Dünya Nehirdeki şişenin çözülemeyen gizemi! 'Bulunabilirim' mesajının peşine düştüler

Nehirdeki şişenin çözülemeyen gizemi! 'Bulunabilirim' mesajının peşine düştüler

16.08.2023 - 06:31 | Son Güncellenme:

Her zamanki gibi yine aynı bölgede arama yapıyorlardı. Hazine ve mücevher peşindeyken nehir kıyısında duran bir şişe dikkatlerini çekti. Hızlıca gidip açtıkları şişenin içindeki not ise şişenin kendisinden daha da gizemliydi. Dört mısralık bir şiirin peşine düşen hazine avcılarının notun sırrını çözmek için ise önlerinde iki seçenek var.

Nehirdeki şişenin çözülemeyen gizemi Bulunabilirim mesajının peşine düştüler

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Sıradan bir günde yine her zaman yaptıkları şeyi yapıyorlardı. Nehrin kenardında ellerindeki dedektörle gezerken akıllarında tek bir şey vardı, o da keşfedilmemiş hazinelere ve birbirinden değerli mücevherlere ulaşmak. Bir müddet sonra her şey korsan filmlerini andırmaya başladı. Thames Nehri'nin kenarındaki taşların üzerinde bir şişe öylece bırakılmış bir halde duruyordu. Şişeyi nehrin kenarına kim bıraktıysa içindeki nota zarar gelmesin istediği her halinden belliydi.

Haberin Devamı

Nehirdeki şişenin çözülemeyen gizemi Bulunabilirim mesajının peşine düştüler

'FREEHOLD'UN KUZEYİ, BULUNABİLİRİM'

İngiltere'deki Thames Nehri'nin kenarında gördükleri şişe için çok heyecanlanan hazine avcıları şişenin kesinlikle kıyıya vurması için tasarlandığını düşündü. Ancak şişe nehirde rastgele bir şekilde de durmuyordu. Öylece kayalara bırakılmış gibi bir hali vardı. Eğer şişe Thames kıyısına varmak için Atlantik'i aşmış olsaydı, bu kadar bozulmamış görünmezdi. Şişenin bir şaka mı yoksa gerçek bir amaçla bırakıldığını anlayamayan hazine avcıları içindeki notu okumak için epey sabırsızlandı. Nihayetinde şişeyi açmaya karar verdiler ve içindeki notlarda şu dizeler yer alıyordu:

"Geniş ve ağır, kasabayı dolduruyor. Freehold'un Kuzeyi, bulunabilirim."

HAZİNE HARİTASI MIYDI?

Freehold'un ABD'nin New Jersey eyaletinde bulunan bir kasaba olduğunu bilen bazı hazine avcıları bu tuhaf dört mısralık şiirin, bu bölgede yer alan gizli hazineye işaret eden bir 'harita' olduğunu düşündü. Diğerleri ise bu notun ABD'nin New Jersey'den tüm yolları aşarak buralara gelmiş olabileceğini söylüyordu. Hazine avcılarının toplandığı ve haberleştiği çevrimiçi bir paylaşım forumunda gönderi paylaşan Chris Green şunları yazdı:

Haberin Devamı

"Merhaba, bugün sizin için biraz bulmacam var. Geçen haftalarda Thames Nehri'ndeydim ve bir şişede bu mesajı buldum. Bir tür şifreli ipucu gibi görünüyor ancak benim için çözmesi çok zor. Bu yüzden bunu denemek ve çözmek için farklı bakış açılarını bulmam gerekiyor. Yanılıyor olabilirim ama bunda ABD'ye dair bir ipucu olabilir mi? Belki nehrin karşısındaki dostlarımız yardımcı olabilir."

