Cumartesi Caz vapuru kalkıyor

Caz vapuru kalkıyor

30.06.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Caz vapuru kalkıyor

Caz vapuru kalkıyor





Caz festivali bu yıl dokuzuncu kez yapılıyor.
5-20 Temmuz arasında yapılacak festivalde bu yıl 39 grupta 400’den fazla müzisyen çalacak. 9. Uluslararası Caz Festivali, Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, Lütfi Kırdar, Esma Sultan, Maslak Venue, Babylon ve Roxy’de yapılacak ama programa çok yeni iki "mekan" da eklendi. Biri Kız Kulesi, diğeri ise çok daha ilginç: Bir şehir hatları vapuru. Vapur 7 Temmuz’da Kabataş’tan kalkacak ve Anadolu Kavağı’na gidecek. Yolcular da dönüşe dek caz dinleyecek. Bu yılki festivalde her türden en çok rağbet görecek ve en önemli konserleri sizin için belirledik:

"Samba reggae’nin kraliçesi" Daniela Mercury daha önce Açıkhava Tiyatrosu’nu sarsan bir konser vermişti. Son albümü "Sol da Liberdade"den "Groove da Baiana" 2001 Brezilya karnavalının en popüler şarkısıydı. Her konserinde sanki son şovuymuş gibi performans gösteriyor! Bu konserdeki eğlenceyi siz düşünün. Mercury, Brezilya Samba Gecesi’nde Funk’n Lata’dan sonra sahne alacak. (9 Temmuz, 20.00, Açıkhava Tiyatrosu)

Hakkında o kadar çok yazıldı ki fazla söze gerek yok. 1960’ların en çok arzulanan kadını, Mick Jagger’ın sevgilisi, "Motosikletli Kız" Marianne Faithfull sonunda İstanbul’da. Son albümü "Kissin Time"ı kısa bir süre önce çıkaran Faithfull umarız "Broken English" ve "Vagabond Waysöden de parçalar söyler. (15 Temmuz, 21.00, Açıkhava Tiyatrosu)

İngiltere’den çıkan en önemli hip hop ve dans müziği gruplarından 17 yıllık Stereo MC’s tüm dünyada üçüncü albümlerinin isim parçası "Connectedöla tanındı. Kalabalık görünmelerine rağmen grup esasen iki kişiden, rapper Rob B. Ve DJ / prodüktör Nick Head’den oluşuyor. Uzun zaman sonra geçen yıl dördüncü albümleri "Deep Down & Dirty" ile döndüler. Ve şunu mutlaka söylemek gerekir ki bu albümde "boş parça" yoktu ve albüm yılın en iyilerinden biriydi.
(12 Temmuz, 22.00, Maslak Venue)

Morcheeba hangi türü seviyor olursanız olun müzikalitelerini takdir etmekten kendinizi alamayacağınız bir grup. Paul ve Ross Godfrey ile şarkıcı Skye’dan oluşan İngiliz grubun müziğinde dub, folk, soul, hip hop ve özellikle trip var. "Who Can You Trust" ve İngiltere’de yılın albümü olarak anılan ve 1 milyon satan "Big Calm" albümleriyle tanındı grup. 2000 tarihli son albümleri "Fragments Of Freedom" daha poptu. Dördüncü albümleri "Charango" da çok yakında piyasada ve dinleyenleri çok şaşırtıyor. Skye’ın büyüleyici sesiyle bu bir soul / trip hop albümü yine ama şarkı sözleri yalnızca Eminem’in cesaret edeceği kadar karşıt. Konseri kaçırmayın. (05 Temmuz, 22.00, Maslak Venue)

