Yeliz Aras Çelikel

Yeliz Aras Çelikel

yeliz.aras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Almanya’dan Türkiye’ye ses veren radyo Metropol FM... 1999 yılından bu yana önce Berlin’de daha sonra da yayın ağını genişleterek FM üzerinden Berlin, Stuttgart, Mainz, Wiesbaden, Russelsheim, Höchheim, Ludwigshafen, Mannheim, Koblenz olmak üzere 9 şehirde yayını devam ediyor. Bunun yanı sıra Almanya’daki dijital kablo yayını üzerinden, tüm Almanya’da internet üzerinden ve hazırlanan App’lerle cep telefonlarından tüm dünya genelinde dinlenebiliyor. Metropol FM’in Yayın Müdürü Aslı Erman’dan radyo hakkında bilgiler aldık. Özellikle radyonun güçlü olduğu noktaları vurgulayan Yayın Müdürü Aslı Erman “Yayınımızı bölgesel yayınlara bölebiliyoruz, sunucularımızın anonsları ve şarkılar tüm yayın bölgelerimizde ortak yayınlanırken bölgesel haberlerimizi ve reklamlarımızı sadece ilgili şehirlerde yayınlayabiliyoruz. Stutgart’taki bir siyasi gelişme Berlin dinleyicisini ilgilendirmiyorsa sadece Stuttgart bölgesinde dinlenmesini sağlıyoruz. Bu da radyoyu açan dinleyicinin ihtiyacı olan bilgiye ulaşmasını sağlıyor” dedi. Radyo, ayrıca birçok sosyal projeye imza atıyor. Almanya’nın en büyük kuruluşları ile ortak projeler düzenleyip Almanya’daki Türklerin eğitim, sağlık gibi önemli konularda daha fazla bilinçlenebilmeleri için çalışmalar yapıyor. Ağırlıklı olarak pop müziğe yer veren Metropol FM, her saat içinde bir Halk Müziği, Sanat Müziği, Arabesk-Fantezi ve bir rock çalıyor. “Tüm zamanların en güzel ve günümüzün en yeni şarkıları” sloganıyla yayın yapan Metropol FM’i www.metropolfm.de adresinden dinleyebilirsiniz...

Haberin Devamı

‘Avrupalı Türkler bizi çok sahipleniyor’

Yayınlarınızı sadece Türkçe mi yapıyorsunuz? Hedef kitleniz nedir?
Bizim hedef kitlemiz Almanya’da yaşayan Türkler. Dolayısıyla yayınlarımız Türkçe ağırlı olmak üzere iki dilli olarak hazırlanıyor. Sunucularımız ağırlıklı olarak Türkçe konuşuyor. Haberlerimizin bir kısmı, yerel röportajlar ve bazı özel haberler Almanca yapılıyor. Birçok sosyal projeye de imza atıyoruz. Almanya`nın en büyük kuruluşları ile ortak projeler düzenleyip Almanya`daki Türklerin eğitim, sağlık gibi önemli konularda bilinçlenebilmeleri için çalışmalar yapıyoruz. Sadece Türkçe müzik çalıyoruz.

En çok nerelerden dinleniyorsunuz?
Almanya’da 24 saat boyunca Türkçe yayın yapan tek radyo olmamızın avantajı büyük. Dinleyici oranımız çok yüksek. Dünyanın her yerinden dinleyenlerimiz var. Almanya’da doğmuş, büyümüş şu ya da bu nedenle dünyanın bir başka ülkesinde yaşayanlar bizi dinlemekten vazgeçmiyor.
Bizim üzerimizden kendi şehirleriyle ilgili gelişmeleri takip ediyor, ailelerine istek şarkılar gönderip, özel günlerini yine bizim üzerimizden kutlamayı tercih ediyor. Ayrıca Türkiye’den de bizi dinleyen çok ciddi bir kesim var. Kabul edersiniz ki Türkiye’de hemen herkesin Almanya’da yaşayan en az bir akrabası var. Dolayısıyla Almanya’da yasayan tanıdıkları, sevdikleriyle de bizim üzerimizden iletişime geçiyor.

