Yeliz Aras Çelikel

Yeliz Aras Çelikel

yeliz.aras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Uzun yıllar birçok radyoda yöneticilik yapan Ender Uslu, Radyo Viva’nın başına geçti. Fakat usta radyocu Uslu için Radyo Viva yeni bir şirket sayılmaz. Çünkü Uslu, Radyo Viva’nın kuruluşuna, hatta yükselişine tanık olan isimlerden biri... 8 yıllık aradan sonra yuvaya dönüp Radyo Viva’nın yöneticiliğini üstlenen Uslu, yeni dönemdeki iddiasını şöyle anlattı:
“Radyo Viva’nın yayınlarını günün değişen ihtiyaçlarına göre revize edip eskide olduğu gibi hakettiği yerlere taşımak niyetindeyiz. Bunun için tüm ekipte büyük bir heyecan ve şevk var. Dolayısıyla olmaması için bir neden yok. Yapabiliriz!”
Programcı kadrosunda büyük bir değişikliğe gitmeyen Uslu, ekibe ünlü radyocu Muzo’yu dahil ederek dinleyicilere sürpriz yaptı. Radyo Viva’yı İstanbul 90.0 frekansından dinleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Dijital radyoculuk geleceğe yatırım demek

“Viva Digital’de Radyo Viva’nın yanı sıra; Viva Nostalji, Viva Klasik, Viva Alaturka ve Viva Türkpop kanallarına da ulaşıp keyifle dinleyebilirsiniz. Çok yakında Viva Arabesk, Viva Nostaljitürk, Viva Türkü ve Viva Rock istasyonlarımız da Viva Digital platformuna eklenecek.”

* Daha önce de Radyo Viva’daydınız, eski radyonuza döndünüz. Neler hissediyorsunuz?
1998 yılında Radyo Viva’yı kuran ekipte ben de vardım. Kurduktan sonra 2004 yılında TMSF idaresine geçinceye kadar Radyo Viva’nın yayınlarını yönetmiştim. 8 yıllık ayrılıktan sonra tekrar ekibe dahil oldum. Kaldığımız yerden devam ediyoruz. Tabii ki, hoş bir duygu... Giderken “Dönerim” diye düşünmemiştim. Ama kısmet oldu, döndüm.

* Radyo Viva’nın yükselişine eşlik eden biri olarak radyoyu eski haline döndürme hedefiniz var mı, neler yapacaksınız?
Radyo Viva kuruluş amacı o zamanlar bir ihtiyaç olan pop-fantezi türü çalan bir radyo olmasıydı. Çok katı bir pop ya da çok acılı arabesk çalan bir radyo değildi. Günün ve geçmişin popüler pop ve fantezi parçalarına yer veren bir radyo ortaya çıkardık ve hemen ilgi gördü.
Radyo dinleyicisi, birkaç araştırma döneminin ardından ilk 5’in içine kadar taşıdı Viva’yı... TMSF döneminde emanet ettiğimiz arkadaşlarımız da kötü bakmadılar Radyo Viva’ya... Zaten onlar da kurulduğundan bu yana birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızdı. Şimdi bize düşen radyoyu eski yerine taşımak.

* Programcılarda değişiklik yapmadınız. Sadece birkaç isim kadronuza katıldı. Sürpriz isimleri de radyodan duyacak mıyız?
Programcılarda değişiklik yapmam için bir neden yok. Arkadaşlarımızın hepsi becerikli, başarılı ve profesyonel. Birbirleri arasında da güzel bir ahenk oluşmuş. Birkaç küçük oynamalarla bir bütün haline gelindi zaten. Gazeteciliğini
her zaman takdir ettiğim Özay Şendir ile her zaman birlikte çalışmayı hayal ettiğim, bence en iyi gece yayını yapan 2 kişiden biri olan Muzo da aramıza katılınca, taşlar yerine oturdu. Sürprizler her zaman olabilir tabii...

