Dünya 320 milyon dolarlık enkaz! İlk fotoğraf hızla yayıldı, 'bir şeyler yanlış gitti'

320 milyon dolarlık enkaz! İlk fotoğraf hızla yayıldı, 'bir şeyler yanlış gitti'

06.01.2024 - 14:27 | Son Güncellenme:

Ellsworth'a doğru inişe geçtiğinde yere çakıldı, ilk fotoğraf 'dedikodu' ağı olarak hizmet veren bir Facebook sayfasında ortaya çıktı.

320 milyon dolarlık enkaz İlk fotoğraf hızla yayıldı, bir şeyler yanlış gitti

Perşembe günü 28. Bomba Kanadı'ndan gelen B-1 Lancer tipi bombardıman uçağınında ters giden bir şeyler vardı. Uçuş koşulları inkar edilemeyecek kadar kötüydü; havada zorlayıcı ve yoğun buz sisi vardı.

Haberin Devamı

Rutin eğitim görevi, Güney Datkota'daki Ellsworth Hava Üssü'ndeki piste çakılmasıyla sonuçlanarak, 'patlama ve yangın' çıkmasına yol açtı.

Dört kişilik mürettebat, uçağı başarılı bir şekilde tahliyeyi etmeyi başardı. Üçü hafif yaralanmalar sebebiyle tedavi altına alınırken, dördüncüsü tahliye amacıyla gerçekleştirilen acil fırlatma sırasında meydana gelen sırt yaralanması sebebiyle hastaneye kaldırıldı. Pistte hava trafiği askıya alındı.

HALA GİZEMİNİ KORUYOR

320 milyon dolarlık enkaz İlk fotoğraf hızla yayıldı, bir şeyler yanlış gitti

Havaalanı koşullarını kaydeden otomatik hava durumu raporlama ekipmanına göre, donma sıcaklıkları ve alçak bulutlar sebebiyle görüş mesafesi zayıftı. ABD ordusu kazayı araştırıyor.

Hala gizemini koruyan olayda ilk fotoğraf Cuma öğleden sonra, Hava Kuvvetleri'nin 'dedikodu' ağı olarak hizmet veren bir Facebook sayfasında ortaya çıktı. Fotoğraf enkaz halindeki uçağı gözler önüne serdi. Ancak fotoğrafın gerçekliği henüz doğrulanamadı.

Haberin Devamı

Aynı sayfadaki başka bir gönderi ise, ek bilgi sağladı:

"Ellsworth AFB B-1, 85-0085 uçağı, iniş sırasında piste düştü. 4 kişi tahliye amacıyla fırlatıldı, biri sırt problemi sebebiyle acil servisteydi, hepsi iyi. Bunun buzlu ve sisli koşullardan kaynaklandığına inanılıyor. Havayolundaki arkadaşım bana bu sabah uçmasını engellemeye çalıştıklarını söyledi. Şu anda hava çok sisli. Bu da hızla yerde don oluşmasına yol açıyor."

EMEKLİYE AYRILMASI GÜNDEMDE

320 milyon dolarlık enkaz İlk fotoğraf hızla yayıldı, bir şeyler yanlış gitti

B-1, ilk kez 1980'lerde hizmete giren geleneksel bir süpersonik bombardıman uçağı olarak tanınıyor. ABD ordusunun elindeki uzun menzilli stratejik bombardıman uçağı B-1B Lancer'ların her biri, 317 milyon dolar değerinde.

Asya-Pasifik bölgesindeki ABD bombardıman varlığını desteklemek ve Afganistan'daki ABD operasyonlarında yakın hava desteği görevlerini yürütme amacıyla kullanıldı. 

Uçakların hizmet ömürleri çoktan doldu. Uçaklar yüksek bakıma ihtiyaç duyuyorlar. Bu yüzden ABD Hava Kuvvetleri, B-1 tipi uçakları emekliye ayırmayı planlıyor.

ABD Hava Kuvvetleri 2030'larda tüm Lancer'larını emekliye ayırmayı planlasa da şimdilik uzun menzilli, uzun ömürlü silah taşıyıcıları olarak hala önemli bir rol oynuyorlar. En azından yerlerine yeni B-21 hayalet bombardıman uçakları hazır olana kadar kullanılmaya devam edilmesi bekleniyor.