Cumartesi HD yayına uygun makyaj

HD yayına uygun makyaj

18.07.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

High Definition’ın (HD) sunduğu yüksek çözünürlükteki yayın ekran yüzlerinin makyajlarını değiştirmesine neden oluyor. Kozmetik markaları HD makyaj serileri çıkarıyor

HD yayına uygun makyaj

Yüzünün bir genç kız kadar pırıl pırıl gözükmesi için kameraya çorap geçirmek (bakınız Ajda Pekkan), teknoloji sayesinde sunucuyu iki beden daraltmak, iki karış uzatmak (bakınız Hülya Avşar, Seda Sayan) artık TV dünyasının bilindik hilelerinden.
High Definition (HD) teknolojisinin te-
levizyonlarda kullanılmasıyla birlikte mertlik yine bozuluyor, bu kez makyajdan medet umuluyor. Çünkü yüksek çözünürlükteki yayın (normal yayına göre altı kez büyütülmüş) ile ciltteki en ufak kusur bile fark ediliyor. İnce çizgiler, kırmızı lekeler, sivilceler... Kozmetik markaları HD yayına uygun kozmetikler geliştiriyor. HD kozmetik pazarı giderek büyüyor. 
HD uyumlu makyaj koleksiyonları çıkaran markalar arasında Cargo, Make Up for Ever ve Smashbox var. M.A.C, HD serisini ekim ayında çıkarmaya hazırlanıyor.


“Artık makyaj hatalarına da dikkat etmeliyiz”
Elif Girgin (M.A.C Senior Makyaj Artisti)

- HD yayın sanki yüze büyüteç tutulmuş gibi her kusuru ortaya çıkarıyor. Eskiden makyaj artistlerinin televizyon ekranına çıkacaklara makyaj yaparken tek derdi yüzdeki kusurları kapatmaktı. Şimdi makyaj hatalarına da dikkat etmemiz gerekiyor. Kalın bir fondöten ya da biraz fazla sürülmüş bir pudra HD yayında çok çirkin bir görüntüye neden oluyor.
-Ben Amerika’da yaşarken NBC’nin HD yayına geçtiği gün Conan O’Brien’ın şovunu izlemiştim. Adam program boyunca makyajıyla dalga geçti. Çünkü eski yayınlarda uygulanan makyajı değiştirmemişlerdi. O’Brien’ın teni turuncu gözüküyordu ekranda. Türkiye’de de programlar HD yayına geçtiğinde buna uygun makyaj yapmak gerekecek. Televizyonlarda uygulanan kat kat pudralı ya da koyu renkli fondötenli makyajlar HD yayında rafa kalkacak.
-HD makyajın transparan olması gerekiyor. Ağır bir makyaj, kalın örtücü malzemeler HD’de kesinlikle işe yaramıyor. Bunlar kusurları kapatmak yerine daha da belirgin hale getiriyor. HD yayın için yapılan makyajda yoğun simli ve parlak malzemeler kullanılmıyor. Çünkü bunlar yüzü ıslak ve yağlı gösteriyor.
-HD makyajında kusurları üst üste sürülen kapatıcılarla kapatmak doğru değil. Işığı yansıtan ürünleri kullanmak daha doğru. Mesela M.A.C Strobe Liquid’i yüzün en altına ince bir şekilde uyguladığınızda içindeki ışık yansıtıcıları sayesinde kusurlar kapanıyor. Ardından ince ve doğal kapatıcılık sağlayan fondötenleri sürüyoruz. Allıkta ve fondötende krem olanlar daha iyi sonuç veriyor HD yayında.
-Komple takma kirpikler HD yayında fazlasıyla sahte görünüyor. Bu nedenle kirpiklerinizin arasına tek tek eklenen kirpiklerden takmanız tavsiye ediliyor. HD çekimlerde maskaradan kaynaklanan topaklanmalar ciddi biçimde belli oluyor. Bu yüzden topaklanma yapmayan rimeller seçilmeli.