Dünya AP şoke edici kareleri geçti! Nazik mektupla davet

AP şoke edici kareleri geçti! Nazik mektupla davet

12.05.2023 - 12:55 | Son Güncellenme:

Dünyanın kilitlendiği savaşta devasa askeri hareketlilik var, CNN International karşı saldırının yolda olduğunu bildiriyor. Wagner Grubu'nun lideri Prigozhin ise bu kez küfürlü videoyla değil mektupla gündemde.

AP şoke edici kareleri geçti Nazik mektupla davet

24 Şubat 2022'de başlayan Ukrayna'daki savaşta bugüne kadar en uzun ve kanlı muharebenin gerçekleştiği küçük şehir Bakhmut'ta, karşı taarruzun emareleri görünüyor.

Haberin Devamı

Cephe hattından bildiren Rus savaş muhabirleri, gece yarısı Ukrayna birliklerinin birçok noktada karşı saldırıya geçtiğini bildirdi. Askeri Telegram kanalarına göre, Bakhmut'un yanı sıra Rusya sınırına yakın konumdaki Ukrayna'nın en büyük ikinci kenti Harkov'un güneyinde de hareketlilik var. Gerçekleşen büyük silah ve asker sevkiyatı, Luhansk bölgesindeki Svatov ve Kremennaya cephelerindeki saldırıya hazırlık.

Kremlin yanlısı savaş muhabiri Saşa Kots'a göre, Ukrayna'nın beklenen karşı saldırısı başladı. Haberini 'güvenilir kaynaklar'a dayandıran Kots, Ukrayna tanklarının Harkov’daki yolda olduğunu söyledi.

Bir başka Rus savaş muhabiri Alexander Sinomov da, Ukrayna güçlerinin Bahmut yakınlarındaki Bohnadivka köyü yakınlarında cephe hattını yardığını ve birkaç kilometrekarelik toprak gele geçirdiğini belirtti.

Haberin Devamı

2 KM İLERLEDİLER

Karşı taarruza ilişkin Ukrayna tarafından ya da bağımsız kaynaklardan henüz bir doğrulama gelmiş değil ancak Ukrayna Savunma Bakanlığı, bu sabah paylaştığı bilgilendirme notunda birliklerin Bakhmut'un batısında iki kilometre kadar ilerlediğini açıkladı. Kremlin yanlısı Telegram kanalı Rybar ise, Ukrayna askerlerinin kilit şehrin güneybatı ve kuzeybatısındaki bazı bölgeleri geri aldığını yazdı.

1/14

2/14

3/14

4/14

5/14

6/14

7/14

8/14

9/14

10/14

11/14

12/14

13/14

14/14

Rusya Savunma Bakanlığı ise, bugünkü resmi açıklamasında beklendiği gibi cephe hattında Ukraynalıların ilerlediği yönündeki haberleri yalanladı.

'RUSLAR SAVUNMASIZ'

Ukrayna'daki işgali yakından takip eden Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW), Bakhmut'taki Rus güçlerinin Ukrayna karşı saldırısı için savunmasız olduğunu bildiriyor. Washington merkezli kuruluşa göre, cephe hattındaki değişikliğin kanıtı Rus ordusunun birliklerini şehrin güneybatısı ve kuzeybatısındaki kanatlara yerleştirmesi. Rusların savunmaya geçtiğini kaydeden ISW, önceki aylarda Moskova'nın bölgeye yaptığı askeri yığınağı hatırlatıyor. On binlerce askerini Bakhmut'u almak için feda eden Rus ordusu, aylardır bu hedefini gerçekleştirebilmiş değil.

AP şoke edici kareleri geçti Nazik mektupla davet

STANDART MANEVRALAR

CNN International ise, Ukrayna birliklerinin karşı taarruz için hazırlıklara başladığını dünyaya duyurdu. Haberini iki Batılı askeri yetkiliye dayandıran televizyona göre, Ukrayna ordusu komuta merkezleri, topçu sistemleri, cephaneler gibi hedefler ve cephe hattı için kuvvetlerini şekillendiriyor. Haberde, söz konusu hazırlığın böylesine büyük harekatlar için standart manevralar olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

CNN, Ukrayna'nın geçtiğimiz yıl yaz sonunda kuzeydoğu ve güneyde başlattığı ilk karşı taarruzdan önce hava saldırıları gerçekleştiğini hatırlatıp benzer taktiklerin düşmanı şaşırtma amacıyla hayata geçirildiğini de ekledi.

