Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Sizinle konuşanlar genelde gözlerinize bakar. Dinç görünen gözleriniz olursa, olumlu etki bırakırsınız. Bunun için yeni yöntemler var...

* Alt kapaktaki şişkinlik, göz yaşı bezi değil; yağ dokusunun öne doğru çıkmasıdır.
Alt kapakta oluşan ve hatalı olarak göz yaşı bezi olarak adlandırılan şişlikler yağdan oluşur. Anatomik olarak göz yaşı bezleri göz kapağının üst dış kısmındadır...
Burada anlatacağım dikişsiz yöntem, eğer sarkma fazla değil ise ideal bir çözümdür. En büyük avantajı komplikasyonlarının yani tehlikelerinin çok az olmasıdır. Bazı vakalarda hafif bir kanama olabilirse de kısa zamanda geçer. Ameliyat izi alt kapağın içindedir ve asla dışarıdan görülmez veya alt kapağın dışında yarım santimetre kadardır ve neredeyse görünmez olarak iyileşir. Eğer yüz cerrahınız bu metodun eğitimini almış ise hiçbir endişe duymamanız gerekir.
* Bu yöntemde göz adalesi kesilmediğinden alt kapak sarkmaz.
Eskiden sadece dışarıdan deriyi kestikten sonra göz adalesini açıp yağ torbalarını çıkartıyorduk. Artık adaleler kesilmediğinden alt kapakta herhangi bir gevşeme de olmaz ve gözde
ufalma, çarpılma gibi asimetrik durumlar oluşmaz.
Modern göz cerrahisinde artık alt kapak derisi fazla olsa bile, gizli dikiş kullanılır ve alt kapak dışarıdan asit ile soyularak gençleştirilir. Bu sayede dokuya daha az zarar verildiğinden, iyileşmesi de daha çabuk olur.
* Alt kapak şişlikleri iğne ile eritilemez...
Alt kapak şişliklerinin yağ eritici iğnelerle eritilmesine karşıyım. Bu hastalarda alt kapaklar aylarca şiş kalır ve pişman olabilirsiniz.
Bundan 15 sene önce Brezilya’da bu yöntemi Dr. Rittes’ten öğrenip, Almanya’ya döndüğümde büyük bir heyecanla birçok hastamın alt göz kapak şişliklerine bu safradan elde edilen yağ eriticisini enjekte ettim. Daha sonra fark ettik ki, parçalanan yağlar gidip lenf damarlarını tıkıyor ve hastanın gözleri haftalarca şiş kalıyor.
Kızgın hastalardan ve hatta kocalarından her gün defalarca telefon aldıktan sonra, bunun iyi bir yöntem olmadığına karar verdim ve bu istenmeyen durumu muhtelif kongrelerde meslektaşlarımla paylaşıp onları uyardım.
* Gözler bir sanat eseridir, kapaklar da çerçevesi...
Hocam Fransız cerrah Pierre Fournier’e göre; bir sanat eseri olan gözlerimizi gösteren, çerçevesinin yani göz kapaklarımızın güzelliğidir.
Eski yöntem göz kapağı ameliyatlarında, kesilen adaleler alt kapağın sarkmasına neden olmaktaydı. Ayrıca alt kapaklar fazla gerilirse kapak aşağı doğru çekilir. Bu nedenle göz dikişsiz olarak içten ameliyat edilince korkulan dışa doğru dönme olmaz.
Alt kapak derisi dışarıdan kimyasal soyulma ile cilt gençleştirilir (ütülenir). Bu sayede kapaklar kısa sürede iyileşir ve günlük yaşantınıza dönersiniz.
* Göz morlukları yağ şişkinliklerinin gölgesinden ve damarlardan oluşur.
Amerikalılar’ın dediği gibi her dağın yanında bir vadi vardır ve vadiler gölgedir.
Alt kapak şişliğinin oluşturduğu gölgeyi biz morluk olarak görürüz. Kapaktaki bu şişlik, dikişsiz olarak içeriden alınınca morluk kaybolur.
Ayrıca göz altında deri ince olduğundan altındaki damarlar görünür ve bunlar lazerle giderilince göz altındaki koyu renk kaybolur.
Sizinle konuşanlar gözlerinize bakar. Dinç görünen gözleriniz sayesinde çevrenizi daha olumlu etkilersiniz.