Yeliz Aras Çelikel

Yeliz Aras Çelikel

yeliz.aras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yıllardır önemli birçok radyonun kuruluşunda yer alan bir isim Şafak Karaman... Ayrıca müzik dünyasındaki farklı çalışmalarıyla dikkat çeken bir isim... Şafak Karaman, bu aralar başında olduğu Radyo Tatlıses’in ismini değiştirdiği için de adından söz ettiriyor. Yıllardır bilinen ismiyle Radyo Tatlıses, artık “Radyo Müzik” olarak yayın hayatına devam ediyor. Dinleyicisi için bir radyonun olmazsa olmazlarındandır radyonun ismi... Dinleyici ismiyle frekansıyla ve müzikleriyle benimser radyosunu... Bu değişiklik vesilesiyle konuştuğumuz Şafak Karaman, radyonun isminin değişmesini “Yeni bir marka yaratma projesi” olarak yorumladı ve şöyle konuştu: “Radyo Tatlıses’in frekansından yepyeni bir radyo yarattık. Radyo Müzik ile Radyo Tatlıses birbirinden çok farklı radyolar... İkisinin tek ortak özelliği Türkçe müzik çalıyor olmaları. Bu ortak özelliğin dışında Radyo Müzik, kendi müzik anlayışında Türkiye’de bir ilki de gerçekleştirdi. Radyo Müzik’te slow şarkılar çalmaz.Temposu ve ritmi ile mutluluk veren enerjisi olan şarkılar çalar. Ayrıca Radyo Müzik yayınlarında arabesk şarkılara asla yer vermez.” Radyo Müzik’i İstanbul 97.6 ve www.radyomuzik.com.tr adresinden de dinleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sadece isim değiştirmedik, yepyeni bir radyo yaptık

* Radyo Tatlıses’in ismini “Radyo Müzik” olarak değiştirme kararını nasıl verdiniz?
Radyo Müzik, bir isim değişikliği değil, yeni bir marka yaratma projesidir. Biz Radyo Tatlıses’in adını değiştirmedik. Radyo Tatlıses’in frekansından yepyeni bir radyo yarattık. Radyo Müzik ile Radyo Tatlıses birbirinden çok farklı radyolar... İkisinin tek ortak özelliği Türkçe müzik çalıyor olmaları... Bu ortak özelliğin dışında Radyo Müzik, kendi müzik anlayışında Türkiye’de bir ilki de gerçekleştirdi. Öncelikle Radyo Müzik’te çalan şarkılar 90 - 130 bpm aralığında olan şarkılar... Bu bpm aralığında şarkılar çalan bir ikinci radyo daha yok. Özeti şudur; Radyo Müzik’te slow şarkılar çalmaz. Temposu ve ritmi ile mutluluk veren, enerjisi olan şarkılar çalar. Ayrıca Radyo Müzik yayınlarında arabesk şarkılara asla yer vermez.

* Yıllardır kendi markasıyla özdeşleşen bir radyonun ismini değiştirmek sizce riskli değil midir?
Radyo Tatlıses bir marka... Bu markayı yaşatacağız. Çalışmalarımız devam ediyor. Yakında yeni frekansında ve gerçek kimliğinde yayın yapan Radyo Tatlıses dinleyicilerine seslenmeye devam edecek.

