Dünya Baş döndürücü... Karşınızda dünyanın en güzel sivrisineği!

Baş döndürücü... Karşınızda dünyanın en güzel sivrisineği!

01.09.2021 - 11:03 | Son Güncellenme:

Onları gördüğümüz anda tereddüt etmeden öldürüyoruz. Ancak bu sivrisineğin güzelliğine hayran olmamak mümkün değil. Yılın Yaban Hayatı Fotoğrafçısı yarışmasının en çok ilgi gören fotoğrafı Kanada'dan Gil Wizen'in çektiği sivrisinek fotoğrafı oldu.

Baş döndürücü... Karşınızda dünyanın en güzel sivrisineği

Güzelliğine hayran olmamak elde değil. Muhteşem tüylü bacakları ve yanardöner ışıltısıyla bu dişi sivrisinek tam anlamıyla baş döndürüyor.

Haberin Devamı

Bu sivrisinek, Orta ve Güney Amerika'da bulunan Sabethes türlerinden biri. Bu özel sineğin aynı zamanda önemli bir tropikal hastalık taşıyıcısı olması ise çok üzücü.

Fotoğraf Ontario, Kanada'dan Gil Wizen tarafından çekildi. Çalışmaları, bu yılki Yılın Yaban Hayatı Fotoğrafçısı yarışmasında büyük beğeni topladı.

PLANLAMA, SABIR VE ACI

Gil, eğitimli bir entomolog, böylece süjelerini gerçekten anlıyor. Ve bu tür bir çekim yapmak çok fazla planlama, sabır ve hatta biraz acı gerektirir.

Gil, Sabethes sivrisineklerini, özellikle bu fotoğrafın çekildiği Ekvador'daki Amazon yağmur ormanlarının daimi sıcaklığı ve nemi altında, son derece ürkek ve iyi fotoğraflanması zor olarak tanımlıyor.

Fotoğrafçı, "Sivrisinek en küçük hareketlere ve ışık yoğunluğundaki değişikliklere tepki veriyor" dedi.

Haberin Devamı

"Bu, onu fotoğraflamaya çalışırken çok hareketsiz kalmanız ve ayrıca flaş kullanıyorsanız sivrisineğin kaçışına hazırlıklı olmanız gerektiği anlamına gelir. Neyse ki, tek bir sivrisinekle asla yalnız değilsiniz, çünkü genellikle başınızın üzerinde uçan düzinelerce sivrisinek vardır.

ÖLÜMCÜL HASTALIKLAR TAŞIYORLAR

"Bu sivrisinekler, sarı humma ve dang humması gibi çeşitli tropikal hastalıkların önemli vektörleri. Fotoğrafı çekerken, bu sivrisinek ve diğer birkaç sivrisinek tarafından ısırıldım ve vektör kaynaklı bir tropikal hastalığa yakalanma riskimi artırdım. Ama hala yaşıyorum!"

Gil'in boğumundan gelen kanla beslenirken sivrisineğin arka bacaklarının nasıl yukarıda tutulduğuna dikkat edin. Onlar duyusal. Ve elbette, diğer bacaklarda o tüylü "kürekler" var. Ne işe yaradıkları tam olarak belli değil, ancak muhtemelen eşini cezbetmekte kullanılıyor.

3 BİN 300DEN FAZLA TÜRÜ VAR

Dünyada 3 bin 300'den fazla sivrisinek türü var. Ancak bu hayvanların çok az hayranı var.

Çoğumuz onları yakından incelemek yerine vurup eziyoruz. Ancak, WPY yarışmasını yürüten Londra Doğa Tarihi Müzesi'nde kıdemli küratör olan Erica McAlister, bunu yapsaydık, çok sayıda rengarenk pul ve saçlar göreceğimizi söylüyor.

Bir dereceye kadar, her şeyin doğada bir yeri vardır.

Haberin Devamı

Erica, "Dişi Sabethes sadece yumurta üretmek üzereyken kanla beslenir. Geri kalan zamanlarda ise nektarla beslenir. Bu nedenle tozlayıcı olur" diye açıklıyor Erica.