Dünya ABD'de yarım asırlık uyuşturucu politikası değişiyor: Esrar yeniden sınıflandırılacak

ABD'de yarım asırlık uyuşturucu politikası değişiyor: Esrar yeniden sınıflandırılacak

01.05.2024 - 13:09 | Son Güncellenme:

Esrar, ABD'de 1970 yılından bu yana eroin ve ecstasy'nin de içinde bulunduğu 'Birinci Derece' olarak adlandırılan bir uyuşturucu madde olarak sınıflandırılmış durumda. Ancak bu değişiyor.

ABDde yarım asırlık uyuşturucu politikası değişiyor: Esrar yeniden sınıflandırılacak

Amerika Birleşik Devletleri'nde Joe Biden hükümeti, esrarı 'daha az zararlı bir uyuşturucu' olarak yeniden sınıflandırmaya hazırlanıyor. Adalet Bakanlığı bu bağlamda esrarı, eroinin de dahil olduğu "ilk derece" uyuşturucu kategorisinden çıkararak "düşük riskli uyuşturucu" sınıfına dahil edecek. Analsitlere göre bu, Washington'ın uyuşturucu politikasında 'nesiller boyu sürecek ve ülke çapında geniş çaplı etkileri olabilecek tarihi bir değişim' anlamına geliyor. 

Haberin Devamı

Uyuşturucuyla Mücadele İdaresi'ni bünyesinde barındıran ABD Adalet Bakanlığı, esrarı "daha az tehlikeli bir uyuşturucu madde" olarak yeniden sınıflandırmak için teklif hazırladı. 

Konuya ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Merrick Garland, esrarın, kötüye kullanım potansiyeli en yüksek olan uyuşturucular için tanımlanan ilk derece yerine, "fiziksel ve psikolojik bağımlılık potansiyeli orta veya düşük" olan üçüncü derece program olarak kategorize edilmesini önerdiğini dile getirdi. 

Kısıtlamalar hafifletilse de esrar, kontrollü bir madde olmaya devam edecek.  Üçüncü derece uyuşturucu bulundurma ve kullanma cezaları federal yasalara göre daha hafif.

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı öneri, gözden geçirilmesi ve son halini alması için Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Ofisi'ne gönderilecek.

Haberin Devamı

Bunu kamuoyuna açık bir tartışma süreci takip edecek.

Konu, kasım ayındaki yapılacak başkanlık seçimi yarışında Donald Trump'la karşılaşacak Joe Biden için, özellikle de oylarını almakta zorlandığı gençler arasında potansiyel bir oy hamlesi olarak değerlendiriliyor.

ABD'de esrar 1970 yılından bu yana eroin, ecstasy ve LSD ile birlikte "Schedule I" (Birinci Derece) olarak adlandırılan bir uyuşturucu madde olarak sınıflandırılmış durumda. 

ABD'de uyuşturucu ve madde bağımlılığıyla ilgili yasal düzenlemelerde kullanılan bir terim olan "Schedule I", Controlled Substances Act (Kontrollü Maddeler Kanunu) tarafından tanımlanmış olan en yüksek riskli kategoriye atıfta bulunuyor.

Bu kategori, "kabul edilmiş bir tıbbi kullanımı olmadığı ve kötüye kullanım potansiyelinin yüksek olduğu" anlamına geliyor.   Demokrat Başkan Joe Biden, siyasi tabanının sol eğilimli üyeleri için önemli olan bir kampanya vaadini yerine getirerek 2022'de esrarın yeniden sınıflandırmasının gözden geçirilmesi sürecini başlatmıştı.

Bağımsız kurumların verilerine göre ülkede siyah Amerikalılar ve beyaz olmayan topluluklar on yıllardır esrar uygulamalarından orantısız bir şekilde etkileniyor. 

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'ne göre, benzer kullanım oranlarına rağmen, siyahların esrar bulundurmaktan tutuklanma olasılığı beyazlara göre 3 ile 6 kat daha fazla.

Haberin Devamı

Pew Araştırma Merkezi'ne göre 2020 yılında siyah ve beyaz Amerikalılar benzer oranlarda esrar kullanıyordu. 

Ancak o dönemde ABD nüfusunun yalnızca yüzde 12'sini oluşturmalarına rağmen, esrar bulundurmaktan tutuklananların yüzde 39'unu siyahlar oluşturuyordu.

Biden, Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump'a karşı yeniden seçilebilmek için siyah seçmenlerden destek almaya çalışıyor.

Geçen yıl sonbaharda Gallup araştırma şirketi tarafından ABD'de yapılan bir ankete göre yetişkinlerin yüzde 70'i esrarın yasallaşmasını destekliyor. Bu oran, firması tarafından şu ana kadar kaydedilen en yüksek seviye.

Yazarlar