Ukrayna lider Vladimir Zelenskiy, bu hafta içinde verdiği bir röportajda karşı saldırı için biraz daha zamana ihtiyaç duyduklarını, Batılı müttefiklerinin söz verdiği silah sistemlerinin Ukrayna'ya ulaşmasını beklediklerini söyledi.

AP şoke edici kareleri geçti Nazik mektupla davet

TELEGRAM'DAN YAYINLANDI

Bakhmut'ta ağır kayıplar veren paralı askerler Wagner Grubu'nun lideri Yevgeny Prigozhin ise, bu sefer Moskova'ya gönderdiği bir mektupla gündemde. Geçen hafta ölmüş paralı askerlerin önünde ağır küfürler savurup Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'a hakeretler eden Prigozhin, bu kez Şoygu'yu Bakhmut'a davet etti.

Haberin Devamı

Telegram kanalından paylaşılan mektupta Prigozhin, savaştan önce 71 bin insanın yaşadığı ancak şu anda taş üstünde taş kalmayan Bakhmut'un yüzde 95'ini kontrol ettiklerini savundu. Haritadan silinen şehri 'özgürleştirmek' için saldırılarına devam ettiklerini kaydeden Prigozhin, Wagner paralı askerlerinin bulunduğu kanatlarda Ukrayna birliklerinin başarılı karşı taarruzlarda bulunduğunu da itiraf etti.

Sergey Şoygu'ya seslenen Wagner'in patronu, davet mektubunda bu kez hakaret ya da küfür yerine nazik bir dil kullandı, Rusya Savunma Bakanı'nın geçmiş muharebe deneyimlerini övdü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen ve 'Putin'in Şefi' lakabıyla tanınan Prigozhin, geçen haftaki öfkeli videosunda yeterli cephane sağlanmadığı için paralı askerlerini 10 Mayıs'a kadar Bakhmut'tan çekeceği tehdidini savurmuş ancak daha sonra kararından dönmüştü.

Wagner Grubu'nu kurduğunu yıllar süren inkarın ardından ilk kez Eylül 2022'de itiraf eden Prigozhin ile Rus ordusu arasındaki derin çatlak, aylar öncesinde görünür oldu. Bakhmut'ta başarı sağlayamayan düzenli ordu birliklerinin yerine Wagner paramiliterlerinin cepheye sürülmesiyle başlayan sürtüşmede, Kremlin'in sessizliği göze çarpıyor.

Haberin Devamı

HARİTADAN SİLİNEN ŞEHİR

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı ise, Rusların aylardır ele geçiremediği Bakhmut'un son halini gösteren fotoğrafları dünyaya servis etti. Şok etkisi yaratan karelerde, stratejik bir önemi bulunmayan küçük şehirdeki yıkım tüm çıplaklığıyla gözler önüne serildi.

AP şoke edici kareleri geçti Nazik mektupla davet

BBC'ye göre, eli kulağında olan karşı saldırı savaşta belirleyici olabilir ve aylardır değişmeyen cephe hatlarını yeniden çizebilir. Ukraynalılar, geçtiğimiz sonbahardaki karşı taarruzda yıldırım baskınla Harkov çevresini birkaç gün içinde Rus işgalcilerden temizlemiş, Kasım ayında ise Rusya lideri Putin'e en acı yenilgiyi tattırmıştı. Putin'in güneydeki Herson'da sıkışıp kalan yaklaşık 30 bin askerine geri çekilme emri vermesi, Rus liderin aldığı en utanç verici karar olarak kayıtlara geçmişti.

Kırım Yarımadası'nın hemen kuzeyinde yer alan Herson, Rus işgalcilerin ele geçirmeyi başardığı tek bölgesel başkent özelliğini taşıyordu.

Yeni karşı taarruzun hangi cepheleri hedefleyeceği şimdilik belirsizliğini koruyor.