Dünya AB’den Ukrayna’da gövde gösterisi

AB’den Ukrayna’da gövde gösterisi

03.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

AB, tarihi toplantıyla Ukrayna’ya desteğini gösterdi. AB Dışişleri Bakanları Toplantısı, ilk kez Birlik dışında yapılırken, Ukrayna için ‘geleceği AB içinde yatmaktadır’ denildi.

AB’den Ukrayna’da gövde gösterisi

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’ya desteğini dikkat çekici ve tarihi bir toplantıyla gösterdi. AB Dışişleri Bakanları Toplantısı, dün tarihinde ilk kez Birlik dışındaki bir ülkede, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlendi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, duyurulmayan ve gizli tutulan toplantı öncesi yaptığı paylaşımda, “Bugün Kiev’de AB dışişleri bakanlarını, 27 üye devletin AB dışındaki ilk toplantısı için bir araya getiriyorum. Ukrayna’nın geleceği AB içinde yatmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Toplantı öncesi Borrell’le birlikte basının karşısına çıkan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, “Bu tarihi bir olaydır. Çünkü Dışişleri Konseyi, ilk kez mevcut sınırlarının dışında ama Avrupa Birliği’nin gelecekteki sınırları içerisinde toplanacak” diye konuştu. Borrell ise bu toplantıların, AB sınırları içinde olmaması nedeniyle gayri resmi olacağını, ancak görüşmelerde beyin fırtınası yapılacağını söyledi. Borrell, ayrıca Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından sunulan barış planının da gündem maddelerinden biri olduğunu ekleyerek, “Aday ülke ve AB’nin müstakbel üyesi Ukrayna’da AB Dışişleri Bakanlarının tarihi bir toplantısını gerçekleştiriyoruz. Ukrayna halkına dayanışma ve desteğimizi ifade etmek üzere buradayız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Avrupa yanında’

Bir gazetecinin, ABD’deki geçici bütçe tasarısında, Ukrayna’ya yapılacak yeni askeri yardım paketinin yer almamasıyla ilgili sorusu üzerine Borrell, “Bu savaş, tüm dünya için derin sonuçlar doğuruyor. Dünyadaki herkes için öyle görülmeyebilir belki ama biz Avrupalılar için bu savaş, varoluşsal bir tehdit” dedi.

Borrell önceki gün Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile bir araya gelmişti. Ülkedeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Savunma Bakanı Rustem Umerov ile de görüşen Borrell, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı hepimiz için varoluşsal bir tehdittir. Ukrayna’nın daha hızlı şekilde daha fazla silaha ihtiyacı var. Ukrayna için uzun vadeli güvenlik taahhütleri hazırlıyoruz” demişti.

Yollar bozulmadan yeni taarruz başlayabilir

Rusya’ya yönelik karşı taarruzuna devam eden Ukrayna ordusunun, Ekim ayında yeni bir saldırıya hazırlandığı iddia edildi. Kremlin destekçisi Donetsk lideri Denis Puşilin, “Rossiya 24” kanalında, Ukrayna ordusunun Liman, Svatovo, Kupyansk, Orehovo ve Ugledar istikametinde yığınak yaptığını savundu. TürkRus’un aktardığına göre Puşilin “Görünüşe göre Ukraynalılar yağmur sezonu başlayıp yollar bozulmadan önce yeniden bazı aktif eylemlerde bulunmak niyetinde” dedi.

Elon Musk’a göndermeli yanıt

Haberin Devamı

Son dönemde çıkışlarıyla dikkat çeken Elon Musk, tepki çeken paylaşımlarına bir yenisini ekledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in askeri yardım talepleriyle ilgili dalga geçen bir paylaşım yapan Musk, photoshop ile Zelenskiy’nin yüzünün eklendiği bir görsel paylaşarak “5 dakika geçti ve sen bir milyar dolar yardım isteyemedin” notunu düştü. Ukrayna Meclis Başkanı Ruslan Stefanchuk,  gönderiye yanıt verdi ve Musk’ın ‘uzayı fethetme’ çabalarının başarısızlığından dem vurdu, Musk’ın firması SpaceX’in Nisan ayında yaptığı ve başarısızlığa uğrayan fırlatma denemesini gündeme getirdi. Ukrayna Parlamentosu’nun “X”teki hesabından ise, Musk’ın kullandığı görsele bu kez ABD’li iş insanının portresi eklendi, “5 dakika geçti ve sen Rus propagandasını yayamadın” yazıldı.