Cumartesi Yazlık iftar sofralarının “hünkar”ı

Yazlık iftar sofralarının “hünkar”ı

22.08.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Hilton İstanbul’un şef aşçısı Andreas Scheuregger’den iftar önerileri arasında, yaz mevsiminin favori sebzesi patlıcan var

Yazlık iftar sofralarının “hünkar”ı

Ramazan gelince hemen hemen her evde yaşanmaya başlayan “İftara ne pişirsem?” sorununu biraz olsun dindirip farklı önerilerle sofralarınızı renklendirmek için her hafta bir şeften ya da bir ustadan öneriler alacağız.
Hilton İstanbul’un şef aşçısı Andreas Scheuregger yaklaşık bir yıldır Türkiye’de çalışıyor. Buraya gelmeden önce de çok uzaklarda değildi; Atina Hilton’un şef aşçısıydı. Türk ve Osmanlı mutfağı üzerine yaptığı özel araştırmalar sonucunda zeytinyağlılardan oluşan meze tabağı, hünkarbeğendi ve künefeye karar veren Scheuregger bu yemekleri Türk mutfağının tüm özelliklerini yansıtıyor olmalarından ötürü seçtiğini belirtiyor: “Zeytinyağlı meze tabağı çok sağlıklı bir başlangıç. Hünkarbeğendi ve künefe ise Ramazan’ın olmazsa olmazları.”

Haberin Devamı

BAŞLANGIÇ
Meze tabağı
İçindekiler:
* Zeytinyağlı yaprak dolması
* Zeytinyağlı lahana dolması
* İmambayıldı
* Domates dolması
* Tempura soslu kabak ve patlıcan kızartması
* İsli Çerkez peyniri
* Tulum peyniri
* Ramazan pidesi
* Çerkez tavuğu
* Kayısı kurusu
* Ceviz

Çerkeztavuğunun malzemeleri
* Yarım su bardağı ceviz içi
* 1,5 bardağı süt
* 2 dilim tost ekmeği
* Dilediğiniz kadar tuz
* Yarım diş sarmısak
* Yarım su bardağı haşlanmış tavuk

Yapılışı
* Ekmek, ceviz ve sarmısağı makina ile karıştırıp bir tencereye koyarak kısık ateşte kavurun.
* Ardından süt ilave edin ve koyulaşıncaya kadar kaynatın.
* Karışımı ocaktan indirdikten sonra soğutup servis edin.

Tempura sosun tarifi
* 3 kaşık un
* 1 şişe maden suyu
* Dilediğiniz kadar tuz
* 1 adet yumurta
* 1 çorba kaşığı nişasta
* 1 tatlı kaşığı salça

Yapılışı
* Bütün malzemeleri birlikte karıştırın.
* Sosunuzu uygulanacağınız malzemeyi önce una sonra da bu karışıma batırıp kızgın yağda kızartın.

Haberin Devamı

ANA YEMEK
Hünkarbeğendi
(4 kişilik)
Malzemeler
* 600 gr kuzu eti
* 2 adet soğan
* 2 orta boy domates
* 2 çorba kaşığı domates salçası
* 2 adet kırmızı kapya biberi
* 1 yemek kaşığı tereyağı
* Yarım çay bardağı ayçiçeği yağı
* 3 su bardağı tavuk suyu
* 1 yemek kaşığı un
* Dilediğiniz kadar tuz

Beğendinin malzemeleri

* 3 adet patlıcan
* 2 kaşık un
* 1 su bardağı süt
* 120 gr kaşar peyniri
* Dilediğiniz kadar tuz
* Bir tutam beyaz biber
* 1 tutam rendelenmiş küçük Hindistan cevizi (müskat)

Yapılışı

* Terayağını ve ayçiçeği yağını tavaya dökün.
* Soğanları bu karışımın içinde pembeleşinceye kadar kavurun.
* Etleri ilave edip kavurmaya devam edin.
* Etler kavrulduktan sonra domates salçası ve unu ekleyin.
* Son olarak da soğuk tavuk suyunu tuz, çiğ domates ve kırmızı kapya biberini ilave edip etler yumuşayana kadar kaynatın.

Beğendinin yapılışı

* Patlıcanları közleyip bir kaba doğrayın.
* Tereyağını ve unu tencerede kavurun, üzerine soğuk sütü ekleyin.
* Son olarak közleyip doğradığınız patlıcanları, tuz ve kaşarı da ekleyip bir müddet pişirin ve ocaktan aldıktan sonra da üzerine müskat rendeleyin.

Haberin Devamı

TATLI
Künefe
* 600 gr dil peyniri
* 2 yemek kaşığı tereyağı
* 300 gr çiğ kadayıf
* 4 ince dilim taze zencefil

Şurup için

* 3 su bardağı şeker
* 3 su bardağı su
* 2 dilim limon

Garnitür

Maraş dondurması ve çilek

Yapılışı

* Çiğ kadayıfları bir kabın içine didikleyin.
* Zencefilleri ve eritilmiş tereyağını didiklediğiniz çiğ kadayıfların üzerine dökün.
* Künefe kabının altına az miktarda tereyağı sürün ve bir kat kadayıfı sıkı bir şekilde kaba döşeyin.
* Üzerine rendelenmiş dil peyniri ekleyip peynirlerin üzerini de ikinci bir kadayıf katıyla örtün.
* Künefenin üzerine ağır bir cisim yerleştirip bir gün dolapta bu şekilde bekletin.
* Ertesi gün ızgarada orta ateşte pişirin ve malzemeleri karıştırarak elde edeceğinizi şurubu üzerine döküp servis edin.

Ramazan lezzetleri
Meyveli sevenlere
Özsüt, Ramazan’a özel frambuazlı güllaç üretti. Geleneksel tatlılardan hoşlanan ama meyve tadından da vazgeçmek istemeyenler için uygun.

Haberin Devamı

Koliler hazır
Migros 12 yıldır olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayını özel kolilerle karşılıyor. Migros, Tansaş, 5M, Şok Mağazaları ve Sanal Market’te satılan ve üç farklı tipte hazırlanan kolilerin isimleri Bereket, Ziyafet ve Lezzet.

İftar “Gurme”si
Biber dolması ile imambayıldıyı Gurme serisine ekleyen Tamek, Ramazan sofralarına lezzet katmayı vaat ediyor.

Pratik iftarlar
* Banvit’in pratik piliç, hindi ve kırmızı et ürünleri iftar ve sahur sofraları için “hızlı” alternatifler.
* Kenton’un Geleneksel Türk Tatlıları serisinde yer alan revani pratik tarifiyle dikkat çekiyor.
* Yemeksepeti.com Ramazan boyunca iftar saatinde siparişinizi evinize gönderiyor. İftar saatinizi bilmenize de gerek yok, “iftar” butonuna tıklamanız yeterli.

Etkinlikler
Eski Ramazanlar Haliç’te
Haliç’teki Flatofis Çarşı’da Ramazan boyunca Karagöz Hacivat, Ortaoyunu, kanto ve semazen gösterileri gibi etkinlikler düzenlenecek.

Haberin Devamı

Oyun zamanı
City’s Nişantaşı’nda çocuklar Ramazan boyunca bezirganbaşı, yağ satarım bal satarım ve mendil kapmaca gibi oyunlar oynayıp ücretsiz kukla atölyedesinde kukla yapmayı öğrenecekler.