Dünya 30 saniyede Türk tatilciye hayat kurtaran hamle! 72'lik kahraman imkansızı başardı

30 saniyede Türk tatilciye hayat kurtaran hamle! 72'lik kahraman imkansızı başardı

08.09.2022 - 07:09 | Son Güncellenme:

Keyifli bir yaz tatili yapmak için Galler'den Ölüdeniz'e gelmiş, plajda güneşleniyordu. Tam o sırada çok uzaklarda bir paraşütün suya düştüğünü gördü ve yerinden ok gibi fırladı. 72 yaşındaki adamın sadece 30 saniyede verdiği bu tepki ise Türk tatilciyi ölümün eşiğinden aldı.

30 saniyede Türk tatilciye hayat kurtaran hamle 72lik kahraman imkansızı başardı

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - 72 yaşındaki Mark Roberts Fethiye Ölüdeniz’de sahilde güneşlenerek tatilinin keyfini çıkarıyordu. Mark, Birleşik Krallık'a bağlı Galler'den kalkıp geldiği Türkiye'de tatilinin en keyifli anlarını yaşarken paraşütü açılmayan bir kadının suya düştüğünü fark etti. Bunu görür görmez yerinden fırladı ve hemen kıyıda bekleyen bir sürat teknesiyle olay yerine gitmek için yola koyuldu. 

Haberin Devamı

'KORKU FİLMİ GİBİYDİ'

Eski bir sürüş güvenliği uzmanı ve deneyimli bir paraşütçü olan Mark, tekneyle olay yerine ulaştığında hemen denize daldı ve kadını boğulmaktan kurtarmak için paraşütünü çözdü. Bu kadar hızlı ve profesyonel davranmasının ardında suya hızla çarpan paraşütlerin ne derecede tehlikeli olduğunu tecrübe etmesi yatıyordu. Mark korku dolu anlarda yaşadıklarını ise şöyle aktardı:

"Plajda güneşlenirken birden kendimi sanki korku filmi izlerken buldum. Kadının suya çarpması, paraşütün içindeki dolguyu düşürebilir ya da başka bir felakete yol açabilirdi. Halatına dolanmış bir tentenin altında kalsaydı paniğe kapılırdı, bu da onu aşağı çekerdi. Daha da kötüsü görünüşe göre ona suya atlayacak ve yardım edecek kadar tetikte kimse yoktu! Çünkü çok uzağa, yüzerek ona yardım edilemeyecek kadar uzak bir yere düştü."

30 saniyede Türk tatilciye hayat kurtaran hamle 72lik kahraman imkansızı başardı

'BENDEN BAŞKA KİMSE GÖRMEDİ, ÇOK ŞANSLI'

Sürat teknesinin kaptanına alabora olan paraşütün yönünü işaret ederek "Git, git, git" diye bağırdığını söyleyen Mark, "Durumun aciliyetini anlayınca hızlıca tepki verdi ve iki dakikadan az bir sürede kadının yanına ulaştık" dedi. Suda ekipmanları çözmenin çok zor olduğunu söyleyen Mark, yamaç paraşütçüsü için, "Çok şanslı biriydi. Etrafta gemi yoktu, ayrıca sahilde benden başka kimsenin paraşütünün açılmadığını ve 30 saniyelik o düşüş anını gördüğünü  sanmıyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türk olduğu düşünülen paraşütçü olaydan sonra eşyalarını toplayıp olayın şaşkınlığıyla sahilden uzaklaşırken, olaya tanıklık eden diğer tatilciler ise Mark'ın cesurca girişimini alkışladı. Olay anında plajda bulunan Paraşüt Alayı eski komutanı Yarbay Mike Muir yaşananlarla ilgili şunları söyledi:

"Suya hızlı ve kontrolsüz bir iniş, muhtemelen yere inmekten daha güvenli gibi görünse de durum her zaman böyle değil. Bunun için eğitim aldıysanız sorun yok ancak eğitim almadıysanız ölümle sonuçlanabilir. Mark'ı yıllardır tanırım, bu sebeple suya atlamasına ya da dalmasına şaşırmadım. Paraşütle atlama konusundaki bilgisi ve su altı dalışındaki tecrübesi bu acil durumda neredeyse Tanrı'nın gönderdiği bir hediyeydi."

30 saniyede Türk tatilciye hayat kurtaran hamle 72lik kahraman imkansızı başardı

DEMİ MOORE'UN GÜVENLİK DALGICI OLDU

Olaya tanık olan isimlerden biri ise Ölüdeniz'de tatil yapan emekli polis müfettişi Simon Cunneen'di. Cunneen, "Mark'ın sürat teknesine ulaşıp kaptanını yönlendirmesi ve genç kadının karşı karşıya olduğu tehlikeleri hesaplayarak olaya el koyması yüzde 100 övgüye değer" ifadelerini kullandı. Mark Roberts, 2006 yılında Anglesey'deki Llanddwyn Adası'nda çekilen 'Alacakaranlık' filminin çekimlerinde Hollywood yıldızı Demi Moore'un güvenlik dalgıcı olarak çalıştı. Kendisi de İngiltere Menai Boğazı'nda yaptığı bir dalışta vurgundan yardımcı dalgıç Alan Williams tarafından kurtarılmıştı.