Yeliz Aras Çelikel

Yeliz Aras Çelikel

yeliz.aras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’de bir ilki deneyerek yayın hayatına başlayan Radyo Trafik, İstanbul’dan sonra Ankara’da yayın hayatına başladı. 100.7 frekansından Konya yolu üzerindeki Radyo Center’dan yayın yapan Radyo Trafik, Ankara, dinleyicileriyle anlık yol durumu bilgilerini paylaşıyor. Bu paylaşıma trafikte olan dinleyicileri ‘gönüllü muhabir’ olarak katılıyor. Radyo, öncelikle trafik bilgisi, yol durumu ve kentten haberlere yer verecek ve ulaşım içerikli özel programlarla yetkililer ve vatandaşı bir araya getirecek. Radyonun Genel Yayın Yönetmeni Cezayir Doğan’la Ankara’nın trafiğini ve yeni radyo heyecanlarını konuştuk. Kurallara uyan bilinçli sürücülerin çoğalması amacıyla kurulan Radyo Trafik, Ankara’ya ayrıca www.radyotrafikankara.com adresinden de ulaşabilir gönüllü muhabir formunu doldurarak kendi sesinizle trafikten anlık bilgileri dinleyicilerle paylaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Türkiye’de daha önce yapılmamış bir formatı deneyerek İstanbul’daki Radyo Trafik’le iyi bir yol aldınız, Ankara’da trafik radyosu kurma fikri nasıl ortaya çıktı?
Uzun süredir bu proje üzerinde çalışıyoruz. Aralarında taksiciler, servisçiler ve dolmuşçular gibi sürekli yolda olanların yanı sıra onlarca sürücüyle konuştuk. Ulaşım ile kurum kuruluş ve yetkililerden de edindiğimiz bilgiler bizi Ankara’nın trafik radyosuna ihtiyaç duyduğu sonucuna ulaştırdı.
Radyomuzun bünyesinde bulunduğu Saran Holding ve Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Sadettin Saran’ın hedef büyütme anlayışı ve Ankara trafiğiyle ilgili tespitleri bizi başkente yönlendirdi.
İstanbul, trafiğiyle meşhur bir il, Ankara İstanbul’a göre daha şanslı illerden...
Evet şanslı ama Ankara nüfusu hızla artarken her gün trafiğe çıkan araç sayısı bakımından da ilk sıralarda...
Dolayısıyla sabah ve akşam saatlerinde bazen saatleri bulan yoğunluklar oluşuyor. Bir kaza ya da araç arızası durumunda ise süre daha da uzuyor. Dolayısıyla önceliğimiz trafik bilgisi olacak.
Ankara’nın asıl siyasi trafiği hızlıdır, siyaset programı gibi bir girişiminiz olacak mı?
Biz İstanbul'da olduğu gibi Ankara'da da siyasi konulardan uzak duran ama vatandaşın sesini duyuran, şikâyetlerini dinleyen, yetkililere ulaştıran bir mecra olacağız.
11 Mart Pazartesi günü ilk başkan konuğumuz Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak olacak. İlerleyen günlerde tüm başkanları stüdyomuzda ağırlayarak bölgelerinde yaşayanların görüşlerini ve sorularını yayına taşıyacağız.
Taksiciler, servisçiler gibi işi ulaşım olan esnafın sıkıntılarını anlatabildiği programlar yapmaya başladık. Bu arada başta Büyükşehir olmak üzere ilçe belediyeleri radyomuzu yakından takip ediyorlar. Geçen hafta yol üzerindeki çukurların canlı yayında şikâyet edilmesi üzerine Büyükşehirden radyomuzu aradılar. Hemen harekete geçerek kısa sürede sorunu çözdüler.
İşte biz tam olarak bunu yapmaya çalışıyoruz.
Vatandaş anlatacak, yetkililer gerekeni yapacak. Şehir yönetiminin her an, her noktaya hakim olması mümkün değil.Radyo Trafik burada devreye giriyor ve binlerce dinleyiciden gelen anlık bilgilerle Karayolları, belediyeler ya da polis gibi yetkili birimlere de yardımcı oluyor.
Bu radyoda da gönüllü muhabirler olacak mı?
İlk haftadan kaydettiğimiz muhabir sayısı 1000 civarında... Onlar olmadan yayınımız eksik kalır.
Gönüllü muhabirler en doğru en hızlı bilgi kaynağımız ve çalışma arkadaşımız.
Ekip kimlerden oluşuyor?
Ankaralı radyo dinleyenlerinin yakından tanıdığı haberci Elvan Palaşoğlu sorumluluğunda, Erol Tümtaş, Müjde Taşdöven, Cem Şahin, Burak Balcı ve Mustafa Dönmezer, gönüllü muhabirler, canlı yayın araçlarımız ve birçok anlaşmalı noktadan gelen bilgileri toparlayarak Ankara trafiğini yayına taşıyacaklar.

Haberin Devamı

HELİKOPTER İLE YOL DURUMU
‘İstanbul’da olduğu gibi Ankara’da da sponsorlarımızın desteğiyle trafiği gökyüzünden izleyecek, helikopterden yol durumu aktaracağız. Helikopter turumuza zaman zaman gönüllü muhabirlerimizi, dinleyenlerimizi ve program konuklarımızı da dahil edeceğiz.’