Nur Başnur

Nur Başnur

-

Tüm Yazıları

Biz dünyayı iyileştirmek için devrimci olmayı seçmiştik, onlar ‘changer’

iŞTE SiZE FIRSAT: “DEĞiŞTiR”

Okan Akkın ve arkadaşları, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği Ankara Sirki'nde hayvanların kullanılmaması için change.org'da topladıkları 4.500 imzayı teslim ederken.

Geçenlerde bir toplantıda ‘Eco IQ’ dergisinin yayın yönetmeni Barış Doğru tanıştırdı beni Dr. Uygar Özesmi’yle. Uygar Özesmi, Change.org Türkiye Direktörü, CIVICUS-Dünya Sivil Katılım Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Sivil Toplum Geliştirme Merkezi’nin kurucularından.
“Nedir change.org?” diye sordum Uygar’a. “Change org, nerede olursa olsun herkese görmek istediği değişimi gerçekleştirebilmesi için olanak sağlayan, dünyanın en büyük imza kampanyası platformudur” diye açıkladı. “196 ülkede 20 milyondan fazla change.org kullanıcısı bulunuyor ve her gün insanlar bizim araçlarımızı kullanarak -yerel, ulusal ve küresel bağlamda- kendi toplumlarını dönüştürüyorlar. Bu ister, kızının okulundaki kabadayılıkla mücadele eden bir anne olsun; ister bankaların aidatlarını iptal etmesini isteyen müşteriler ya da yolsuzluğa bulaşmış görevlilerden hesap sorulmasını isteyen vatandaşlar; senin gibi bireylerin başlattığı binlerce kampanya, change.org’da başarıya ulaştı ve binlercesi daha her hafta başarıya ulaşıyor. Önceleri, insanları bir dava etrafında toplamak fazlasıyla zaman, para ve karmaşık altyapılar gerektiren zorlu bir uğraştı. Şimdi, teknoloji sayesinde her zamankinden daha yakınız ve fark yaratabilmemiz mümkün. Artık, herhangi birinin bir kampanya başlatabilmesi ve kendi bölgesindeki yüzlerce insanı ya da dünya çapında yüzbinleri harekete geçirerek şirketleri ve devletleri daha hesap sorulabilir ve duyarlı hale getirmesi mümkün. Hiç kimsenin çaresiz olmadığı ve değişim gerçekleştirmenin günlük yaşamının parçası olduğu bir dünya için çalışıyoruz” diye de devam etti sözlerine.

Fark yaratmak elinizde
Change.org, Türkiye’de her konuda imza kampanyası açabilen insanlar hem ses çıkartıyor, hem de sonuç alıyor. Bu sayede sivil katılımcılığın yükselmesine katkıda bulunuyorlar. Fark yaratmak isteyen politikacıların, yetki ve sorumluluk sahibi bürokratların ve basının yakından izlemesi gereken bir yer olduğunu düşünüyorum. Change.org, gazeteciler için yeni adliye merdiveni olmaya aday.

Haberin Devamı

YALAKALIĞI VE DEMAGOJiYi BIRAKIN!

Haberin Devamı

Dünyanın her köşesinde ve her alanda yozlaşmaya, duyarsızlığa, yoksulluğa, adaletsizliğe, şirket hegamonyasına, yani ekonomik ve toplumsal sistemi işlemez hale getiren aşırılıklara karşı bir uyanış ve mücadele söz konusu. Geçtiğimiz günlerde müstakbel Çin Devlet Başkanı’nın açıklamalarını okurken insanlığın geldiği duruma güleyim mi ağlayım mı bilemedim.
Mart 2013’te görevini devralacak Şi Cinping, işbaşı yapmadan hayata geçireceği bir dizi ilginç değişikliği açıkladı. Cinping’in de içinde yer aldığı politbüro, Çinli siyasetçilere ‘boş konuşmayı’ yasakladı! Alınan karara göre boş, uzun ve sıkıcı konuşmalar artık yasak.
Ayrıca siyasetçilerin gittikleri yerlerde kırmızı halıyla karşılanmaları, yurt dışı gezilerde aşırı harcama yapmaları, uzun konvoylarla karşılanmaları da yasak. Daha da ilginci, medyanın Çin Komünist Partisi’ni aşırı öven yazıları yayımlaması diğer bir deyişle iktidar yalakalığı da yasaklar arasında.
Kararları bir yandan yeni yönetimin dipten gelen eleştiri dalgalarına artık kayıtsız kalamadığının göstergesi olarak okumak mümkünse de, Çin’deki yolsuzluk ve yanlış uygulamaların akla ziyan bir boyuta geldiği de aşikâr.