* Radyoda karasalın dışında dijital yayınlar konusunda da önemli gelişmeler var, bahseder misiniz?
Dijital yayınlar bence geleceğin yayınlarıdır. Şu sıralar temelleri atılıyor. Biz de birkaç aydır dijitale geçtik. Karasal denilen FM frekansından yapılan yayınların yanı sıra dijital kanallarımızdan farklı kategorilerde yayınları da dinlemek mümkün.
Biz Kerem Çallıoğlu ve Murat Kasgir ile birlikte uzunca bir süredir IP Yayıncılık çalışmaları yapıyorduk. Yaptığımız çalışmaları Radyo Viva’ya taşıdık sadece. Tamamen bir Türk yazılımı olan Spesyalist Radyo Otomasyon Sistemi ve bu sisteme entegre edilmiş, Spesyalist IP Player ile IP uygulamamız 2 yıldır test aşamasındaydı.
PC’lerde kullanılan Windows versiyonunun yanı sıra, Android versiyonu “Google Play Store” da, IPhone ve IPad’ler için IOS versiyonu da “Apple Store” da yerini almıştır. Bu uygulamada platformda bulunan radyolarda çalan parçaların adları, parçaların icracıları, albüm kapaklarının görselleri izlenebiliyor. Çalınacak bir sonraki parçanın kaç saniyesi kaldığının da görülebildiği Viva Digital’de ayrıca çalan parçalara yorum yapılabiliyor, yapılan yorumlar yanıtlanabiliyor. Bu parçalardan beğenilenler yıldızlanabiliyor.
Ayrıca Windows versiyonunda masaüstü bilgisayarınız ile “Lobby” bölümüne girip o sırada diğer dinleyicilerle de sohbet edebiliyorsunuz.
Viva Digital’de Radyo Viva’nın yanısıra; Viva Nostalji, Viva Klasik, Viva Alaturka ve Viva Türkpop kanallarına da ulaşıp keyifle dinleyebilirsiniz.
Çok yakında Viva Arabesk, Viva Nostaljitürk, Viva Türkü ve Viva Rock istasyonlarımız da Viva Digital platformuna eklenecek.

* Bu aralar birçok radyo, internet radyosuna ağırlık veriyor. Sizin bu konudaki iddianız nedir?
İnternet radyoları ile IP yayıncılık arasındaki fark şudur: İnternetten yapılan geleneksel radyo yayınlarında tek taraflı iletişim vardır. Radyo istasyonu yayını verir, dinleyici de bu yayını alır. Başkaca bir etkileşim söz konusu değildir.
IP yayıncılıkta ise karşılıklı iletişim vardır. Kullanıcının yayınlara müdahalesi gibi... Parçalar ne kadar çok yıldız alırsa sistem bu şarkıları daha sık yayınlar mesela.
Buna benzer birçok interaktif olanakları IP yayıncılıkta vardır. IP yayıncılığın 3 önemli unsuru vardır. Birinci unsur, kullanıcılar kayıtlıdır.
Abonelik sistemi yani. Kullanıcıya ait yaş, cinsiyet, lokasyon gibi demografik bilgiler sisteme kaydedilmektedir. İkinci unsur, yayınlarımızı bu demografik bilgiler doğrultusunda adresleyebilmekteyiz.
Örneğin bir traş bıçağı reklamını sadece erkeklere dinletebiliyoruz. Üçüncü unsur ise tüm bunların raporlanabilir olmasıdır. Tabii ki, başka unsurlar da var ama en önemlileri bunlardır.

* İnternet radyolarında ayrıca görüntülü sisteme de geçiyorsunuz...
Dikkat ettiniz mi bilmiyorum. “IP Radyo” terimini hiç kullanmıyorum. Hep “IP Yayıncılık” dedim. Bunu kasten yaptım. Çünkü bu yeni nesil yayın sistemi sadece ses değil. Kullanıcıya aynı zamanda görüntü de gönderiyoruz.
Bir audio- visuel sistem yani bu. Şimdilik bilgiyi bu kadar vermek istiyorum. Çok yakında yeni versiyonlarımız yüklendiğinde abonelerimiz çok keyifle kullanacaklar Viva Dijital’i...