Dünya ‘Bahşiş yoksa sen de yoksun’

‘Bahşiş yoksa sen de yoksun’ 

16.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fransa’nın sosyetik tatil beldesi St Tropez’de restoranların büyük bahşiş bırakmayan müşterileri ‘kara liste’ye aldığı, bu müşteriler rezervasyon yapmak istediklerinde “Yer yok” dedikleri ortaya çıktı

‘Bahşiş yoksa sen de yoksun’

Dünyanın en gözde yaz tatili destinasyonları arasında başı çeken yerlerden biri, Fransa’nın St Tropez kasabası. Vaktiyle Akdeniz kıyısında bir balıkçı köyü olan Fransa’nın güneydoğusundaki St Tropez, 1956’da yönetmen Roger Vadim’in “Ve Tanrı Kadını Yarattı” filmiyle ünlendi. Başrolünü Brigitte Bardot’nun oynadığı filmle birlikte bu kasaba da adeta yeniden yaratıldı. St Tropez o tarihten beri dünya sosyetesinin ve Hollywood yıldızlarının 1 numaralı tatil adresi oldu. 

Haberin Devamı

Personel liste tutuyor 

Ama St Tropez bu yaz bir skandala sahne oldu. Sosyetik kasabadaki restoranların çalışanlarının, büyük bahşişler bırakmayan müşterileri gizli listelerine aldıkları, bu müşteriler daha sonra rezervasyon yapmak istediklerinde “Yerimiz yok” denilerek reddedildikleri ortaya çıktı. Aslında müşteriler bu restoranlarda çalışanlara bahşiş vermek zorunda değil. Çünkü St Tropez restoranlarında faturalara otomatik olarak yüzde 15 oranında bahşiş payı ekleniyor. Ama çalışanlar, restoranlara hep zenginler geldiği için onları Amerikan tarzı devasa “ekstra bahşişler” bırakmaları için zorluyor. 

Belediye başkanı: Bunlar haraççı!

St Tropez Belediye Başkanı Sylvie Siri, beldedeki restoranlarda çalışanların hazırladığı “Bahşiş kara listesi”ni yeni öğrendi ve küplere bindi! Başkan bu listeleri tutan restoran çalışanlarını “gaspçı” ve “haraççı” olarak damgaladı. Siri, “Derhal bu hukuksuz uygulamalara son verilmeli. Bu zorunlu bahşişler, organize haraççılığa benziyor. Müşteri memnuniyetini temsil eden bir anlayıştan çok uzaktayız. Bu uygulamalar ziyaretçiler için olduğu kadar St Tropez halkı için de iğrenç” dedi.