Dünya Babalık becerisi boyunda gizli

Babalık becerisi boyunda gizli

12.09.2023 - 06:59 | Son Güncellenme:

Araştırmacılar, bir erkeğin çocuklarına karşı ne kadar koruyucu ve şefkatli olacağına dair algının, trapezius kasının boyutuyla bağlantılı olduğunu buldu.

Babalık becerisi boyunda gizli

Boynun tabanından başlayan üçgen şeklindeki trapeziusun en yüzeysel sırt kası olduğu biliniyor. ABD’deki Arkansas Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada, 305 kişiden, aynı kişinin bilgisayarda oluşturulmuş 4 resmine bakmaları istendi. Trapezius kasının daha büyük olduğu resimleri gören kişiler, adamın çocukları için daha iyi bir koruyucu olduğu değerlendirmesinde bulundu. Uzmanlar, erkeğin boynunun, fiziksel gücün bir göstergesi olduğunu söyledi. 

Haberin Devamı

Araştırma, ABD'deki Arkansas Üniversitesi'nden Dr. Brown ve ekibinin yaptığı bir çalışma sonucunda ortaya çıkan ilginç bulguları içeriyor. Çalışma kapsamında, 305 katılımcıya aynı erkeğin dört farklı bilgisayar üretimi resmini incelemeleri istendi.

Resimlerdeki erkeğin boyun kasları farklı boyutlarda olmasına rağmen her şey diğer resimlerde aynıydı. Katılımcılardan, resimlerdeki adamı çocuklarını koruma ve besleme konularında dahil olmak üzere çeşitli özellikler açısından değerlendirmeleri istendi.

Resimler rastgele sırayla gösterildi ve katılımcılara önceden farklı insanların kaç fotoğrafını görecekleri söylenmedi, böylece çalışmanın amacını anlamaları engellendi.

'ÇOCUKLARA DAHA İYİ BAKABİLİRLER'

Haberin Devamı

Erkeklerin boyun kasları daha büyük olduğunda, ortalama olarak, çocuklarını daha iyi koruyabilecekleri şeklinde değerlendirildi. Ancak diğer taraftan, bu alandaki kasları daha az gelişmişken, çocuklarına daha az iyi bakabileceği düşünüldü.

Dr. Brown, bir erkeğin fiziksel gücünü belirlemenin etkili bir yolunu kullanmamızın evrimsel olarak geliştiğini söyledi. Atalarımız için, birinin güçlü olup olmadığını hızlıca anlamak önemliydi, çünkü bize zarar verebilecek potansiyelleri vardı ve boyun, yüzden daha güvenilir ve bedenden daha hızlı bir ipucu olarak kullanıldı.

'Boyutunu değerlendirmek, yüz algısının anlık olması ve vücut algısının doğruluğunun önemli olduğu anlarda güzel bir denge sağlar,' diyen Dr. Brown, kendini "büyük bir boyuna sahip evrimsel bir psikolog" olarak tanımladı.

Bu fiziksel güç değerlendirmesi daha sonra bir erkeğin çocukları daha çok koruyan mı yoksa daha çok besleyen mi olacağına dair bir algıya dönüşüyor.

Dr. Brown'ın deneylerinde boyun kaslarının başka bir grup olan sternocleidomastoidler de manipüle edildi, ancak bu, insanların erkeklerin baba olma yetenekleri hakkındaki algılarını etkilemedi.

2020 yılında yayımlanan bir başka çalışmanın ardından, genel olarak "Baba vücudu"na sahip erkeklerin daha kaslı bir fizik yapısına sahip olanlardan daha iyi babalar olarak algılandığı bulunmuştu. Güney Mississippi Üniversitesi'nden araştırmacılar, biraz daha fazla kilo taşıyan babaların daha az dominant, bu nedenle daha sıcakkanlı ve daha bağlı olduğunu algılandığını bulmuşlardı.