Dünya 36 saat uyumadı, beyni sıfırlandı! Dünyayı şaşkına çeviren 'depresyon' deneyi

36 saat uyumadı, beyni sıfırlandı! Dünyayı şaşkına çeviren 'depresyon' deneyi

27.02.2024 - 11:16 | Son Güncellenme:

Uzun yıllardır depresyonla boğuşan Jaimey Gunton, gönüllü olarak katıldığı bir deneyde adeta hayata döndü. Olayın detayları ise dünya medyasında geniş çaplı yankı uyandırdı.

36 saat uyumadı, beyni sıfırlandı Dünyayı şaşkına çeviren depresyon deneyi

Yıllardır kronik bir depresyonla boğuşan Jaimey Gunton sayısız ilaç ve tedavi sonrası özel bir araştırma için gönüllü oldu. Akıl sağlığını tekrar kazanmak için denenmemiş bir yöntemin adeta 'deneği' haline gelen Gunton, bu süreçte yaşadıklarını İngiliz basınına anlattı.

Haberin Devamı

VÜCUT SAATİNİ SIFIRLADILAR

Bazı insanlarda depresyon vücut ritminin bozulması nedeniyle oluşuyor yani ne kadar yorgun ve dinlenmemiz gerektiğini belirleyen biyolojik saat bozuluyor. İlaç tedavilerinin zaman zaman işe yaramadığı bu hastalıkla mücadele için ABD'deki Pensilvanya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 47 yaşındaki kadının üzerinde bu saati sıfırlayacak bir yöntem kullandı. Bu bağlamda Gunton tam 36 saat boyunca uyumadı ve bu süreçte beyni sık sık incelendi. Uykusuz kalmasına rağmen kendini iyi hissetmeye başlayan Gunton, vücut saatinin sıfırlanmasıyla adeta yeniden doğdu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gunton,"Kişisel ve sağlık sorunlarım hayatımı alt üst ediyordu. İş yerinde normalde yapmadığım hatalar yapıyordum, evde de çok huzursuz ve sinirliydim, her gün ağlıyordum" deyip ekledi:

Haberin Devamı

'Uyku düzenim yıllardır kötü bir şekilde bozulmuştu. Bunun için gece uykularını feda ettim, geceleri yalnızca iki saat uyumama izin verildi"

36 saat uyumadı, beyni sıfırlandı Dünyayı şaşkına çeviren depresyon deneyi

ÜÇ AŞAMADAN OLUŞAN SÜREÇ

Öte yandan bu yeni yaklaşımın üç aşaması olduğu belirtildi bunlar; üçlü kronoterapi, uyanıklık ve ışık terapisi. Deneyde ayrıca beyni kandırmak için hastalara gündüzleri mavi ışığı engelleyen gözlükler takıldı.

Araştırmayı yöneten Doktor Philip Gehrman ise konuyla ilgili 'Depresyondaki insanları olağan ortamlarından uzaklaştırmak ve onlara çok fazla ilgi göstermek, uyku yoksunluğuna başlamadan önce ruh halinde iyileşmelere yol açtı' dedi. Gehrman ayrıca bu yöntemin kesinlikle profesyonellerin gözlemi altında yapılması gerektiğini bildirdi.