Cadde MiLLi ŞEFiN YEMEK SIRLARI

MiLLi ŞEFiN YEMEK SIRLARI

23.02.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ev sahibi olmak isteyenler Eston Yapı'ya gidiyor, konut satın alıyor. Eston da daire sahiplerine özel bir yemek atölyesi düzenliyor. Üstelik 'milli şef'imiz Eyüp Kemal Sevinç önderliğinde

MiLLi ŞEFiN  YEMEK SIRLARI

Eston Yapı'nın Pazarlama Müdürü Banu Akyol'a, "Bu fikir nereden aklınıza geldi?" diye sorduk, "Farklı yöntemlerle tüketiciye ulaşmaya çalışıyoruz" dedi. Şef Sevinç ise, lezzetli yemeklerin sırrını bizimle paylaşmaktan çekinmedi. Zeytinyağlı ayva ve tahinli kek... Şef bu muhteşem lezzetlerin püf noktalarını anlatıyor.

Atölyede hangi yemekleri öğretiyorsunuz?
Üç tarif uyguluyoruz. Zeytinyağlı ayva, baklava hamuruna sarılmış levrek ve tatlı olarak tahinli kek. 12 kişilik bir grupla Çağdaş Türk Mutfağı uygulaması yapıyoruz.

Haberin Devamı

Hazırlanışı ne kadar sürüyor?
Zeytinyağlı ayva 25 dakika, levrek ortalama 45 dakika, tatlı da 30 dakikada hazırlanıyor.

Mutfakta nasıl pratik ve kolay yemek yapabiliriz?
Pratik yemek yapabilmek için ürünlerin uyumlarını bilmeniz lazım. Bunlar biliniyor ama uygulanamıyor. Biraz deneyim gerekiyor.

Sağlıklı yemek yapabilmek için nelere dikkat etmeliyiz?
Ürünlerin pişirme oranlarındaki besin değerleri hakkında bilginizin olması lazım. Ayrıca sağlıklı beslenmede hijyen çok önemli. Zeytinyağını çok sıcak tavaya döktüğünüz zaman özelliğini kaybeder. Protein değerini kaybetmemek için de yemekleri çok fazla pişirmemek gerekiyor. Makarnayı haşladıktan sonra da soğuk suyun altına tutmak şart.

Bir mönü nasıl oluşur?
Mönüyü yaptığınız kitle kimlerden oluşuyor, öncelikle bu önemli. Başlangıç genelde soğuk olur. Osmanlı mutfağında ise çorbayla başlamak zorundasınız. Sonra ara sıcak gelir. Arkasından ana yemek servisi yapılır. Son olarak tatlı servisi. Osmanlı mutfağında meyve 40- 45 dakika sonra servis edilir.

ZEYTİNYAĞLI AYVA
Hazırlanışı: Ayvaları kabuklarını soymadan dört parçaya ayırın ve içlerini temizleyin. Havuç ve patatesi küp küp doğrayın. Tencereye bir miktar zeytinyağı döktükten sonra soğanı, sarımsağı daha sonra havucu ekleyip kavurun. Kalan zeytinyağı, limon suyu, şeker, tuz ve 300 ml su ile sosunu hazırlayın. Patatesleri ve ayvaları ekleyip üzerine sosu ilave edin ve 30 dakika pişirip, soğumaya bırakın.


-2 adet ayva 1 adet havuç 1 adet patates (küp doğranmış) 8 adet arpacık soğan 1 diş sarımsakl 1 çay bardağı zeytinyağı l Yarım limon
- 1 adet portakal 1 tutam taze reyhan otu Yeteri kadar tuz, biber ve şeker

TAHİNLİ KEK
Malzemeler:

Haberin Devamı

120 gram beyaz çikolata ve tahin helvası
150 gram tereyağı
4 adet yumurta
Yarım su bardağı un
Yeteri kadar pudra şekeri
Kaymaklı dondurma
Taze nane
2 yemek kaşığı toz yeşil fıstık

HAZIRLANIŞI: Beyaz çikolata ve tereyağını tencerede eritin. Tahin helvasını rendeleyerek ilave edin. Yumurta ve toz şekeri bir kasede çırpıp, tahin helvalı tencereye ilave edin. Sufle kaplarının içini önce tereyağı sonra pudra şekeri ile kaplayın. Tahinli karışımı iki parmak boşluk kalacak şekilde sufle kaplarına doldurun. 180 derecelik fırında ortalama 16 dakika pişirin. Dondurmayla servisini yapın.