Cumartesi Bir şans daha

Bir şans daha

22.02.2020 - 05:00 | Son Güncellenme:

Kırmızı halıda yeni bir elbise giymek yerine gardırobundakileri yeniden değerlendiren ünlü yıldızların sayısı her geçen gün artıyor. Oscar töreniyle birlikte daha da yükselen “geri dönüşüm” akımıyla bir giydiğini bir daha giymek kıymete binecek

Bir şans daha

Hiç unutmam, bir arkadaşıma “geçtiğimiz yaz başka bir düğünde giydiğim elbiseyi senin düğününde giyeceğim” dediğimde beni özensizlikle suçlamıştı. Nasıl olur da onun düğünü için hiç çaba sarf etmez ve başka bir düğün için aldığım elbiseyi giyerdim! Arkadaşlığımız bu kadar değersiz miydi? Oysa son zamanların en önemli kırmızı halı trendi ne straples dekolteler ne fiyonklar, ne tüyler ne de pembeler; şimdi trend yeniden giyilen elbiseler. İstediği tüm modaevlerinden sponsorluk alabilecek, en ünlü stil danışmanlarıyla çalışabilecek ya da gerekirse bir kıyafet için binlerce dolar verebilecek kadınlar, artık bir giydiğini bir daha giymekte beis görmüyor; belki de birkaç yıl önce olsa moda dünyasında “skandal” olarak nitelendirilebilecek bu tutum şimdi alkış topluyor.

Bir şans daha



Kate Middleton öncülerinden

Sosyal medya kullanımının yaygınlaşması, pek çok kişide “bu kıyafet üzerimde çok defa görüldü” stresi yarattı. Her yeni paylaşımda üzerinde yeni kıyafetler olması gerekiyormuş gibi hisseden “ünsüz” modaseverlerde bile durum böyleyse, bir de sokağa çıktığı anda fotoğrafı çekilen yıldızları düşünün…

Oysa trendleri ve yeni koleksiyonları takip etme telaşıyla sürekli alışveriş etmenin, tüketmenin ve her satın alınanı yalnızca bir defa kullanmanın hiçbir akılcı yanı yok. Doğada yok olmayan ya da geri dönüştürülemeyen kumaşlar, küresel iklim krizini daha kötü hale getirmekten başka işe yaramıyor; bizler tükettikçe de daha fazlası üretiliyor. Neyse ki her davette yeni bir elbise giymek yerine, çevre dostu olmakla övünen ünlülerin sayısı her geçen gün artıyor!

Bir şans daha



Bu akımın dikkat çekmesinde büyük rol oynayan en önemli isimlerden biri ise Cambridge Düşesi Kate Middleton. Günlük gardırobundaki parçaları defalarca giymekten çekinmeyen Middleton, bu tutumunu kırmızı halıya da taşıdı ve geçtiğimiz haftalarda düzenlenen BAFTA ödül töreninde, 2012 yılındaki Malezya ziyaretinde giydiği Alexander McQueen elbiseyi yeniden giydi. “Sıfır karbon” prensibi esas alınarak düzenlenen gecede davet edilen her isimden yeni bir kostüm almak yerine, gardıroplarındakilere ikinci şans vermeleri ya da elbise kiralamaları rica edilmişti. Ancak maalesef Kate Middleton’ın yanı sıra aynı kıyafeti ikinci kez giyen yegâne ünlü isim Joaquin Phoenix oldu.


Bir şans daha





Phoenix’in Stella McCartney takım elbisesini ödül sezonu boyunca tam beş defa giydiğini de söylemeden geçmeyelim.

Bir şans daha



Sürdürülebilir moda kahramanı

Haberin Devamı

Altın Küreler, Critics’ Choice, SAG ve BAFTA ödül töreninde aynı takımı giyen Joaquin Phoenix, istikrarlı tutumunu Oscar töreninde de bozmadı ve En İyi Erkek Oyuncu ödülünü de bu takımla kucakladı. Üstelik bu yılki Oscar töreninin tek “sürdürülebilir moda” kahramanı da o değildi. Dilerim 2004 yılında Vanity Fair’in Oscar partisinde giydiği kırmızı Badgley Mischka elbiseyi yeniden giyen Elizabeth Banks, 2014’te Cannes Film Festivali’nde giydiği Elie Saab elbiseyi yeniden giyen Jane Fonda ve geceye ilk kez 1995’te giyip ardından pek çok kez yeniden kullandığı Armani Privé elbisesiyle geceye katılan Laura Dern bundan sonrası için herkese ilham kaynağı olur.

Bir şans daha



Geri dönüşümde sınır yok

Ödül sezonunda daha önce giydiği bir kıyafeti giymiş olmasa da, tercihini çevre dostu tasarımlardan ya da vintage modellerden yana yaparak bu akıma katılan isimlerin sayısı da az değil. Örneğin Margot Robbie kırmızı halıda Chanel’in 1994 haute couture koleksiyonundan vintage bir elbiseyle boy gösterdi. Saoirse Ronan’ın Gucci elbisesi, genç oyuncunun BAFTA’da giydiği elbiseyle aynı kumaştan yapıldı, Olivia Colman’ın Stella McCartney tuvaleti ise sürdürülebilir kadifeden tasarlanmıştı.

Bir şans daha