Cadde Romen Diyojen tarihte kimdir, nasıl öldü? Alparslan Büyük Selçuklu'nun Romen Diyojen'i Sarp Levendoğlu hayatı...

Romen Diyojen tarihte kimdir, nasıl öldü? Alparslan Büyük Selçuklu'nun Romen Diyojen'i Sarp Levendoğlu hayatı...

07.02.2022 - 19:09 | Son Güncellenme:

Alparslan Büyük Selçuklu dizisinde Bizans İmparatoru Romen Diyojen öne çıkıyor. Diziden Diyojen'e ise Sarp Levendoğlu hayat veriyor. Malazgirt Meydan Savaşı'nda Alparslan'a yenilmiştir. Peki, Romen Diyojen ne zaman nasıl öldü? Sarp Levendoğlu kimdir, kaç yaşında?

Romen Diyojen tarihte kimdir, nasıl öldü Alparslan Büyük Selçuklunun Romen Diyojeni Sarp Levendoğlu hayatı...

Sarp Levendoğlu, TRT 1'in sevilen dizisi Alparslan Büyük Selçuklu'da Romen Diyojen karakterine hayat veriyor. Bizans İmparatoru olarak tarih sayfalarında yer alan Diyojen, Sultan Alparslan ile 1701'de Malazgirt ovasında karşı karşıya geldi ve ağır bir yenilgi aldı. Diyojen'e hayat veren Sarp Levendoğlu'nun hayatı ve dizileri de bu nedenle merak konusu oldu. 

Haberin Devamı

ROMEN DİYOJEN KİMDİR?

Diyojen 1030 yılında Kapadokyalı Diogeni, ailesinde dünyaya geldi. Babasının adı Konstantin Diogenes’dir. Annesi de imparator III.Romanos Argyros’un kız kardeşidir.

Bizans ordusunda yüksek rütbelere yükselmiş bir subay olan Diyojen, Romen Triaditza (Sofya) askeri valisiyken 1067 yılında X.Konstantinos‘un ölümünden bir süre sonra giriştiği ayaklanma nedeniyle Hadrianopolis’te (Edirne) yakalanarak İstanbul'a getirildi. İdama mahkûm edildiğinde, taht naibi Eudokia tarafından affedildi ve sonra da Kraliçe ile 1 Ocak 1068’de evlendiğinde İmparator olmuştur.

Romen Diyojen, askeri başarılar kazanmak amacıyla Mart 1068’de Anadolu’ya akınlarını yoğunlaştıran Türkler’e karşı çıktığı seferden dikkat çeken bir kazanım elde edemeden 1070 başlarında Konstantinopolis’e döndü. 1071'de Türkler’e karşı son seferine çıktı. Alp Arslan‘ın Mısır Seferine çıktığını öğrenen Bizans İmparatoru Romen Diyojen Azerbaycan’a kadar giderek Türk kalelerini zapta ve Türkleri Anadolu’dan atmaya karar verdi. Romen Diyojen, bazı Peçenek ve Oğuz Türklerini de ordusuna kattı. 13 Mart 1071‘de 200.000 kişilik Bizans ordusu İstanbul’dan yola çıktı. Erzurum yoluyla Malazgirt’e ulaştı.

Haberin Devamı

26 Ağustos 1071 tarihinde Alp Arslan komutasındaki Selçuklu Ordusu ile yaptığı Malazgirt Savaşında yenilerek esir oldu. Bizans İmparatoru Diyojen, yaralı halde bütün maiyeti ile birlikte esir edildi. Sultan Alp Arslan savaştan sonra huzuruna getirilen Diyojen'i affetti. Bizans imparatorunun harp tazminatı ödemesi, her yıl haraç ve ihtiyaç halinde Selçuklu ordusuna asker göndermesi karşılığında barış antlaşması yapıldı. Alp Arslan’la bir dostluk ve saldırmazlık antlaşması yaparak bir hafta sonra serbest bırakıldı. Bozgun haberinin Bizans’a ulaşması üzerine X.Konstantinos’un kardeşi Loannes, imparatoriçe Evdokia’nın saraydan uzaklaşmasını ve oğlu VII. Mikhael‘in imparator ilan edilmesini sağladı.

Romen Diyojen, geri dönmekte iken Anadolu’ya dağılmış ordunun kalanlarından topladığı kuvvetlerle Amesia’yı (Amasya) üs yaptı. Kendisini tahttan indirenlere karşı Dokeria’da (Tokat) yaptığı savaşı kaybederek Adana Kalesi’ne sığındıysa da 1072 yazında bir başka Bizans ordusuna yenilerek tutsak düştü. Adana’dan Cotiaecum (Kütahya)’ya kadar katır sırtında götürüldü. 29 Haziran 1072 tarihinde Kütahya’da kör edildi Proti Adası’nda 4 Ağustos 1072 tarihinde öldü.

Haberin Devamı

SARP LEVENDOĞLU KİMDİR?

Ali Sarp Levendoğlu, 25 Aralık 1981 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. Oyunculuğa altı yaşında başladı. Saint Benoit Lisesi’nden mezun olduktan sonra, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Görsel İletişim Tasarımı okudu ve İstanbul Kültür Üniversitesi oyunculuk bölümünden mezun oldu. Yönetmen Mustafa Altıoklar'ın yeğenidir. İlk oyunculuk çalışmalarını onun projelerinde yapmıştır. Lise Defteri, Çınaraltı, Emret Komutanım, Zeliha'nın gözleri adlı dizilerde ve O Şimdi Asker ile Emret Komutanım Şah Mat adlı sinema filmlerinde rol almıştır.

Emret Komutanım ve Gece Gündüz dizilerinde yönetmenlik de yapan Levendoğlu, Savaşçı dizisinde de Haydar Bozkurt rolünü üstlenmiştir. 2021 Kasım'da başlayan Alparslan: Büyük Selçuklu dizisinde Romen Diyojen'i canlandırmaktadır. Küçük Ağa dizisinde başrolü paylaştığı Birce Akalay ile 1 Ağustos 2014 tarihinde evlendi. 2017 yılında boşandılar.