Yeliz Aras Çelikel

Yeliz Aras Çelikel

yeliz.aras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları


“Yeni jenerasyon gıcır komedi” sloganıyla yıllardır radyolardan ses veren Berkay Acar, yeni adresi Best FM’de komedi programı yapmaya devam ediyor. Best FM’e geçişi için ‘Bir masalın kahramanı’ yorumunu yapan Acar, yeni radyosunda kendisini evinde hissettiğini söyledi. Acar’la formatında küçük değişiklikler yapılan programı, yeni dönem radyoculuğu ve komedi programları üzerine sohbet ettik. Eğlence formatında olan programını lunaparka benzeten Acar, her çocuğa göre oyuncağın olduğunu söylüyor. Radyoculuğa başlayanların genelde komedi programlarıyla dinleyicilere seslenme çabaları olduğunu hatırlattığımız Acar, bu konuda kulaklara küpe gibi öğütlerde bulundu: “Radyo programcısı olmak isteyenler için en büyük yanlış bu! Radyoculuk ağzı iyi laf yapan, arkadaş arasında komik olan herkesin yapabileceği bir meslek gibi algılanıyor. İnsanlar, iki saat çalışıp 22 saat yatıyormuşuz gibi algılıyor. Radyo yayını, 24 saat yaşayıp dinleyiciye süzdüğünüz en iyi 2 saattir. Büyük bir radyo programcısı mikrofon kapandığında da yayına devam edendir. Radyo programcısı 4 duvar arasında milyonları ortak hayal gücünde buluşturan, onları tek bir vücut yapan bir sihirbazdır.” “Berkay Acar’la Beta Show”u 17.00 - 20.00 saatleri arasında 98.4 Best FM’den dinleyebilirsiniz

‘Türkiye en yakın dostu radyosunu kaybediyor’

Haberin Devamı

* Best FM'e geçişiniz nasıl oldu?
Nakit oldu. (Gülüyor) Görücü usulü diyebiliriz. Türkiye'nin en büyük radyosu size talip olunca zor oluyormuş. Emeklisi vardır, evi de vardır diye düşündüm. “Bir çay içelim” dedim! Bir radyocuyu 100 radyo ister, bir radyo alırmış. İlk toplantımızda çok korkmuştum. Çünkü bugüne kadar hiçbir masalın kahramanı olmamıştım.

* Daha önce de birçok radyodan ses verdiniz. Her radyonun farklı bir havası vardır. Best FM'in ortamı nasıl, kendinizi nasıl hissediyorsunuz?
Best FM' in ortamı; devamlı teneffüstesiniz gibi... 20 yıllık büyük başarının ardında bence bu var. Dinleyicilerde aynı duyguyla hayat okulunun sıkıcı, zor ve yorucu derslerinden Best FM'i açarak teneffüse çıkıyorlar. Kendimi nasıl hissettiğimle ilgili sorunuza tek bir cevap verebilirim; “Artık evdeyim.”

* Radyo değiştirdikçe “Berkay Acar'la Beta Show”un formatında farklılık oldu mu? Yeni neler eklendi ya da çıkarıldı?
Formatımız eğlence... Yayın saatlerine göre değişiklikler tabii ki, yapıyoruz. Programım lunapark gibi; içinizdeki her çocuğa göre bir oyuncak var. Türkiye’de hiç yapılmamış bir yarışma formatını yapıyoruz. En ünlü yarışma; Türkiye'nin starlarıyla Türk halkının çok kısa bir süre de olsa sohbet etmesi için ortam yaratıyoruz. Sordukları sorularla telefondaki ünlüyü bularak müthiş bir anı kazanıyor. Dinleyicilerimiz ve sanatçılarımız! , “Resmiye Ablamız”, “Beta Ev Ödevi” , “Horoz Dövüşü”nün yanı sıra çok eğlendiğimiz anlardan biri de Oscarlık senaryolarımız... Üç çok garip kelime seçiyoruz bu kelimeleri kullanmak zorunda... Dinleyicilerimiz bu kelimelerin geçtiği senaryolar yazıyor ve müthiş işler ortaya çıkıyor. Güleryüzlü hizmet ve daha neler neler. 5 günlük şakayı, 2 günde yapma sanatı (Gülüyor) En yakın arkadaşları radyonun, otomasyon kirliliği içinde; duyguların olmadığı bir makinaya dönüştürülmesine sinirlenip küsen milyonların stres perhiziyim!

