Dünya 'Alpha' 1200 metreden vurdu! Dünyanın konuştuğu atışta Rus komutan öldü

'Alpha' 1200 metreden vurdu! Dünyanın konuştuğu atışta Rus komutan öldü

09.07.2023 - 12:56 | Son Güncellenme:

Dünya ABD'nin Ukrayna'ya göndereceği misket bombalarını konuşurken cephe hattından son yılların en ilginç haberi geldi. Twitter ve Ukrayna yerel basınında paylaşılan görüntüler kısa sürede gündem oldu.

Alpha 1200 metreden vurdu Dünyanın konuştuğu atışta Rus komutan öldü

24 Şubat 2022'den beri devam eden Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde sıcak günlerden geçiliyor. Cuma günü ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 'Misket bombası' sevkiyatına onay verdi. Washington Post, geniş bir alana yayılan yüzlerce küçük bombayı ifade eden patlayıcının dünyada 120'yi aşkın ülkede yasak olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

RUSLAR KULLANDI

Kullanımı 2008'de imzalanan uluslararası sözleşmeyle yasaklanan misket bombası ya da diğer adıyla salkım bombasının, işgalin ilk ayından itibaren Rusya tarafından Ukrayna'ya karşı atıldığı biliniyor.

ABD kanunları, hata payı yüzde 1'den fazla olduğu için misket bombası transferini yasaklıyor. Çünkü bu demek oluyor ki bombanın içindeki her 100 bombacıkta 1'den fazla patlamayan oluyor.  ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri Perşembe günü basına, Biden yönetiminin hata payı yüzde 2,35'ten düşük misket bombaları göndermeyi düşündüğünü söyledi.

ABD parlamentosunda da bu silahların gönderilmemesini isteyenler oldu. Savunma Bakanlığı yetkilisi Laura Cooper Kongre'ye geçtiğimiz ay askeri analistlerin misket bombasının özellikle Rus mevzilerine karşı kullanışlı olabileceğini söylediğini ifade etti.

Haberin Devamı

Alpha 1200 metreden vurdu Dünyanın konuştuğu atışta Rus komutan öldü

MÜTTEFİKLER KARŞI

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, ABD'nin kararına ilişkin tutumu sorulduğunda, Birleşik Krallık'ın, silahların üretimini veya kullanımını yasaklayan ve kullanımlarını caydıran Misket Bombası Sözleşmesi'ni imzalayan 123 ülkeden biri olduğunu vurguladı.

İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesinin bazı silah ve bombaların Ukrayna'ya gönderilmeyeceği konusunda "kesin bir taahhüdü" olduğunu söyledi.

Yeni Zelanda'nın Başbakanı Chris Hipkins ise misket bombalarının "ayrım gözetmediğini, potansiyel olarak masum insanlara büyük zararlar verdiğini ve uzun süreli bir etkiye sahip olabileceklerini" aktardı.

1900 METREDEN TEK ATIŞ

Dünya ABD'nin bu kararını korurken savaşta ilginç bir rekor kırıldı. Aylardır savunulan ve kısa bir süre önce Rus tarafına geçen Bahkmut'ta 'Alpha' kod adlı sniper bir Rus komutanı 1200 metreden vurduğu öne sürüldü.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ukraynalı bir subay, 'Bu, işgalin başından beri yaptığımız en iyi vuruş. Düşmanı korkutan yeteneklerimiz var' ifadelerini kullandı.

Yerel basında çıkan haberlerde, Alpha'nın Bakhmut'un etrafına konuşlandırılan 'hayalet kuvvet' olarak bilinen 12 keskin nişancıdan biri olduğu aktarıldı. 'Alpha' kod adlı kişinin hangi sniper modelini kullandığı ise belirtilmedi.

Haberin Devamı

Alpha 1200 metreden vurdu Dünyanın konuştuğu atışta Rus komutan öldü

Yazarlar