Dünya ABD yönetimi çekilme işini ağırdan alıyor

ABD yönetimi çekilme işini ağırdan alıyor

03.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD’nin askerlerini Suriye’den çekeceğini açıklaması ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Fırat’ın doğusuna sınır ötesi harekat düzenleyeceğini açıklamasının ardından bölgede hareketliliğin yanı sıra, sessiz bir bekleyiş ve farklı gelişmeler hakim.

ABD yönetimi çekilme işini ağırdan alıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), muhtemel bir operasyon için sınır bölgelerine sevkiyata devam ederken, Özgür Suriye Ordusu da Menbiç sınırına sevkiyatlarını tamamladı, gözetleme görevlerini başladı. Bununla birlikte TSK’nın operasyon kapsamında girmesi beklenen kilit önemdeki Menbiç’e birkaç gün önce bayrak diken ve yığınak yapan Suriye ordusu, bununla fotoğrafları da basına dağıttı. Suriye rejim birliklerinin, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olan PYD/YPG’nin talebi doğrultusunda gerçekleştiğine ilişkin bilgiler yer alırken, bunun, aynı zamanda Rusya’nın da onayıyla gerçekleştiği konuşuluyor.

Haberin Devamı

‘30 gün’ demişti!

Türkiye, henüz bu konuda resmi bir aksiyon almaz ve temkinli bir hazırlık yürütürken, ABD Başkanı Trump’ın açıkladığı Amerikan askerlerinin Suriye’den çekilmesi konusunda ise tam anlamıyla bir “ağırdan alma” söz konusu. Nitekim ilk açıklamasında birliklerin “30 gün içerisinde” evlerine geri döneceklerini söyleyen Trump’ın, bundan günler sonra ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile çekilmenin “ağırdan alınması” için anlaştığı ortaya çıktı. Trump, bu haberleri bir şekilde doğrularken, bu yavaşlamanın, Suriye’de DAEŞ ile işin bitirilmemiş olmasından kaynaklandığını ileri sürdü. Kendisinden önceki yönetimi ve askeri yetkilileri “işi becerememekle” suçlayan Trump’a göre, Amerikan askerleri, “çatışarak çekilecek” ama acele de etmeyecek.

Haberin Devamı

Nedenler muhtelif

Amerika’nın, Menbiç ve dolayısıyla Suriye’den çekilme işleminin, birden bire “yavaşlatılması”nın muhtelif nedenleri olduğu belirtiliyor. Nitekim, bunlardan ilkinin, karara Trump kabinesi, Cumhuriyetçiler ve müttefiklerden gelen tepkiler olduğu belirtiliyor. Nitekim kararın açıklanmasının ardından Savunma Bakanı Jim Mattis’in yanı sıra ABD’nin DAEŞ’le mücadelesinden sorumlu Brett McGurk’un istifası, bunun en somut örneği olmuştu. Ancak asıl “sessiz itiraz”, Trump’ın büyük önem verdiği müttefiki İsrail’den gelmişti. Suriye’de konuşlanan İran’ın kendisine tehdit oluşturduğunu defalarca dile getiren ve ufak askeri çatışmalar da yaşayan İsrail, ABD’yi bir güvence olarak görüyordu. Çekilme kararı, bu açıdan da tehdidin yeniden geri dönüşü anlamına geliyordu. İşte Trump yönetimi, şimdilerde “ani çekilme”nin hızını yavaşlatıp tepkileri yatıştırmaya ve İsrail’i rahatlatacak önlemler almaya çalışıyor.

Arap NATO’su

Nitekim Amerikan askerlerinin ayrılacağı kuzeydoğu Suriye’ye Arap ülkelerinden askerlerin konuşlandırılacağı öne sürülüyor. İsrail medyası, son günlerde Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) askeri yetkililerin Menbiç’i ziyaret ettiği iddiasına yer verirken, Suudi Arabistan’ın da buraya asker yollayabileceği konuşuluyor. Böylece Trump, bir yandan kendi askerlerini bölgeden çekerken, diğer yandan da hayali olan “Arap NATO’su” benzeri yapıyı, yerine geçirmek istiyor gibi görünüyor. Zira Mısır’ın Şam yönetimi ile de iyi bir ilişkisi bulunuyor ve bu, özellikle Menbiç’te ABD’nin Esad yönetimiyle uzlaşı içinde kontrolü dolaylı sağlaması anlamına gelebilir.

Haberin Devamı

Menbiç için Mısır-BAE güçlerine onay verilmesi halinde Suriye’nin Irak sınırı gibi diğer bölgelerine de karışık Arap güçlerinin konuşlanmasının önünün açılabileceği de, İsrail medyasının iddiaları arasında.