Dünya ‘ABD ve Avrupa’daki mermi sayısı yetersiz’

‘ABD ve Avrupa’daki mermi sayısı yetersiz’

17.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın ABD’den misket bombalarını teslim alması sonrası yaptığı açıklamada, “Misket bombaları bize karşı kullanılırsa aynı şekilde karşılık veririz” dedi, ABD’nin mermi stoklarıyla da dalga geçti.

‘ABD ve Avrupa’daki mermi sayısı yetersiz’

Devlet televizyonuna konuşan Putin, adeta ABD’yle dalga geçerek, “Rusya Federasyonu’nda farklı türden yeterli miktarda misket bombası stoğu olduğunu belirtmek isterim. Bunları henüz kullanmadık. Ama tabii ki bize karşı kullanılırlarsa, karşılık verme hakkımızı saklı tutarız” dedi. Ukrayna ordusunun 155 mm kalibreli mermilerden her gün 5-6 bin kullandığını, oysa ABD’nin ayda sadece 15 bin üretebildiğini söyleyen Putin, “ABD’deki mermi sayısı yetersiz. Avrupa’da da yetersiz. Misket bombalarını kullanmaktan daha iyi bir şey teklif edemediler” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘ABD ve Avrupa’daki mermi sayısı yetersiz’

Misket bombası kullanımını suç olarak gördüğünü belirten Putin, Rusya’nın geçmişte mühimmat sorunu yaşamasına rağmen bunları kullanmadığını vurguladı. Rus lider, “ABD idaresi, bir süre önce kendi çalışanlarının ağzından misket bombalara ilişkin değerlendirmede bulundu zaten. ABD idaresinin kendisi misket bombalarının kullanımına suç dedi. Ben de buna böyle yaklaşmak gerektiğini düşünüyorum” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı Müşterek Kurmay Operasyon Direktörü Korgeneral Douglas Sims, geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada, ABD’ye ait misket bombalarının Ukrayna’ya gönderildiğini ifade etmişti. Misket bombaları geniş alanda ayrım gözetmeden öldürebilen çok sayıda küçük bomba atması ve çocuklar için tehlike oluşturabilmesi nedeniyle 100’den fazla ülkede yasaklanırken, Rusya, Ukrayna ve ABD, silahların üretimini, stoklanmasını, kullanılmasını ve transferini yasaklayan Misket Bombası Sözleşmesi’ni imzalamamıştı.