Cadde VÜCUTTAKi YAĞ ORANI ÖNEMLi

VÜCUTTAKi YAĞ ORANI ÖNEMLi

26.10.2012 - 20:00 | Son Güncellenme:

Meme kanseri tedavisi sırasında sağlıklı beslenmeye özellikle dikkat edilmeli çünkü vücutta yağ oranı arttığında kanserin yayılma ihtimali de yükseliyor

VÜCUTTAKi YAĞ ORANI ÖNEMLi

Kanserli hastaların beslenmesinde hedef, yağlanmayı azaltmak ve aynı zamanda vücut savunma sisteminin düzgün işlemesini sağlayacak gıdalara yönelmek. Acıbadem Maslak Hastanesi’nden uzman diyetisyen Fatma Turanlı Vardarer, meme kanseri tedavisi gören kadınlara özel beslenme önerilerinde bulundu.

Haberin Devamı

ÖRNEK BESLENME DÜZENi

Sabah:
* 1 bardak yağsız süt * 1 adet haşlanmış yumurta (haftada 3-4 defa) * 2-3 dilim az yağlı peynir * 4-5 adet zeytin * 1 adet ceviz * 2 dilim tam buğday ekmeği * Roka, tere, biber, kuzu kulağı
Ara öğün: * 1 adet portakal * 10 adet badem
Öğle: * 1 kase mercimek çorbası * Haşlanmış ya da fırında pişmiş hindi göğüs veya az yağlı kuzu eti (100gr.) * Az yağlı ve limonlu salata (havuç, turp, kırmızı lahana, roka, maydanoz ) * 1 kase az yağlı yoğurt * 1-2 dilim tam tahıllı ekmek
Ara öğün: * 1 adet kivi * 1 bardak yağsız süt veya az şekerli bal kabağı tatlısı
Akşam: * 1 kase sebze çorbası * 1 tabak kuru fasulye * Salata (marul, tere, roka, havuç, brokoli, karnabahar) * 1 kase az yağlı yoğurt * 3-4 kaşık sebzeli bulgur pilavı
Ara öğün: * 1 adet portakal * 1 adet nar

Haberin Devamı

HASTALIĞI KABULLENiN
Son yıllarda meme kanseri tedavisinde yaşanan gelişmeler, hastalığı yenmeyi kolaylaştırsa da zaman zaman hastalarda depresyon görülebiliyor. Peki, bu zorlu mücadele kadınları nasıl etkiliyor? Sorunun cevabını, Acıbadem Maslak Hastanesi’nden klinik psikolog Esra Başöz, veriyor: “Meme kanseri, kadının yaşamını derinden etkileyen bir krize dönüşebiliyor. Tanıyı kabullenememe, inkar ve öfke gibi duyguların sıklıkla yaşandığı bir döneme giriliyor. Bazı hastalar, yaşadıkları içsel çatışmalar sonucu depresyona giriyor.
Bazı kadınlar, tanıyı kabullendikten sonra psikolojik olarak ‘büyüdüklerini’ ifade ediyor. Geçmişe yönelik hatalarını görmeye ve onları değiştirip daha kaliteli bir yaşam sürmeye başlıyor. Bu kişiler hastalık öncesinde kendilerini ifade edemeyip, istemedikleri şeylere katlanırken; hastalık sonrasında bu tutumlarını değiştiriyor. İsteklerini önemsiyor ve ‘ben’ diyebiliyor. Bu nedenle bazı hastalar, hayatlarının bu dönemini daha mutlu geçiriyor.”

ANTi-OKSiDAN BAKIMINDAN ZENGiN GIDALARA YÖNELiN

* Soyalı ürünler ve keten tohumu tüketmeyin: Bu yiyecekler tümör oluşumunu tetikleyebiliyor.
* Pirinç ve beyaz un yemeyin: Saflaştırılmış, beyazlaştırılmış gıdaların vitamin ve mineral kayıpları çok yüksek. Onların yerine bulgur ve tam buğday unu tüketebilirsiniz.
* Günde en az 2-3 bardak yeşil çay için: Yeşil çay, içerdiği polifenoller sayesinde çok güçlü bir anti-oksidan ve vücut yağ oranının azalmasına yardımcı oluyor. Ayrıca kuşburnu, ıhlamur, rezene gibi bitki çaylarını da tüketebilirsiniz.
* Haftada 2 defa soğuk deniz balığı yiyin: Somon, orkinos, uskumru ve sardalya gibi balıklar, omega-3 yağ asidi içeriyor. Bu da tümör oluşumu riskini azaltıyor. *
Bu sebze ve meyveleri tercih edin: Karadut, kiraz, böğürtlen, siyah üzüm, havuç, kayısı, şeftali, bal kabağı, brokoli, karnabahar, pancar, tere, roka, Brüksel lahanası, turp, maydanoz, soğan ve sarımsak anti-oksidan yönünden zengin gıdalar.
* Süt ürünlerini az yağlı tüketin: Kalsiyum içeriği yüksek, az yağlı süt ve süt ürünlerinden gün içinde mutlaka tüketin.
* Haftada 2-3 porsiyon baklagil yiyin: Hem protein hem de vitamin ve mineral açısından son derece zengin kurubaklagilleri unutmayın.

Haberin Devamı

ÖZEL ÖNERiLER

* ”Hastayım” diyerek, hayattan, hastalıktan önce yaptığınız şeylerden uzaklaşmayın. Hekiminiz ve fiziksel koşullarınız izin verdiği sürece günlük yaşamınızı önceden olduğu gibi sürdürmeye çalışın.
* Doktorunuz izin veriyorsa mutlaka spor yapın. Spor insana hem mutluluk veriyor, hem de stresi azaltıyor. Ayrıca kendinizi psikolojik ve bedensel yönden daha güçlü hissetmenizi sağlıyor.
* Hastalığınızla, tedavi sürecinizle ilgili duygularınızı başka insanlarla paylaşmanız, içinde bulunduğunuz durumu kabullenmenize yardımcı olur ve sizi rahatlatır. Çevrenizdeki başka meme kanseri olan hastalarla iletişime geçmek, hastalıkla başetmenizi kolaylaştırabilir.
* Kendinizi sürekli mutsuz, huzursuz hissediyorsanız, öfkenizi kontrol edemiyorsanız ve uyumakta güçlük çekiyorsanız mutlaka psikolojik destek alın.
* Önceden yaptığınız bir hobiniz varsa onu sürdürebilir ya da yeni bir hobi edinebilirsiniz.