Op. Dr. Ziya Saylan

Op. Dr. Ziya Saylan

ziya@saylan.com

Tüm Yazıları

Hatalı dudak estetiğini düzeltmek çok zordur ve her zaman düzelmez! Konuşurken insanlar birbirlerinin gözlerine veya dudaklarına bakarlar ve hatalar hemen görülür. Dudağa yapılan hatalı estetik hemen fark edilir. Tam tersine, yüzünün başka yerinde hata olan bir kadınsa sürdüğü kırmızı ruj sayesinde dudaklarına baktırır ve diğer hatalar gözden kaçar.
Kadınlar, gittikleri yerde bardaklarda, erkeklerin yakalarında, öpüştükleri kişilerin yüzlerinde “Ben buradaydım” anlamındaki ruj izi yani işaretlerini bırakırlar.
Baltacı Mehmet Paşa’dan bildiğimiz Rus Çariçesi Katherina ise önceleri dudaklarını ressamların kullandığı boyalarla boyarken daha sonraları hizmetçilerine dudaklarını ısırttırırdı ve bu sayede dudakları hem kızarır hem de şişerek büyürdü. Avrupa’daysa Rönesans döneminde, kadınların dudaklarını ısırgan otuyla büyütmesi eskiden beri bilinen bir uygulamaydı.

Haberin Devamı

KIRMIZI DUDAKLAR

Bilinen en güzel dudaklar Angelina Jolie’ye aittir. Dolgu maddesiyle Angelina’ya benzer boyutlara ulaşılabilir ama geçicidir.

Günümüzde ruj taşımayan kadın yok
Fransız İhtilali’nde aristokrat kadınların dudaklarının kırmızı olması, ihtilalcilerin işini kolaylaştırdı ve dudağı boyalı kadınları en yakın giyotine götürdüler.
Zamanla ihtilal unutuldu ve kadınlar daha yaygın şekilde dudaklarını boyadılar. İhtilalden yaklaşık 100 sene sonra sokaklar, dudakları boyalı kadınlardan geçilmez oldu. Boyama işi zor ve zaman alıcıydı. Parisli bir parfüm satıcısı, kırmızı boyayla bal peteğini karıştırıp kumaş bir rulo içine yerleştirerek kalem şeklinde satışa sundu. 1900 senesinden günümüze kadar üretim yapan Fransız firması Guerlain, puro şeklindeki ilk dudak boyalarını dünyaya tanıttı.

‘Ruj’ Fransızca ‘kırmızı’dan (rouge) gelir
İkinci Dünya Savaşı’nda Alman Nazileri dudak boyamayı fuzuli gördüler ama İngiliz kadın askerleri kırmızı rengi bir zafer işareti olarak kabul edip zafere kadar ruj sürmeye karar verdiler. Savaş sırasında ‘Vatansever kırmızısı’ (Patriot red) ve ‘Zafer kırmızısı’ (Victory red) en çok satan renklerdi. Sonunda savaşı kazanan kırmızı dudaklı İngiliz ve Amerikan kadın askerleri oldu.
Dudakları dolgu maddesiyle büyütmek yaygındır. Fransızlar buna ‘öpme yüzeyini büyütme’ derler. En güvenli dudak dolgu maddesi hyaluronik asittir. Dudağa dolgu yaptırırken kalıcı maddelerden uzak durun. Dudaklara uygulanan kalıcı dolgular, kalıcı problemlere neden olur.