Dünya ABD'nin vetosuna Filistin Başbakanı'ndan CNN TÜRK'te sert tepki

ABD'nin vetosuna Filistin Başbakanı'ndan CNN TÜRK'te sert tepki

10.12.2023 - 15:59 | Son Güncellenme:

Doha Forumu için Katar’da bulunan Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, CNN TÜRK’ten Büşra Arslantaş’ın sorularını yanıtladı.

ABD’nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etmesine sert tepki gösteren Iştiyye, Türkiye’ye minnettar olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

SORU-CEVAP

  • Sahadaki son durum nedir? Aynı zamanda bildiğiniz gibi ABD, BM Güvenlik Konseyi kararını veto etti. Bu size nasıl hissettirdi? Bu kanın durdurulabilmesi için ne yapabiliriz?

Muhammed Iştiyye: Bildiğiniz gibi çok sinirliyim. ABD blokladı. Ve şu an savaşın durdurulmasını öngören kararı veto etti. Şu an Gazze’de olanlar bir soykırım, toplu cezalandırma. Kadınların öldürülmesi ve Gazze’de yaşananlar altyapının yok edilmesi. İsrail elinden gelen tüm hareketi yaparak yok etmeye çalışıyor burayı. Bizim ilk önceliğimiz savaşı durdurmak. 110 ülke ateşkes çağrısında bulundu ancak sadece 1 ülke veto etti.

Bu gerçekten çok üzücü, bizi sinirlendiriyor. Aynı zamanda da bu, utanç verici bir şey. Türkiye, Filistin’e destek oldu. Bizim umudumuz da bu desteğin devam etmesi. Türkiye, Filistin’le sadece bir temsilci üzerinden iletişim kuruyor bu da bizim hükümetimiz. Filistin Ulusal Yönetimi şu an Gazze’de. Orada son 17 senede bölgeye destek olmaya devam ediyoruz. En iyi şekilde yardım ediyoruz. Türkiye de Kızılay aracılığıyla yardımda bulunuyor. Çok güzel bir çalışma şeklimiz var Türkiye Cumhurbaşkanı ve hükümetiyle. Bundan da müteşekkiriz ve tüm çabalar tek bir şey üzerine odaklanmalı bu da savaşı sonlandırmak.

Haberin Devamı

ABDnin vetosuna Filistin Başbakanından CNN TÜRKte sert tepki

  • Sayın Başbakan, dediğiniz gibi ABD’nin bir amacı var mı Gazze’de ve Filistin Ulusal Yönetimi hangi şartlarla kabul edecek Gazze’yi yönetmeyi?

Muhammed Iştiyye: Biz zaten Gazze’deyiz ve oraya sağlık tesisleri, okul, su, elektrik sağlayan tarafız. Filistin Ulusal Yönetimi, Gazze’yi hiçbir zaman terk etmedi. Hamas tabi son 17 yılda ele geçirmeyi çalışsa da biz kendi halkımızla ilgileniyoruz.

  • Peki ABD ile görüşmenizde neler konuşuldu?

Muhammed Iştiyye: ABD, sadece savaş sonrasıyla ilgileniyor. Bizim onlara söylediğimiz şey de çabalarımız sadece savaştan sonrasıyla ilgili değil bugünle ilgili olmalı. Bu da savaşı sonlandırmak. Kapsamlı bir çözüme ihtiyacımız var Filistin bölgeleri için. İsrail’in Gazze’de yaptıkları bir suç ve İsrail’in Batı Şeria’da yaptıkları da bir suç. Bu kolonilizeşme programını güçlendiriyorlar.

5 bin yerleşimci var. Ayrımcılık yapıyorlar ve bu Filistinlileri öldürme makinesinin bir parçası oldular. Yüzlerce Filistinli, İsrail ordusu ve Batı Şeria’da Yahudi yerleşimciler tarafından yapıldı. Mescid-i Aksa’ya saldırıldı. Camilere, ağaçlara, altyapılara saldırdılar. Bu yüzden bu savaş, Filistinlilerin ve Filistin halkının her tarafıyla değerlendirilmeli. Çok teşekkürler.