Dünya ABD’den SİHA iddiası

ABD’den SİHA iddiası

13.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın SİHA iddiası gündeme bomba gibi düştü. İran iddiaları net bir dille yalanladı.

ABD’den SİHA iddiası

ABD, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Kiev yönetimine yardımlarını sürdürürken, İran ile ilgili de bir iddia ortaya attı. Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İran’ın yakın zamanda Ukrayna savaşı nedeniyle Moskova’ya, aralarında silahlı olanların da bulunduğu yüzlerce insansız hava aracı (İHA) göndereceği ve ilaveten Rus askerlerine bu araçların kullanımı konusunda eğitim vereceğine dair istihbarat bilgileri olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

'BİRKAÇ YÜZ İHA'

Beyaz Saray’daki günlük basın brifinginde konuşan Sullivan, İran’ın şu ana kadar Rusya’ya herhangi bir insansız hava aracı sistemi sağlayıp sağlamadığının belli olmadığını, ancak bununla ABD’nin elinde “İran’ın bu ay içinde Rus güçlerini bu sistemleri kullanmaları için eğitmeye hazırlandığını gösteren bilgiler olduğunu aktardı. Sullivan, “Elimizdeki bilgiler, İran hükümetinin Rusya’ya hızlandırılmış bir zaman çizelgesinde silah kapasitesine sahip İHA’lar da dahil olmak üzere birkaç yüz kadar insansız hava aracı sağlamaya hazırlandığını gösteriyor” diye konuştu.

İRAN YALANLADI

Euronews Türkçe’nin aktardığına göre, Rusya-Ukrayna Savaşı konusunda Moskova’nın istediğini alamadığını ve bazı silah sıkıntıları yaşadığını belirten Beyaz Saray yetkilisi, “Bizim tarafımızda, İran hükümetinin yakın zamanda Rusya’ya yüzlerce İHA vereceğine ve bunların arasında SİHA’ların da olacağına ilişkin bir bilgi var. Ayrıca bu bilgi, İran’ın bu İHA’ların kullanımı için Rus askerlerine eğitim vereceğini ve bu sürecin bu ay başlayabileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Sullivan, bununla birlikte, İran’ın bu yıl başında Yemen’deki Husi isyancılara Suudi Arabistan’a saldırmaları için benzer insansız hava araçları sağladığını da söyledi.

JET YALANLAMA

Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasr Kenani, Sullivan’ın açıklamasına yanıt olarak, Ukrayna’daki harekata destek olarak İran tarafından Rusya’ya İHA gönderileceği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Kenani, “İran ve Rusya arasında bazı modern teknolojilere yönelik iş birliği Ukrayna’daki operasyon öncesine dayanıyor ve son zamanlarda da bu alanda bir gelişme yok” ifadesini kullandı.

 PENTAGON: DAEŞ LİDERİNİ ÖLDÜRDÜK

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), DAEŞ’in üst düzey 4 liderinden biri olan Mahir el-Agal’ın, Suriye’de Afrin’e bağlı Cinderes beldesi yakınlarında İHA saldırısı sonucu öldürüldüğünü açıkladı. Pentagon, aynı saldırıda DAEŞ’in üst düzey yetkililerinden birinin de ağır yaralandığını, bununla birlikte ilk incelemelere göre sivillere zarar verilmediğini kaydetti. El-Agal’ın Irak ve Suriye dışında DAEŞ’in ağlarını geliştirmekten sorumlu olduğu belirtiliyor.