* “Yeni jenerasyon gıcır komedi” diyorsunuz, yeni jenerasyon radyoculardan kimleri dinliyorsunuz?
Yeni jenerasyon radyo programcısı mı var? Bunu büyük burunluluk olarak görmeyin, yanlış anlaşılmasın Türk radyoculuğunun yetenekli birçok gence yaptığı haksızlığı ve ayıbı masaya yatırıyorum. Duptıs şarkıcıların, biyografi anonsörleri hale getirilen onlarca meslektaşımın sesi oluyorum.Türk radyo dinleyicisi gerçekten ne istiyor? Radyolar araştırmıyor. İçeriksizlik, ruhu öldürüyor, Türkiye en yakın dostu radyosunu kaybediyor. 20 yıldır sektörde dimdik bir çınar olan Best Fm Türk dinleyicisine mutluluk dağıtmaya devam ediyor.

* En çok hangi radyocuya gülüyorsunuz?
Takımımın her oyuncusu kendi mevkisinin en iyisi... Hepsini çok seviyorum, çok gülüyorum.

* Radyo dünyasına ilk adım atanlar hemen komedi programına yönelir, sizce komedi programı yapmak bu kadar kolay mı?
Radyo programcısı olmak isteyenler için en büyük yanlış sanırım bu! Radyo programcılığı, ağzı iyi laf yapan, arkadaş arasında komik olan herkesin yapabileceği bir meslek gibi algılanıyor. İki saat çalışılıp 22 saat yatıyormuşuz gibi algılıyor insanlar... Bu kesinlikle yanlış. 24 saat yayınınız için yaşayıp dinleyiciye süzdüğünüz en iyi 2 saattir Radyo yayını... Büyük radyo programcısı mikrofon kapandığında da yayına devam edendir. Radyo programcısı 4 duvar arasında milyonları ortak hayal gücünde buluşturan, onları tek bir vücut yapan bir sihirbazdır.

* Peki zorluklarından bahseder misiniz?
Zorlukları çok, tanıştığınız herkesin önce sizden bir karışık CD istemesi var ki, avukatından başhekimine kadar bu istek hiç değişmiyor. Sizinle tanışacakları anı bekliyorlarmış gibi hemen ceplerinden karışık şarkı listesini çıkarıyorlar! Belli ki yıllardır orada o kağıt... (Gülüyor) Başka hiçbir meslekte kanuna aykırı bir şeyi bu kadar rahat isteyemezsiniz. Bankacıya gidip “Şu torbaya bir 5 bin lira at, karışık olsun ama bütün bankonatlardan koy” diyebiliyor muyuz? Bir de benim anlamadığım dinleyici radyocunun reklam almasına acayip kızıyor. ''Ne reklam yaptınız ya'' diye bir tepki sadece bizim meslekte var. Bir kasaba “Ne kadar çok kıyma sattınız, ayıp” ya da bir avukata “Ne kadar savundunuz adamı?” veya bir doktora “Ne kadar çok kestiniz , bu kadar ameliyat mı olur, yakışıyor mu size?” diye tepki gösterilmez ama bize “Ne kadar çok reklam alıyorsunuz?” diye tepki gösteriliyor.Bizi sebil musluk zannediyorlar!

* Programın fenomeni 'Resmiye Abla'yı anlatır mısınız?
İçimizden biri, hiçbir katkı yok,tamamen organik. Hepimizin bildiği şeyleri, komedinin özünü onunla yakalıyoruz. Ne kadar doğal, o kadar komik!

Haberin Devamı

Neden Beta Show?

Haberin Devamı

Programımızın “Neden Beta Show diye bir bölümü var?” sorusuna dinleyicilerimizin verdiği cevaplardan birkaçı şöyle:
* Arkadaş kurbanıyım. Bir daha olsa bir daha yaparım.
* Su neden küçüğünse o yüzden Beta Show.
* Irsi bizde ırsi...
* Her şeyin iyisini severim.
* Tam mevsimi şimdi.