Editörün Seçtikleri Derin donduruculara rağbet artıyor

Derin donduruculara rağbet artıyor

14.08.2018 - 14:57 | Son Güncellenme:

Teknoloji perakendeciliğinin öncü firmalarından İstanbul Bilişim’in Genel Müdürü Levent Menteşe, satışlarda derin dondurucu taleplerinin arttığını belirterek kullanıcılara bu yönde tavsiyelerde bulundu.

Derin donduruculara rağbet artıyor

Kurban Bayramı'nın ile birlikte vatandaşlar kestikleri veya pay aldıkları kurban etlerini nasıl saklayacağını merak ediyor. Birçok konuda olduğu gibi et ve et ürünlerinin muhafazası konusunda da doğru bilinen pek çok yanlışın olduğunu belirten uzmanlar, buzdolabında saklanan etlerin belli bir zamandan sonra mikroorganizma oluşturduğunu bu nedenle etlerin mutlaka derin dondurucuda muhafaza edilmesi gerektiğini belirtiyor. Çoğu tüketici buzdolabında soğutma yapmanın etleri uzun süre muhafaza etmek için yeterli olduğunu düşünse de et ürünlerini uzun süre saklamak için soğutma değil dondurma yapmak gerekir. Bu nedenle et ve et ürünlerinin derin dondurucuda dondurulması, etlerin uzun süre ilk gün ki tazeliğini koruması açısından büyük önem taşır.

Haberin Devamı

‘’Kurban Eti Saklama İşlemi Mutlaka Derin Dondurucuda Yapılmalı’’

Uygun koşullarda saklanmayan etlerin insan sağlığını tehdit ettiğini belirten İstanbul Bilişim’in Genel Müdürü Levent Menteşe, “Kırmızı et ürünlerinin donma noktası -1.5 / +1.7 santigrat derece arasıdır. Saklandıkları ortamın sıcaklığı bu değerlerden daha düşükse, et donar ve mikroorganizma oluşumu durur. Genel bir kural olarak, ortam sıcaklığı ne kadar düşükse etin o kadar uzun bir süre boyunca muhafaza edilebildiğini söylemek mümkündür. Örneğin, -18 derecede yapılan dondurma işleminde, kırmızı etler 8 aya kadar güvenle saklanabilir. Sıcaklık daha düşük olursa, bu süre de uzayacaktır. Derin dondurucular, bu sıcaklığın çok daha altına inebilmektedir. Buzdolaplarının dondurucu/no-frost bölmeleri ise uzun süreli depolama için uygun değildir. Çünkü hem gerekli yalıtımı sağlayamazlar hem de depolama alanları oldukça küçüktür.’’ dedi.

Haberin Devamı

‘’Etlerinizi Küçük Parçalara Ayırarak Saklayın’’

Levent Menteşe, ‘’Kurban Bayramı’nda mutfağınıza giren etlerinizi tek seferde kullanabileceğiniz küçüklükte porsiyonlara ayırırsanız gerek kullanım kolaylığı gerekse enerji tasarrufu sağlamış olursunuz. Kurban Bayramı günü et fazla olduğu için etler daha uzun vadede kullanılmak üzere derin dondurucular içerisine bırakılmaktadır. Vatandaşlar bunu yaparken ellerinden geldiğince kullanabilecekleri kadar paketler halinde derin dondurucuya koymalıdırlar. Çünkü derin dondurucudan çıkarılan etin aynı gün, aynı saatte kullanılarak bitirilmesi gerekiyor. Üstelik her defasında bütün etinizi çıkartmak zorunda kalmazsınız. Siz kullanacağınız küçük porsiyonu derin dondurucudan çıkarırken kullanmayacağınız kısım güvenli bir şekilde derin dondurucunuzda muhafaza olmaya devam eder. Ayrıca küçük parçalara ayırdığınız etleri alüminyum folyo ile sararsanız güçlü bir ısı yalıtımı sağlayarak maksimum dondurma verimliliği de elde etmiş olursunuz.’’ açıklamasında bulundu.

‘’Çıkartacağınız Etin Tarihine Bakın’’

Levent Menteşe, ‘’Etlerinizi derin dondurucu da muhafaza ederken dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise ilk girenin ilk çıkacağı kuralıdır. Bu kurala göre derin dondurucunuza önce koymuş olduğunuz ürünler ilk tüketeceğiniz ürünler olmalıdır. Bunu da alüminyum folyo ile sarmış olduğunuz etlerin üzerine derin dondurucuya koymuş olduğunuz tarihi yazarak takip edebilirsiniz. Bu sayede, etin ne kadar uzun süredir derin dondurucu içinde bulunduğunu hatırlamak zorunda kalmazsınız ve hangi eti ilk kullanmanız gerektiğini kolayca bulabilirsiniz.'' ifadelerini kullandı.

Yazarlar