Dünya Bir sene arayla 2 farklı Miçotakis! NATO zirvesi sonrası ağız değiştirdi

Bir sene arayla 2 farklı Miçotakis! NATO zirvesi sonrası ağız değiştirdi

14.07.2023 - 10:40 | Son Güncellenme:

NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Yunanistan Başbakanı Miçotakis'den ilk açıklama geldi. Miçotakis iki ülke arasındaki ilişkiler hakkında önemli yorumlarda bulundu. Yunan liderin F-16'lar konusunda yaptığı değerlendirme ise akıllara Eylül ayında ABD'ye yaptığı ziyareti getirdi.

Bir sene arayla 2 farklı Miçotakis NATO zirvesi sonrası ağız değiştirdi

Vilnius'ta düzenlenen NATO zirvesinden tam bir gün önce Türkiye, İsveç'in birliğe girmesine izin verdi. Dünyada ses getiren gelişme sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 11-12 Temmuz tarihlerinde önemli temaslarda bulundu. ABD, Fransa, İtalya, Kanada gibi ülkelerin liderleriyle önemli temaslarda bulundu. Bu temaslardan en dikkat çekeni ise ABD ve Yunanistan ile yapılan görüşmelerdi.

Haberin Devamı

DÜNYA MEDYASININ GÖZÜ ERDOĞAN'DA 

Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile tam 16 ay sonra görüşen Erdoğan, temasları sonrası iki ülkenin işbirliği konusunda önemli adımlar atacağının mesajını verdi. Gün içerisinde Yunan basınında çıkan haberler ise zirvede Türkiye'nin rolünü değerlendirdi.

Ta Nea'de yer alan analizde, 'Uluslararası medya 'Erdoğan'ın NATO'daki varlığıyla ilgileniyor' dedi. Söz konusu haberin devamında Erdoğan'ın, İsveç kararıyla uzmanları 'şaşırttığına' vurgu yapıldı. Analizin devamında Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşındaki denge politikasını sürdürdüğüne dikkat çekilirken Yunanistan ile olan gerilimin de yumuşadığı hatırlatıldı.

Bir sene arayla 2 farklı Miçotakis NATO zirvesi sonrası ağız değiştirdi

F-16'LARDA İLERLEME KAYDEDİLDİ

Ankara'nın İsveç'in NATO'ya katılmasına izin vermesinden saatler sonra ABD, Türkiye'ye F-16 konusunda yeşil ışık yakacağını aktardı. Çarşamba günkü basın toplantısında Erdoğan jet alımı konusunda "her zamankinden daha iyimser" olduğunu söylerken, ABD Başkanı Joe Biden anlaşmanın devam edeceği sinyalini verdi.

Haberin Devamı

İLK AÇIKLAMA GELDİ

Öte yandan Yunanistan Başbakanı Miçotakis'den Erdoğan ile görüşmesi sonrası ilk açıklama geldi. Geçtiğimiz dönemlerin ikili ilişkiler açısından 'zor' olduğunu belirten Miçotakis Erdoğan'a güvenip güvenmediği sorusuna 'Önceki görüşmelerden farklı bir hava aldım. bardağın dolu tarafından bakalım' dedi.

Bir sene arayla 2 farklı Miçotakis NATO zirvesi sonrası ağız değiştirdi

2 FARKLI MİÇOTAKİS

2022'nin Eylül ayında ABD'ye yaptığı ziyarette Miçotakis ABD Başkanı Joe Biden ile temaslarda bulundu. Euronews'in haberine göre Yunan lider, ziyareti sırasında yaptığı görüşmelerde Washington’un Atina’ya F-35 savaş uçakları satması, Ankara’nın F-16 savaş uçaklarını modernleştirmek ve yeni savaş uçakları satın alma projesini ise engellenmesi için yoğun lobi yaptı.

EN BÜYÜK HEDEFİ

Türkiye-Yunanistan ilişkileri konusundaki en büyük hedefini açıklayan Miçotakis 'En büyük hedef aradaki anlaşmazlığın çözülmesi. Türkiye ile hala en büyük anlaşmazlıklarımız Ege ve Doğu Akdeniz'deki deniz sınırlarının ve kıta sahanlığının belirlenmesidir' dedi.

DİKKAT ÇEKEN 'TEÇHİZAT' YORUMU

Miçotakis açıklamalarının devamında ABD'nin Türkiye'ye uçak satmasının Yunanistan için sorun teşkil etmeyeceğine vurgu yaptı ve 'Türkiye'nin ABD'den aldığı teçhizatları Yunanistan değil, hiçbir NATO ve müttefik ülke karşısında kullanmayacağına inanıyorum' dedi.