Nehirdeki şişenin çözülemeyen gizemi Bulunabilirim mesajının peşine düştüler

ŞİİRİN PEŞİNDE BÜYÜK TARTIŞMA

Chris'in gönderisi merak uyandırdı ve birçok hazine avcısını bir tartışma içerisinde buldu. Gönderiyi gören biri, "Geniş ve ağır her ikisi de büyük harfle yazılmış, bu nedenle bunlar bir tanımdan çok bir şeyin adı olabilir" diye yorum yaptı. Başka biri "Keşke bunu geçseydim! Şimdi bunu kimin yazdığını, neden yazdıklarını, ne anlama geldiğini ve ne aradığımızı bilmem gerekiyor" dedi. Aynı zamanda başka bir meraklı kullanıcı, şiirin çevrimiçi oyun olan World of Worldcraft'a atıfta bulunup bulunmadığını merak ederek, "Freehold, 'World of Warcraft' oyununda bir zindan" notunu düştü. Diğerleri, şişenin rastgele kıyıya vurmak için fazla sağlam göründüğünü belirtti. Biri, "Taşların arasına bilerek yerleştirilmiş gibi görünüyor" diye yazdı. Hazine avcıları ise hâlâ şifreyi çözebilmiş değil ve karşılaştıkları şeyin bu iş çözülene kadar bir şaka olduğundan neredeyse emin.

'NE BULDUĞUMA BAK'

Öte yandan Tesisatçı Peter Allan da (50) İskoçya Edinburgh'daki bir evin ahşap zemininde rastgele delik açtığında tarihi bir ana tanıklık edeceğinden habersiz olanlardan biriydi. Evin tesisat sorunlarını çözmek için yaptığı bu şey, Viktorya döneminden kalma bir şişeyi karşısına çıkardı.

Haberin Devamı

Cam bir şişenin içinde kaliteli parşömen kağıdına yazılmış not öylece Allan'ın karşısında duruyordu. Ancak Peter Allan şişeyi açıp notu okumanın ev sahibine saygısızlık olacağını düşündü ve koşarak "Az önce açtığım delikte ne bulduğuma bak!" diye bağırarak şişeyi ev sahibi Eilidh Stimpson'a teslim etti.

Nehirdeki şişenin çözülemeyen gizemi Bulunabilirim mesajının peşine düştüler

Şaşkınlıkla tesisatçının bulduğu şişeye bakan Eilidh şişenin içindekini okumak için heyecandan içi içini yese de biraz daha sabırlı olmaya karar verdi. Çünkü şişeyi çocuklarıyla birlikte açmanın ve onlar okuldan gelene kadar beklemenin bu tarihi anı daha değerli kılacağını düşündü. Şişeyi açmak için sabırsızlıkla bekleyen aile, baba Stimpson'ın işten dönmesi bekledi ve o, eve geldiğinde aile mesajı şişenin içinde çıkarmaya çalıştı. Ancak bu heyecanlı çabaları hızlı bir sonuç vermedi. Sonunda tarihi notu okuyabilmek ve ona zarar vermemek için şişeyi kırmaları gerektiğini anladılar.

Haberin Devamı

'BU ŞİŞEYİ KİM BULURSA...'

Cımbız ve kerpetenle çıkarmaya çalışırken biraz hasar gören not şişeyi kırınca ortaya çıkmıştı. İlginç bir şekilde bu not bu şişenin içinde 7 bin 49 hafta dört gün yani 135 yıl boyunca olduğu yerde saklanmıştı. Kraliçe Viktorya döneminde evin inşasına yardım eden iki adam tarafından imzalanıp tarih atılan mesajda şunlar yazıyordu:

"James Ritchie ve John Grieve bu zemini döşedi ama viskiyi içmediler. 6 Ekim 1887. Bu şişeyi kim bulursa, tozlarımızın yolda uçuştuğunu düşünebilir."

135 yıllık şişeyi kırarken kendini çok kötü hisseden Eilidh tüm parçaları sağlam bir saklama kabına koydu. Öte yandan notu yazan kişilerin kim olduğu da büyük bir merak konusuydu. Stimpsonların bir aile dostu 1881 nüfus sayımına baktı ve sadece birkaç kilometre ötede, Edinburgh'un Newington bölgesinde yaşayan bu adamların isimlerine ulaştı ancak daha fazla bilgi edinemedi.