Dünya Böbrek taşı düşüren tren! Doktorlar bile tavsiye ediyor, 2 kez binmesi yetti

Böbrek taşı düşüren tren! Doktorlar bile tavsiye ediyor, 2 kez binmesi yetti

29.04.2023 - 11:55 | Son Güncellenme:

Böbrek taşlarının düşürülme süreci hayatı zindana çevirebiliyor. Bu sıkıntıyı çekenlerden biri de ABD'de yaşayan Steph Fallon adlı bir TikTok fenomeniydi. İnternette gördüğü makale üzerine soluğu Disney World'de alan kadın, en ağrısız şekilde böbrek taşlarını düşürmek istedi. Sonuç ise enteresandı. İşte doktorların bile tavsiye ettiği, araştırmalara konu olan o yöntem.

Böbrek taşı düşüren tren Doktorlar bile tavsiye ediyor, 2 kez binmesi yetti

Derleyen: Can Şişman / Milliyet.com.tr - Böbrek taşlarının düşürülme süreci birçok kişinin hayatını zindan edecek kadar şiddetli ağrı ve acılara sebep oluyor. Bu kabustan kurtulmanın çeşitli yöntemleri olsa da son dönemde yurt dışındaki uzmanların yeni önerisi giderek daha da popüler hale geliyor. Bazı doktorlar böbrek taşından kurtulmak isteyen kişiler için pek de alışıldık bir yöntem olmayan 'hız trenleri'ni öneriyor. ABD'de geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olay ise uzmanların eğlenceli önerisinin ne kadar gerçekçi olabileceğini net bir şekilde ortaya koymuş durumda.

Haberin Devamı

Böbrek taşı düşüren tren Doktorlar bile tavsiye ediyor, 2 kez binmesi yetti

BÖBREK TAŞINI DÜŞÜRMEK İÇİN DISNEY'E GİTTİ!

ABD'nin New Jersey eyaletinde yaşayan Steph Fallon adlı bir kadın, yurt dışındaki doktorların eğlenceli 'hız treni' önerisini dikkate almaya karar verdi. Hayatı boyunca sık sık böbrek taşı düşüren ve bu süreç esnasında şiddetli ağrı ve acılar yaşayan Fallon, internette gezindiği sırada rastladığı bu sıra dışı yöntemi uygulamak istedi. Popüler sosyal medya platformlarından TikTok hesabında bir video paylaşan Fallon, 1.1 milyon izlenen ve viral olan paylaşımında takipçilerine "Böbrek taşı düşürmek için Disney World'e gidiyorum, beni takip edin" diye seslendi. Fallon, sosyal medyada viral olan bu videodan sonra yaşadıklarını tek tek hesabından paylaştı.

Haberin Devamı

HER ANINI TIKTOK'TA PAYLAŞTI

Florida eyaletindeki Disney World'e giden Steph Fallon, alışılmışın dışındaki rahatlama yöntemini test etmek için her şeyi önceden hazırladı. Bu ziyaret günübirlik olacaktı. Buna uygun olarak yolculuk için gerekli rezervasyonları yaptırmış, hatta hız trenine kaç kez binmesi gerektiğine kadar her detayı araştırmıştı. Birçok kişinin nefesini kesen hız trenine tam iki kez binen Fallon, yaşadığı heyecan dolu dakikaları anbean TikTok'tan paylaştı. Hız trenindeki virajlar sayesinde böbrek taşını çok büyük acılar çekmeden düşürmeyi planlıyordu. Eğlence parkına sağlığına kavuşmak amacıyla giden Fallon, dönüş yolunda hızlıca havaalanına gitti. Hesaplamalarına göre havaalanı kısmında ağrıları başlayacaktı. Nitekim öyle de oldu.

Kaburgaların altında bel bölgesinin iki yanında bulunan böbrekler kanı temizlemekle görevlidir. Bu işlem sırasında bazı mineral ve tuzlar ise böbrekte birikir. Bu tuz ve minerallerin idrarla atılamaması halinde birikerek o bölgeye yapışması sonucu böbrek taşları oluşur. Kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülen böbrek taşları dünya çapında her yıl en az 10 milyon kişide görülüyor. Obezite, diyabet ya da yüksek tansiyon gibi hastalıkların böbrek taşı oluşumuna zemin hazırladıkları biliniyor.

