Dünya ABD'nin en büyük korkusunu Politico yazdı: Hiç kimse kurtulamayacak!

ABD'nin en büyük korkusunu Politico yazdı: Hiç kimse kurtulamayacak!

25.10.2023 - 16:41 | Son Güncellenme:

ABD merkezli Politico, Washington'un Orta Doğu'daki en büyük korkusunu kaynaklara dayandırarak yazdı.

ABDnin en büyük korkusunu Politico yazdı: Hiç kimse kurtulamayacak

İsrail-Hamas arasındaki devam eden savaş bütün kaosuyla devam ediyor. Ülkenin güneyinden saldıran Hamas'ı geri püskürten İsrail şimdi de kuzeyde İran destekli Hizbullah tehlikesiyle karşı karşıya. Gazze, Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen'de bir zamanlar büyük oranda ayrı ayrı savaşan silahlı gruplar İran nedeniyle artık kendilerini aynı takımda görüyor. Komutanlarının birçoğu İran veya Hizbullah'tan benzer eğitim almış kişiler olup üyeler de birçok kez farklı gruplarda savaşmış kişiler. İran bu ağa liderlik edebilir, ancak 30 yılı aşkın bir süre önce Lübnan'da kurulan Hizbullah, bu takımın bir numarası olarak gözüküyor. İsrail, 2006'da 1.000'den fazla Lübnanlı ve 165 İsraillinin ölümüne yol açan savaşta Hizbullah ile çatıştı. Tel Aviv o tarihten beri Hizbullah'ı en zorlu düşmanı olarak tanımlıyor. Askeri uzmanlar ise İsrail'de ikinci bir cephe açılması durumunda çatışmaların bütün Orta Doğu'ya yayılacağını düşünüyor.

Haberin Devamı

ABD'NİN EN BÜYÜK KORKUSU

Biden yönetimi özellikle İran'ın desteklediği silahlı grupların daha fazla kan dökmeye hazırlanmasından endişe duyuyor. Hamas'ın yanı sıra bu vekil güçler arasında Lübnan ve Irak merkezli Hizbullah ve Yemen'deki Husiler de yer alıyor. İsmini vermek istemeyen üst düzey ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi konuyla ilgili 'Kısa vadede ABD güçlerine karşı çok daha ciddi bir saldırı ihtimali görüyoruz. Bu ihtimallerdeki bütün yollar İran'a çıkıyor' Yine isminin verilmemesi şartıyla konuşan bir diplomat, 'Gerginlikler yakın zamanda azalmazsa, tüm bölge etkilenecek. Hiç kimse kurtulamayacak' değerlendirmesinde bulundu.

ABDnin en büyük korkusunu Politico yazdı: Hiç kimse kurtulamayacak

IRAK VE SURİYE

Orta Doğu'da bulunan çeşitli ABD üsleri geçtiğimiz hafta onlarca kez İHA'lar tarafından hedef aldı. Pentagon bu saldırılar sonucunda İran destekli milis grupları suçladı. Saldırılar sırasıyla 2.500 ve 900 Amerikan askerine ev sahipliği yapan Irak ve Suriye'nin ötesine geçerek, Bahreyn'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne kadar sıçradı. Savunma Bakanı Lloyd Austin, Irak ve Suriye'deki saldırılara yanıt olarak bölgeye ilave kuvvetler gönderdi. Bunun yanı sıra Doğu Akdeniz'de ABD'ye yapılacak olası bir saldırı için 24 saat içinde konuşlandırılmaya hazır özel birlikler bulunuyor.

Haberin Devamı

BATI ŞERİA

Hamas'ın İsrail'e saldırısından bu yana Batı Şeria'da onlarca Filistinli öldürüldü. Birçoğunun bölgede ikamet eden İsrailli yerleşimciler tarafından öldüğünden şüpheleniliyor. İsrail ordusu burada Hamas'ın üslerinin olduğunu öne sürdüğü birçok camiyi bombaladı. Politico'ya konuşan yetkililer ABD'nin Batı Şeria'da yaşananların büyük çaplı bir çatışmaya dönüşmesinden endişe ettiğini bildirdi.

ABDnin en büyük korkusunu Politico yazdı: Hiç kimse kurtulamayacak

YEMEN

Geçtiğimiz hafta ABD donanması Husiler tarafından fırlatılan ve hedefinin İsrail olduğu bir seyir füzesini düşürdü. Husilerin bu füzelerden kaç tanesine sahip olduğu henüz bilinmiyor. Geçtiğimiz ay Yemen'in başkenti Sana'da düzenlenen askeri geçit töreninde, İran yapımı kısa ve orta menzilli füzeler dünyaya gösterildi.

GAZZE'DE SON DURUM

İsrail'in 7 Ekim tarihinden bu yana yoğun şekilde bombardımana tuttuğu Gazze Şeridi'nde 6 bin 546 Filistinli hayatını kaybetti. Yaşamını yitirenlerin 2 bin 704'ü çocuk. Filistinli sağlık yetkilileri, son 24 saatteki İsrail saldırılarında 344'ü çocuk 756 insanın can verdiğini açıkladı.