Dünya Bomba atmasınlar diye yalvardı! Drone kağıt bıraktı

Bomba atmasınlar diye yalvardı! Drone kağıt bıraktı

11.05.2023 - 11:30 | Son Güncellenme:

Telegram gruplarında yayınlan görüntülerde, Rus askerin Ukrayna İHA'sına 'merhamet' için yalvardığı ortaya çıktı. Silah arkadaşları tarafından mermi yağmuruna tutulmasına rağmen Ukraynalılara teslim olmayı başaran askerin o anları dünyada infial yarattı.

Bomba atmasınlar diye yalvardı Drone kağıt bıraktı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde son günlerde cephe hattında hareketlilik tekrar yükseldi. Aylardır çatışmaların devam ettiği Bahkmut'ta ortalık yangın yerine döndü. Önce Wagner Grubu lideri Yevgeny Prighozhin silah ve mühimmat desteği alamadığı için bölgeden çekileceğini ilan etti. Bu açıklamadan saatler sonra ise gereken desteklerin verileceği sözünü aldığını belirten Prighozhin bölgede çatışmaya devam edeceklerini aktardı.

Haberin Devamı

ZAFER GÜNÜ SÖNÜK GEÇTİ

Prighozhin'in bu sözleri sonrası dünyanın gözü Rusya'da Zafer Günü törenindeydi. Geçmiş yıllara nazaran sönük geçen törende Ruslar sadece 2. Dünya Savaşı döneminden kalan T-34 kullandı. Rusların bu seçimi dünya basınında dalga konusu oldu.

Kızıl Meydan'daki geçit törenine yaklaşık 8.000 asker katıldı bu rakam 2008'den bu yana en düşük katılım olarak kayıtlara geçti. Kovid-19 salgını yılı olan 2020'deki geçit töreninde bile yaklaşık 13.000 asker törende yer aldı. Geçen yıl ise bu rakam 11.000 civarındaydı.

BAHKMUT'TA SON DURUM

Aylardır iki tarafın en yoğun kayıplarını yaşadığı Bahkmut'ta Ruslar dün püskürtüldü. Kameraya yansıyan görüntülerde Ukrayna tankı ile karşılaşan askerlerin açık arazide düşürüldükleri pusunun görüntüleri dünyada infial yarattı.

Haberin Devamı

ISW'ye göre Ruslar geçen yıl Bahkmut'ta 2 kez ağır yenilgiye uğratıldı. Son olarak Ukrayna kuvvetleri 9 Mayıs'ta Bakhmut çevresinde başarılı karşı saldırılar gerçekleştirdi ve çok az ilerleme kaydetti.

Ukraynalı kaynaklar ayrıca Bakhmut yakınlarında 3. Ordu Kolordusu'na bağlı 72. motorlu tüfek tugayının iki bölüğünü imha ettiklerini ve bölgedeki üç kilometrelik bir cephe hattı boyunca 2,6 kilometre ilerlediklerini söylediler.

Bomba atmasınlar diye yalvardı Drone kağıt bıraktı

POLITICO TAM TERSİNİ SÖYLÜYOR

Politico'ya göre Ruslar ve Wagner grubu Bahkmut'un en az yüzde 85'ini elinde tutuyor. Ağır kayıplara rağmen bölgeden çekilmeyi düşünmeyen Wagner'in önemli cephane ve mühimmat stoğuna sahip olduğu yazıldı.

Politico'ya, adının açıklanmaması koşuluyla konuşan paralı askerlerin Bakhmut'tan ayrılmayı planladıklarına dair kanıtları olmadığı söylendi.

RUS ASKERİ YALVARDI

Öte yandan yine Bakhmut'ta çekilen bir görüntü Rus askerinin çaresizliğini gözler önüne serdi. Kendisini bombalamaya gelen drone'u gören asker, kameraya ölmemek için resmen yalvardı.

Olay yerinden ayrılan drone kısa bir süre sonra tekrar geldi ve askerin üzerine teslim olmasını istediklerine dair bir kağıt bıraktı. Rus asker teslim olma talimatlarını yerine getirirken Rus topçularının bölgeye sürekli ateş açtığı belirtildi.

1/8

2/8

3/8

4/8

5/8

6/8

7/8

8/8

Kameraya yansıyan o anlarda Rus topçu birlikleri ve kurşunların arasından ilerleyen asker, takip ettiği drone sayesinde Ukrayna askerlerinin olduğu kısma geçmeyi başardı.

Haberin Devamı

Görüntü ise Ukrayna'nın 92. Mekanize Tugayı'nda insansız hava aracı komutanı olan Yurii Fedorenko tarafından Telegram'da paylaşıldı. Fedorenko konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

'Bakhmut: 9 Mayıs'ta Ukrayna silahlı kuvvetlerinin bir hayır işi. İHA ekibimiz bir Rus askeri tespit etti. Ekibimiz ona teslim olma ve bir insansız hava aracını takip etme isteği içeren bir not bıraktı. 'Arkadaşları' arkasından ateş etse de kabul etti'

Ukrayna başbakan yardımcısı Mykhailo Fedorov, askerin şu anda Ukrayna'da gözaltında olduğunu doğruladı.