Dünya AP depreminin artçıları!

AP depreminin artçıları!

12.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Katar’ın, ekonomik ve siyasi kararları etkilemek amacıyla bazı Avrupa Parlamentosu (AP) çalışanlarına rüşvet verdiği gerekçesiyle başlatılan soruşturmanın yarattığı deprem sürüyor.

AP depreminin artçıları

Belçika Savcılığı tarafından “organize suç örgütü kurarak kara para aklamak ve yolsuzluk yapmak” suçundan yürütülen soruşturmada gözaltına alınan 5 kişiden 3’ü serbest bırakıldı.  Para dolu çantayla yakalanan Avrupa Parlamentosu (AP) eski Başkan Yardımcısı Eva Kaili de serbest bırakılanlar arasında bulunuyor. Kaili’nin erkek arkadaşı ve yardımcısının ise tutuklandığı belirtildi.
Bununla birlikte Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokrat Grubu, AP Başkan Yardımcısı Kaili’nin üyeliğini askıya alırken, derhal geçerli olmak üzere Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcılığı görevinden de uzaklaştırıldı. Babası İstanbullu olan Kaili, Yunanistan’daki partisi PASOK’tan da ihraç edildi.

Haberin Devamı

BBC Türkçe’nin haberine göre, AP’nin Ortadoğu ile ilişkilerden sorumlu başkan yardımcısı Kaili, Katar konusunda sürekli olumlu açıklamaları ile bilinen bir isim. Kaili, en son 21 Kasım’da Avrupa Parlamentosu’nda yapılan bir tartışmada, Katar’ın birçok konuda olduğu gibi iş hukuku alanında da öncü olduğunu öne sürmüştü.

Ofisler mühürlendi

Avrupa Parlamentosu’ndan bir heyet 18 Aralık’ta Suudi Arabistan’a ve insan hakları ve güvenlik konulu müzakereler için Katar’a geçecekti. Ancak Katar’daki rejimin Avrupalı parlamenterlere yüklü miktarda rüşvet verdiği iddiaları ile ilgili yolsuzluk soruşturması, gezinin iptal edilmesine neden oldu. Belçikalı Avrupa Parlamentosu üyesi Assita Kanko gezinin iptal edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Öte yandan Belçika’da yayımlanan “Knack” dergisi ile “Le Soir” gazetesi, Avrupa Parlamentosu’nun Belçikalı üyeleri Marie Arena ve Marc Tarabella’nın yardımcılarının ofislerinde de arama yapıldığını yazdı. Fransızca konuşan Valon bölgesindeki Sosyalist Parti (Parti Socialiste) üyesi olan Marie Arena, yardımcısının ofisinin mühürlenmesinin, milletvekilliği konumuyla değil bir sivil toplum kuruluşu ile olan ilişkisiyle bağlantılı olduğunu söyledi.

Yazarlar