Asu Maro

Asu Maro

amaro@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

"Bu dünyanın çivisi çıkmış". Sanırım hepimiz hemfikiriz bu konuda. Başka bir dünya yok ama, bunda da. Ne yaşayacaksak bu yerküre üzerinde. İyi kötü bir hayatımız var, bağlarımız, ilişkilerimiz, yatırımlarımız. Belli kurallar çerçevesinde sürdürüyoruz, belki isteyerek, belki de başka seçenek olmadığını düşündüğümüzden.

Şöyle olsaydı, bir gece burada uyuyup ertesi sabah ‘yan dünya’da uyanacak olsaydık, bu dünyadaki hayatımız bu noktada sona erip orada yeniden başlayacak olsaydı, ne olurdu? Kimlerle beraber devam etmek isterdik yola, kimler bu dünyada kalsın, aman sakın yan tarafa gelmesin isterdik? Hayal bu ya, bir bedeli yok yaptıklarımızın. Neler olurdu o son gecede?

Haberin Devamı

Kumbaracı 50’nin yeni oyunu “Yan Dünya” böyle bir gecede geçiyor. Bir akşam haberlerinde yaşadığımız hayatın kapanacağı, pazar gecesi burada uyuyup yan taraftaki dünyada uyanacağımız bilgisi geçiliyor. Gerisi tam bir belirsizlik. Yan dünya nasıl bir yer, kim gelecek, kim kalacak, kim yaşayacak, kim ölecek, bilen yok. Ortaya bir bomba bırakılmış, patlayıp patlamayacağı meçhul. Neden inanmışlar peki? Oyunda Şehnaz’ın dediği gibi “Herkesin inanası vardı herhalde”.

Şarkı sözü yazarı Faruk, en yakın arkadaşı Şehnaz ve kocası ‘Diğer Faruk’ dünyadaki son gecelerini beraber geçirip uyku haplarını alarak beraber uyumayı, sabah da yan dünyada beraber uyanmayı planlamışlar. Fakat işin içine son derece gıcık bir tip olan enişte Kudret davetsizce dahil oluyor. Karısı Aslı dünyaya bir ses kaydı bırakmaya çalışırken birbirlerine girmişler ve Kudret evi terk etmiş. Ardından da Faruk’un hanım hanımcık öğrencisi Sema çat kapı geliveriyor. Konu komşuya uğrayıp ‘göz vedası’ yapıyormuş. Her şey gayet tuhaf başlayıp son derece saçma devam ederken, hayatta bastırılan ne varsa bu kuralsız/kaidesiz gecede ortaya dökülüyor. “Burada olan burada kalır” mantığı ile işler çığrından çıkıyor.

Önce oyuncu ardından yönetmen olarak Kumbaracı 50’de pek çok iyi işe imza atan Gülhan Kadim, yeteneklerine kıvrak kalemini de eklemiş; eğlenceli bir ‘karanlık komedi’ olan “Yan Dünya”yı yazmış ve yönetmiş. O tekinsiz atmosferde sürekli yükselen bir gerilim ve vites küçültmeyen bir mizah duygusu yakalamış.

Haberin Devamı

Kumbaracı 50 oyuncuları hem yetenekleri hem de aralarındaki uyumla her oyunda çıtayı yukarı taşıyan bir ekip. Yiğit Sertdemir’in sinir bozucu bir Kudret olarak seyirciyi kahkahaya boğduğu “Yan Dünya”da Murat Kapu (Faruk), Ayşegül Uraz (Şehnaz), Meriç Rakalar (Diğer Faruk), Ayşegül Tekin (Sema) ve oyuna kısa süre dahil olsa da akılda kalan adam karakterinde Volkan Çıkıntoğlu, parlak performanslar sergiliyorlar.

Oyunda Adamlar’ın “Hepinize El Salladım” şarkısı yerini bulmuş. Deniz Bayrak ve Burçak Çöllü imzalı şarkıları ise kısa zamanda online platformlarda dinleyebilmeyi umuyorum. Her an her şeyin olabileceği tedirgin edici ve eğlenceli “Yan Dünya” sezon sonunun en hoş sürprizlerinden ve 29-30 Mayıs’ta Kumbaracı 50’de.

Burası bitti, “Yan Dünya”ya alalım

Yan Dünya / Kumbaracı 50

Yazan / Yöneten: Gülhan Kadim /Sahne Tasarımı: Kolektif Kostüm Tasarımı: Timur Kırışman (The Kulüp Vintage) Müzik: Deniz Bayrak, Burçak Çöllü Işık Tasarımı: İsmail Sağır Yönetmen Yardımcısı: İlayda Ulcaylı Reji Asistanı: Anıl Yıldırım, Mert Topal Afiş Tasarımı: Aygen İncel Fotoğraf: Sedef Turunç Oynayanlar: Ayşegül Tekin, Ayşegül Uraz, Meriç Rakalar, Murat Kapu, Volkan Çıkıntoğlu, Yiğit Sertdemir