve desenlerdeki kilimleri zemine yan yana puzzle gibi yerleştirirseniz, sezonun ‘it-look’unu yakalamış olursunuz!

EV DEDEKTiFi
Valentino’nun evi

MODASI HiÇ GEÇMEYEN TUTKU: KiLiMLER


Dünyanın en zengin insanlarının evlerini neden aşırılığa kaçmadan dekore edemediklerini anlamak zor. Modanın son 45 yılına damgasını vuran isimlerden Valentino’nun Toscana’da 27 dönüm arazi içinde konumlanan 11 yatak odalı, 9 banyolu malikânesinde de durum farklı değil. Ünlü modacı, evde kendini bir Puccini ya da Verdi filminin setinde gibi hissettiğini söylese de, kalabalık, şatafatlı ve teatral zemin, duvar, tavan, mobilya-aksesuar seçimlerinin onu nasıl rahat ettirdiğini kestirmek mümkün değil. İnsan, “Bu odalar sadece fotoğraf vermek için, arkalarda asıl yaşadıkları rafine-lüks yaşam alanları var mı?” diye merak ediyor doğrusu.

PUANIM:4


TAKiP
Doğal ve modern ‘Etna’

VitrA Karo’nun Etna serisi, yanardağdan çıkan lavların oluşturduğu bazalt taşının doğal dokusuna sahip ürünleriyle, doğanın saflığını modern bir yorumla mekanlara taşıyor. Antrasit, gri ve kahverengi tonlarındaki Etna, binaların iç ve dış cephelerinde kullanılabiliyor. 45x90, 45x45, 60x60 ve 30x60 cm. boyutlarında sunulan karolar, havuz gibi kayma tehlikesi taşıyan alanlarda estetikten ödün vermeden güvenle kullanılıyor.

LİSTE
-SUÇLULUK duymadan dondurma yemenin kurallarını araştırmak.
- GÜZELLİK merkezi ve kuaför harcamalarını taksitlendirmek için TEB’in kadınlara özel çıkarttığı TEB ‘She Card’ı almak.
- STİL sahibi seyyahların modern pusulası ‘travelmodus.com’un 2010 için belirlediği yaz rotalarını incelemeden tatile çıkmamak.