Dünya ABD’den Rusya’ya yeni yaptırımlar

ABD’den Rusya’ya yeni yaptırımlar

10.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Washington yönetimi, İngiltere’deki zehirlenme olayı nedeniyle Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlarını devreye soktuğunu açıkladı. Rusya kararı tepkiyle karşılarken olayla ilgili suçlamaları bir kez daha reddetti

ABD’den Rusya’ya yeni yaptırımlar

ABD Dışişleri Bakanlığı, eski Rus ajan Sergei Skripal ve kızı Yulia Skripal’ı İngiltere’nin Salisbury kentinde “Noviçok” maddesi ile zehirleme girişimi nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulanacağını duyurdu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, yaptığı açıklamada, “İngiltere vatandaşı Sergei Skripal ve kızı Yulia Skripal’e yönelik Noviçok adlı sinir gazıyla suikast girişiminin üzerine, ABD hükümeti 6 Ağustos 2018’de, 1991 Kimyasal ve Biyolojik Silahların Kontrolü ve Ortadan Kaldırılması Yasası kapsamında Rusya Federasyonu hükümetinin uluslararası hukuku ihlal ederek kendi vatandaşlarına yönelik kimyasal veya biyolojik silah kullandığını tespit etmiştir” ifadelerini kullandı. Nauert, Kongrenin bu konuda bilgilendirildiğini ve 15 günlük süre sonunda bu konuda uygulanacak yaptırımların 22 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanacağını belirtirken yaptırımların detaylarına ilişkin bilgi vermedi.

Haberin Devamı

‘Kabul edilemez’

İngiltere yönetimi de, ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırım kararından memnuniyetini bildirdi. Başbakanlık’tan yapılan açıklamada “Salisbury’nin sokaklarında kimyasal silah kullanılmasına karşı verilen sert uluslararası tepki, kışkırtıcı ve pervasız davranışlarına göz yumulmayacağına dair Rusya’ya açık bir mesaj gönderiyor” denildi.

Rusya ise yeni yaptırımlara tepki gösterdi. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarını gayrimeşru gördüklerini belirterek, “ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları kesinlikle kabul edilemez. Salisbury olayında yaşananlarla ilgili Rusya’nın katılımına yönelik suçlamaları reddediyoruz” dedi. Peskov, “Bu tür kararlar, ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan son görüşmedeki yapıcı havaya tezat bir durum oluşturuyor” diye konuştu. ABD ile yapıcı bir ilişki kurmaya yönelik adımlar atmaya devam edeceklerine işaret eden Peskov, “Rusya, ABD ile yapıcı bir ilişki kurulmasına yönelik umutlarını korumaya devam edecek. Bu yalnızca ülkelerimiz açısından değil, tüm dünyanın istikrarı ve güvenliği için de önem taşıyor” dedi.

Haberin Devamı

Hangi kısıtlamalar uygulanacak?

ABD Dışişleri Bakanlığı’nca önceki yapılan açıklamada, Skripal ve kızının İngiltere’de zehirlenmesi nedeniyle Moskova’ya uygulanacak yeni yaptırımların 22 Ağustos’ta yürürlüğe gireceği bildirilmişti. Söz konusu yaptırımlar kapsamında ilk etapta Rusya’nın ihracatının ve finansman erişiminin kısıtlandığı ifade edilirken, bu ülkenin gelecekte kimyasal silah kullanmayacağına dair garanti vermemesi halinde Rus havayolu şirketi Aeroflot’un ABD’ye uçuşlarının engellenmesi de dahil, çok sayıda ek yaptırımın devreye gireceği belirtilmişti.

Ruhani: ABD’ye güven olmaz!

Kuzey Kore’nin en üst düzey diplomatı Dışişleri Bakanı Ri Yong-ho, ABD’nin yeniden ekonomik yaptırım uygulamaya başladığı İran’ı ziyaret etti. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ri’ye “yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle ABD yönetimine güvenilemeyeceğini” söyledi. Ruhani, İran ile Kuzey Kore’nin “birçok konuda her zaman yakın görüşlere” sahip olduğunu da belirtti.