Dünya Biden’ın ‘tartışmalı’ seçimi

Biden’ın ‘tartışmalı’ seçimi

09.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Joe Biden, Savunma Bakanlığı için eski CENTCOM Komutanı Lloyd Austin’i aday olarak belirledi. Başarısız olan “eğit-donat” programının yaratıcısı Austin, Senato’nun da onayını alması halinde ülkenin ilk siyah Savunma Bakanı olacak.

Biden’ın ‘tartışmalı’ seçimi

ABD’nin Seçilmiş Başkanı Joe Biden, Savunma Bakanlığı için eski Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı emekli Orgeneral Lloyd Austin’i aday olarak belirledi. Biden’ın cuma günü savunma bakanlığı adayını açıklayacağını duyurmasından kısa bir süre sonra Austin’i aday gösterdiği Amerikan basınına sızdı.

Haberin Devamı

“New York Times” 67 yaşındaki Austin’in orduda çok saygı duyulan ve çatışma sahalarında taktik zekasıyla bilinen bir asker olduğunu yazdı. Austin, 2010-11 yıllarında Biden’ın başkan yardımcılığı döneminde Irak’taki ABD güçlerinin komutanlığını yürüttü. 2013 yılında ABD’nin Ortadoğu’daki tüm askeri faaliyetlerinden sorumlu olan Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın (CENTCOM) başına atandı. Austin, ABD’de muharip bir komutanlığa komutanlık yapan ilk siyahi olarak biliniyor.

YPG’ye desteği açıkladı

Austin’in CENTCOM komutanlığı dönemine Suriye’deki savaş ve DAEŞ ile mücadele damgasını vurdu. Austin, 2015’de ABD’nin Suriye’deki muhalifleri eğitmek için oluşturduğu 500 milyon dolarlık “eğit-donat” askeri programın başarısız olması nedeniyle eleştirilere maruz kalmış bir komutan.

Haberin Devamı

Austin, Eylül 2015’te Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde soruları yanıtlarken, eğit-donat programına katılanlardan yalnızca “4 veya 5 kişinin” Suriye’de o dönemde savaştığını söylemişti. O dönemde bu sözleri büyük eleştiri toplamıştı. Aynı konuşmasında Austin, ABD’nin YPG’ye destek verdiğini kabul eden ilk askeri yetkili oldu. Austin, DAEŞ’le mücadele döneminde Türkiye’yi de birkaç kez ziyaret etti. Görüş olarak daha apolitik bir çizgisi bulunan Austin, 2016’da emekli olduktan sonra Raytheon savunma şirketinde yönetim kurulunda görev aldı.

ABD’de yasa gereği bir kişi askerlik mesleğinden ayrıldıktan sonra 7 yıla kadar Savunma Bakanlığı’nda herhangi üst düzey sivil göreve atanamıyor. 2016’da emekli olduğundan, Kongre’nin, Austin’in bu yasal durumuna karşı 2017’de ABD Başkanı Donald Trump tarafından aday gösterilen Jim Mattis’e verdiği gibi muafiyet tanıması gerekiyor. Birçok Kongre üyesinin Austin’e bu bağlamda bir muafiyet vermek istemediği iddia ediliyor. Austin, atamasının kesinleşmesi halinde ABD’nin ilk Afrika kökenli savunma bakanı olacak.

Seçimden kısa bir süre sonra Biden’ın Savunma Bakanlığı Eski Savunma Bakanlığı Müsteşarı Michele Flournoy’u aday göstermesi bekleniyordu. Ancak Demokratların Flournoy’u siyasi olarak daha “şahin” bulduğu belirtiliyor.