United States 3’yi herkes Herbie Hancock sample’larıyla süslü Top 10 single’ları "Cantaloopöla tanıdı. Parçanın yer aldığı "Hand on the Torchöla Blue Note’un caz kataloğunda yerlerini aldılar. Ama yaptıkları hip hop ve cazı birleştirmek. Esasen bunu yapan ilk gruplardan US3. Şarkıcı ve gitarist Vess Ruhtenberg, basçı Andy Angrick ve davulcu Mark Cutsinger’dan oluşan grup, İngiltere, Kanada ve Japonya’da altın plak alan ilk albümün ardından "Broadway & 52nd" adlı bir albüm daha çıkardı. Albümlerinde ve konserlerinde rapper’lar KCB ve Shabaam, saksofoncular Ed Jones ve Steve Williamson, klavyeci Gareth Willams, tromboncu Dennis Rollins ve gitarist Tony Remy’yle çalışıyorlar. İstanbul’a da son derece geniş bir kadroyla gelebilirler. (13 Temmuz, 22.00, Maslak Venue)

Yaşayan bir efsane olan davulcu Roy Haynes’den caz devi, saksofoncu Charlie Parker’a saygı. Bird’ün bir zamanlar Haynes için "En sevdiğim davulcu" dediğini hatırlayın. 76 yaşındaki Haynes "Birds of a Feather"ı geçen yıl basçı Dave Holland, piyanist Dave Kikonski, alto saksofoncu Kenny Garrett ve trompetçi Roy Hargrove’la birlikte albüm olarak çıkarmıştı. İstanbul’daki konserde ise bu kadroda iki isim, Dave Holland ve Roy Hargrove değişiyor. Yerlerine Christian McBride ve Nicholas Payton var. (8 Temmuz, 21.00, Açıkhava Tiyatrosu)

Günümüz cazında sırasıyla üç kuşağın temsilcisi; piyanist Herbie Hancock, saksofoncu Michael Brecker ve trompetçi Roy Hargrove bir arada. Üç dev bir araya gelip iki deve, Miles Davis ve John Coltrane’e saygılarını sunuyorlar. İkisi de yaşasaydı bu yıl 75 yaşında olacaktı. Bu konserin, 200 bin kişiye çaldıkları Massey Hall’da (Konserde davulda Brian Blade ve basta da John Patitucci vardı) yapılan kaydı da "Directions in Music" adıyla piyasada. Konserde Coltrane’in "Naima", "Impressions" ve "Transition"ını, Miles’ın "So What"ını, ilk kez Miles’ın kaydettiği Ira Gershwin-Kurt Weill klasiği "My Ship"i dinleme fırsatı bulabilirsiniz! (10 Temmuz, 21.00, Açıkhava Tiyatrosu)

Caz Vapuru, 7 Temmuz, 11.00; Tango Azul "Tango Gecesi", 8 Temmuz, 21.20, Esma Sultan; DJ Logic, 10-11 Temmuz, 23.00, Roxy; Jan Garbarek, 11 Temmuz, 21.00, Açıkhava Tiyatrosu; Jazz Fusion Gecesi (Eric Truffaut Ladyland ve Billy Cobham Art of Five), 12 Temmuz, 20.00, Açıkhava Tiyatrosu; Antibalas, 12-13 Temmuz, 23.00, Babylon; Charlie Haden & Pat Metheny, 14 Temmuz, 19.00, Lütfi Kırdar; Fazıl Say "Caz Doğaçlamaları & Bahar Ayini", 15 Temmuz, 19.00, Lütfi Kırdar; Chick Corea & Gonzalo Rubalcaba, 17 Temmuz, 19.00, Lütfi Kırdar; Sarah Jane Morris, 17 Temmuz, 23.00, Babylon; Kerem Görsev Trio "Existence", 19 Temmuz, 19.00, Lütfi Kırdar.
Not: Festival biletleri kredi kartıyla (0216) 454 15 55 numaralı Biletix telefonundan ve Alo Garanti 444 033’den, www.biletix.com ve www.garanti.com.tr adreslerinden (yalnızca kredi kartıyla) ve ayrıca İstanbul, İzmir ve Ankara’daki Biletix satış noktalarından da temin edilebilir.