Dünya Almanya’da sancılı süreçte sona gelindi

Almanya’da sancılı süreçte sona gelindi

04.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Almanya’da Hristiyan Demokrat Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki ‘büyük koalisyon’ görüşmeleri devam ederken sürecin bugün tamamlanması bekleniyor.

Almanya’da sancılı süreçte sona gelindi

Ancak görüşmelerde sağlık politikası ve istihdam piyasası ile ilgili bazı konularda henüz anlaşma sağlanamadığı ve sonucun haftaya kalabileceği ifade ediliyor. Öte yandan yapılan son anketler, görüşmelerin hem Şansölye Angela Merkel’e destekte, hem de SPD’nin oy oranında düşüşe neden olduğunu gösteriyor. Alman Radyolar Birliği’nin (ARD) son anketi Merkel’in dördüncü kez başbakan olması konusunda ülkenin bölündüğünü gösteriyor. Anket Merkel’e desteğin düştüğü gösterdi. Merkel’in tekrar başbakan olmasına yüzde 51 olumlu bakarken, bu oran altı ay önce yüzde 70’ler seviyesindeydi. Ankete göre yüzde 46 da Merkel’in başbakanlığına karşı çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 71’i ise koalisyon hala kurulamadığı için bu durumdan rahatsız olduğunu söyledi.

Bununla birlikte Almanya’dan geçen yıl 24 Eylül’de yapılan genel seçimlerin ardından SDP’nin oyunun yüzde 18’e düştüğü bildirildi. ARD’nin Infratest dimap’a yaptırdığı ankete göre, 24 Eylül’deki seçimlerde yüzde 20,5 oy alan SPD’nin oyu yüzde 18’e gerileyerek tarihindeki en kötü orana düştü. Birlik partilerinin yüzde 33, Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisinin (AfD) yüzde 14, Yeşiller ile Sol Partinin yüzde 11 ve Hür Demokrat Partinin yüzde 10 oranında oya sahip olduğu kaydedildi. Seçim kampanyasında büyük koalisyona karşı olduğunu açıklayan SPD lideri Martin Schulz’a desteğin ise koalisyon görüşmelerine başlamasından bu yana yüzde 5 oranında azalarak yüzde 20 seviyesine gerilediği belirtildi. SDP, bugün sona ermesi beklenen koalisyon görüşmelerinin ardından, üzerinde uzlaşılan protokolü üyelerinin onayına sunacak. Sonucun onaylanması durumunda büyük koalisyon kurulacak. Aksi takdirde azınlık hükümeti veya erken seçim gündeme gelecek.