* Radyonun ismiyle birlikte neleri değiştirdiniz?
Radyo Müzik’te yayın yapan DJ’lerin ortak söylemleri şu; “Sevdiğiniz, dinlemek istediğiniz ve size mutluluk veren tüm şarkılar bu frekansta...” İşte bu söylem Radyo Müzik’in yayın karakterini özetliyor. Bir de Radyo Müzik, yüksek volümle dinlenmesi gerek bir radyo... Çalan tüm şarkıların enerjisi dinleyici üzerinde volüm düğmesini açma isteği uyandırıyor. Ayrıca yayına geçtiğimiz günden bu yana 2 aydır reklam yayınlamıyoruz. Türkçe market yayın yapan radyolar remix şarkılar yayınlamayı tercih etmez.
Radyo Müzik’te biz tam tersini yapıyoruz. Sanatçılar popüler olmuş şarkılarına Radyo Müzik için remix versiyonlar hazırlatıyorlar ve biz de bunları radyomuzdan yayınlıyoruz. Artık müzikal tercihler değişiyor. Şarkıların remix versiyonlarına yeni jenerasyon büyük ilgi gösteriyor. Yeni kuşağın radyosu olarak biz de tüm gelişim ve yeniliklere açık olan bir yayın yapıyoruz. Türkçe pop müzik yayını yapıyoruz ama dinleyicilerimizi Justin Bieber konserine gönderiyoruz. En önemli farklarımızdan biri de şu; diğer Türkçe müzik yayını yapan radyolarda DJ anonslarında bir şarkı nakaratı üzerinden şarkı satışı yapılırken Radyo Müzik’te biz bir ilki gerçekleştirdik ve DJ aynı anda 3 şarkı nakaratı üzerinden şarkı satışı yapıyor.

* Daha önceki söyleşimizde “Dinleyici müzik istiyor” demiştiniz. Radyo da adı gibi müzik ağırlıklı yayınlarıyla dikkat çekiyor, özel programlar olacak mı?

Bu hâlâ geçerli... Dinleyici tercihlerini artık daha net belirler oldu. Bu yüzden de Radyo Müzik’te çaldığımız şarkıların bpm aralığına önem verdik. “Enerjisi olan şarkılar dinlemek ve kendini mutlu hissetmek isteyenler bizi dinlesin” dedik. DJ konuşma süreleri Radyo Müzik’te 1 saate toplam 180 saniyedir. Haber süresi ise sadece 90 saniye...
Bu tablo tam anlamıyla radyonun adını özetliyor. Radyo Müzik adı gibi sadece müzik dinlemek isteyenlere yayın yapan bir radyo oldu. Bu akış içinde benim hazırladığım iki özel program var.
Bunlardan ilki “Şafak Karaman In The Mix”, cumartesi geceleri 22.00 - 24.00 saatleri arasında DJ setine ben geçiyorum ve radyoda klüp performansı sergiliyoruz. Bir diğer programsa çarşamba günleri saat 17.00’de yayınlanan konuk programımız... Müzik dünyasının yıldızlarını bir saat boyunca stüdyomuzda ağırlıyoruz.

Haberin Devamı

* Türkiye’de radyolar arasında sürekli tartışılan konulardan biri de “Konuşma radyosu mu, müzik radyosu mu?” sorusudur. Siz hep müzikten yana olan taraftasınız. Peki neden müzik radyosu?

Yabancılar “talk radio” derler. Karşı değilim. Ben radyonun ne konuştuğuna bakarım. Radyo Müzik’in içinde bulunduğu Saran Holding radyolarında iki konuşan radyomuz zaten var. Biri trafiği konuşan Radyo Trafik, diğeri ise sporu konuşan Radyo Spor... Her ikisi de kendi kulvarlarında 1 numara... Radyo ne konuştuğunu biliyorsa konuşan radyo, ne çaldığını biliyorsa müzik radyosu olabilir. Önemli olan dinleyici beklentilerine yerinde ve doğru yanıt verebilmek.

* Siz radyo dünyasında ‘iddialarıyla’ tanınan bir isimsiniz. Radyo Müzik’teki iddianız nedir?
Radyo Müzik önemli bir marka olacak. Şimdiye kadar kuruluşunda aktif rol aldığım radyoları birer önemli marka yaptık ve onlar en çok dinlenen majör ulusal radyolar arasındaki yerlerini aldı. Şimdi sırada Radyo Müzik var.

Haberin Devamı

‘Televizyon programına başlıyorum’

* Radyo dışında neler yapıyorsunuz?
Biliyorsunuz bir de prodüktör kimliğim var. Bununla ilgili çalışmalarım devam ediyor. Şu sıralar 3 albüm ve single projesi üzerinde çalışıyorum. Biri tamamlandı. Diğer ikisinin de çalışmaları devam ediyor. Yaza kadar müzik marketlerde yerlerini almış olurlar. Bir de televizyon projesi var. 3 yıldır televizyon programı yapmıyorum. Bu yıl yeniden başlıyoruz.