Böbrek taşı düşüren tren Doktorlar bile tavsiye ediyor, 2 kez binmesi yetti

'GERÇEKTEN İŞE YARADI' DEDİ

Havalimanında ciddi ağrı ve acılar çekmeye başlayan Steph Fallon, New Jersey'deki evine gece yarısında ulaştı ve hızlıca kendini yatağa atıp uyumaya çalıştı. Sabah gözünü açtığında bu eğlenceli 'hız treni' yönteminin işe yaradığını fark eden Fallon, soluğu sosyal medyada aldı. "İşe yaradı, böbrek taşımı en acısız bir şekilde 'hız treni' sayesinde düşürdüm" diye bir paylaşımda bulunan ve düşen taşı bir peçete üzerinde takipçilerine gösteren Fallon'ın bu videosu milyonlarca kez izlendi. Kısa zaman içinde sosyal medya fenomenine dönüşen Fallon, hislerini merak edenlere "Gerçekten şoke oldum, bu kadar işe yarayacağını düşünmüyordum" dedi.

Haberin Devamı

2016'DA YAYINLANAN ARAŞTIRMADA DİKKAT ÇEKİLMİŞTİ

Steph Fallon'ı TikTok fenomeni yapan 'acısız şekilde böbrek taşı düşürmek için hız trenine binme yöntemi' aslında sanılanın aksine birçok doktorun desteklediği bir yol. Michigan eyaletindeki bir üniversitede üroloji profesörü olarak görev yapan Dr. David D. Wartinger, 2016 yılında yayınladığı bir araştırmada, özellikle Disney World'deki 'hız trenleri'nin böbrek taşlarını düşürmek için en etkili ve ağrısız yollardan biri olduğuna yer verdi.

Yapılan araştırmalara göre böbrek taşını bu yöntemi takip ederek düşürmek isteyen kişiler yüzde 70 oranında başarılı sonuçlar alıyordu. Dr. Wartinger, "Araştırma öncesinde bana Disney World'e gidip 'hız treni'ne bindiğini söyleyen ve bu şekilde böbrek taşlarını düşürebildiklerini fark eden hastalar denk geliyordu. Hatta bu yöntemle tam 3 defa taş düşüren bir hastam bile oldu" diye konuştu.

Haberin Devamı

Böbrek taşı düşüren tren Doktorlar bile tavsiye ediyor, 2 kez binmesi yetti

3 BOYUTLU BÖBREK MODELİ OLUŞTURDULAR

Peki 2016 yılında yayınlanan bu araştırma nasıl gerçekleşti? Uzmanlar, gerçekleştirdikleri deneylerde 3 boyutlu bir böbrek modeli oluşturdu. Söz konusu deneyde bu yapay böbreğin içine bir miktar idrar ve çeşitli boyutlarda böbrek taşları konuldu. Bu taşların böbreğin farklı bölgelerindeki pozisyonlarını incelemek isteyen araştırmacılar, yapay böbreği tam 20 kez 'hız treni'ne koydu ve bazı ölçümlerde bulundu. Sonuç enteresandı. 'Hız trenleri'nin böbrek taşı düşürmek isteyen kişilerde olumlu etkide bulunduğu fark edildi. Araştırmacılar, oturma düzeninin deneylerinde kontrol edemedikleri bir etken olduğunu özellikle vurguladı.

Böbreklerde oluşan sert mineral kütleleri olarak bilinen böbrek taşlarının boyutları ufak bir kum tanesinden bir beyzbol topuna kadar değişiklik gösterebiliyor. Böbrek taşı hastalarının her zaman tedaviye ihtiyaçları olmayabiliyor çünkü her ne kadar oldukça ağrılı bir süreç olsa da vücut bu oluşumları kendiliğinden dışarı atabiliyor. Böbreklerde oluşan taşlar, üreter ve mesaneden geçerek ürethra vasıtasıyla düşürülebiliyor.