Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bundan 47 yıl önce, 1977 yılının mayıs ayında, sinemalara bir bilim kurgu film gelir. Yönetmeni George Lucas, o sıralar 33 yaşında genç bir sinemacı, öncesinde birtakım kısa filmleri var. Bu filmi yapabilmek için epey uğraştığı, senaryosunu kapı kapı dolaştırdığı biliniyor.

Kadrosunda pek de yıldız isim olmayan (Sir Alec Guiness hariç. Daha Harrison Ford bile Harrison Ford değil.) “Star Wars: A New Hope” (Yıldız Savaşlar: Yeni Bir Umut) ilk olarak sadece 32 sinemada gösterime girmiş. Tabii Amerika’da, filmin Türkiye’de sinemalara gelişi 1980’i bulacak. O zamana kadar da “Star Wars” fırtınası çoktan dünyayı sarmış olacak. Üç yılda bir serinin yeni filmi gelecek, “Star Wars” sayısız filme – diziye esin kaynağı olacak, çizgi romanlar, video oyunları, oyuncaklar, figürler, logolu ürünlerle uçsuz bucaksız bir evren büyüdükçe büyüyecek. Efsanenin doğuşuna, “May the Force be with you” (Güç seninle olsun) cümlesinin kıyametler koparmaya başlamasına dair pek çok bilgiyi Mayıs ayının Milliyet Sanat dergisi için Hasan Nadir Derin’in kaleme aldığı yazıda bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Güç yeniden bizimleydi

Neden Mayıs sayısında? Çünkü sözünü ettiğimiz simge cümle uzun zamandır Star Wars hayranları tarafından “May the Fourth be with you” olarak kullanılarak Mayıs’ın 4’ü Star Wars Günü ilan edilmiş durumda. Lucas Film de bu akıma ayak uydurarak 2011 yılında 4 Mayıs’ı resmi Star Wars Günü olarak kabul etmiş.

Her yıl türlü şekillerde kutlanan Dünya Star Wars Günü’nde bu yıl Zorlu PSM’de çok özel bir etkinlik yapıldı. Piu Entertainment ile birlikte düzenlenen akşamda serinin ilk filmi “A New Hope” şef David Mahoney’in yönettiği İstanbul Film Orkestrası eşliğinde gösterildi. Akşamda diyorum ama biletler jet hızıyla tükendiği için aynı güne bir de gündüz seansı kondu. Zaten gün boyu fuayede muhtelif Star Wars oyuncakları satılmakta, millet ellerinde ışın kılıçlarıyla fotoğraf çektirmekte ve elbette serinin kendisi kadar ünlü müzikleri çalmaktaydı.

Müziklere hemen ayrı bir paragraf açalım o hâlde; çünkü George Lucas’ın yarattığı galaktik evrene besteci – orkestra şefi John Williams’ın biçtiği Wagner ilhamlı müzik kılıfı, en az filmin kendisi kadar ünlü ve etkili. Williams, Akademi Ödülleri’ne 52 kez aday gösterilip beş kez kazanmış bir besteci, tabii ki ödüllerden biri de “Star Wars: A New Hope” ile gelmiş. Bu efsane müziği canlı orkestradan dinlemenin, sahnede arzı endam eden “Star Wars” karakterlerini izlemenin ve 1980’de Melodi Sineması’nda tanıştığım ‘yeni bir umut’ evreniyle yeniden buluşmanın şahane bir deneyim olduğunu söyleyebilirim. Efsanenin 50. yıl dönümünde neler olacağını şimdiden merak ettiğimi de.

Haberin Devamı

Hayranlarına bir duyuruyla bitirirsek, renkli bir “Stars Wars” dosyasının yer aldığı Milliyet Sanat dergisinin bu ay bir de sürpriz hediyesi var: Grafik sanatçısı Yavuz Sönmez dergi okurlarına özel bir “Star Wars” posteri tasarladı. Milliyet Sanat ile beraber onu da alıp duvarınıza asabilirsiniz.

“Aslan Kral”cılar için

Bir not daha: İstanbul Film Orkestrası eşliğinde film izleme keyfi “Aslan Kral” ile devam edecek. Ünlü animasyonun 30. yılı 8 Haziran’da Cemil Topuzlu Harbiye Açık Hava Sahnesi’nde Hans Zimmer imzalı müzikleriyle beraber izlenerek kutlanacak.