Programcılarınızdan bahseder misiniz, kimler ne tür yayınlar yapıyor?
Serdar Semizoğlu: Sabahları 06:00-10:00 arası “Prime Time” programımızı yapıyor. “Çay Şekeri” isimli bu programımızda, Yeşilçam filmlerinden tanıdığımız sanatçıların seslerini eğlenceli bir şekilde yayınına dahil eden Serdar dinleyicileri güne hazırlıyor. Aslı Erman: “İstekler programında” dinleyicilerin istek şarkılarını ve mesajlarını yayınlıyor. Nizam Namidar: “Paydos”ta yaşanan gelişmeleri,trafik durumunu aktarıyor.Özel konuklarla “Almanya Burada Konuşuyor” isimli özel köşesinde Almanya`daki Türkler`in aktüel sorunlarını dinleyicilerin katılımıyla tartışıyor. Şafak Salda: Hafta sonlarında dinleyiciler bulundukları şehirde neler yapabilirler, nerelere gidebilirler, yeni çıkan sinema filmleri, yeni DVD`ler, spor haberleri kısaca hafta sonu dinleyicilerin duymak ve bilmek istedikleri her şeyi eğlenceli tarzıyla anlatıyor.
Özgür Bozkurt: Kendisi de bir müzisyen olan Bozkurt “Sıla Esintileri”yle Türk Halk Müziği’nin en güzel örneklerini, o türkülerin hikâyeleriyle harmanlayarak yayınlıyor. Nuri Karademirli: Berlin Türk Musikisi Konservatuarının kurucusu olan Nuri Karademirli haftada iki kez “Sanat Yıldızları” isimli programında Sanat Müziği`nin en güzel örneklerini dinleyicilere sunuyor. ERCİ E: Cartel grubundan tanıdığımız Erci E cuma akşamları hazırlayıp sunduğu “Türkisch Delight” programında gençlerin cuma akşamı eğlencelerine eşlik ediyor, dinleyicileri haftasonuna hazırlıyor. Gökhan Görgülü: Gençler arasında remikslerin efendisi lakabı ile tanınan DJ Gökhan DJ`s Night programı ile her cumartesi akşamı hazırladığı birbirinden enerjik remikslerle gençlerin cumartesi eğlencesine eşlik ediyor.

Peki gurbetçiler radyonuzu daha mı çok sahipleniyor?
Dinleyici kitlemiz ağırlıklı olarak Almanya`da ki Türkler ama Türkçe müziği seven Alman ve daha bir çok ülke vatandaşı da bizi dinliyor. Gurbetçi kelimesi artık bizim kullandığımız bir terim değil.
Almanya`ya gelen ilk kuşak evet gurbetçiydi ancak biz burada doğup büyüyen ikinci ,üçüncü nesil olarak kendimizi “Avrupalı Türkler” olarak adlandırıyoruz. Cevabım evet, Avrupalı Türkler bizi çok sahipleniyorlar, bize çok destek oluyorlar.
Almanya’da 24 saat Türkçe yayın yapan tek radyo olmamızın değerini iyi biliyor ve bize destek oluyorlar. Tam 13 senedir ayakta olmamız, Almanya`nın en çok dinleyici oranına sahip radyolaridan biri olmamız, gün be gün yayın bölgemizi genişletebilir olmamız da bunu aciklar nitelikte.

Haberin Devamı

‘Tarkan defalarca radyomuzu ziyaret etti’
Sanatçılarla aranız nasıl?
1999 yılından beri Almanya`ya konsere gelmiş, hele Berlin’e gelip bizi ziyaret etmemiş sanatçı yok diyebilirim. Örneğin Türkiye’de hiç bir programa katılmayan Tarkan radyomuzu defalarca ziyaret etti, canlı yayınımıza katıldı. Ancak Almanya’da Türkçe müziğin nesilden nesile yaşamasına yönelik hiçbir destek görmüyoruz. Ne yazık ki Almanya’da Türk toplumunda müziğin yaşaması için yaptığımız çalışmalarda yanlızız. müzik şirketlerinden buna cevap bile alamıyoruz. Ne yazık ki Türkiye’nin en değerli kültürel öğelerinden olan müzik Avrupa’da sahipsiz.