Dünya Bodrum katta hazine avı! 'Milyon dolarlık' sürpriz

Bodrum katta hazine avı! 'Milyon dolarlık' sürpriz

15.06.2023 - 14:32 | Son Güncellenme:

Kayınbabadan kalan evin bodrumu örümcek ağlarıyla kaplıydı, kimse temizlemek istemedi. Tesisat kanalında bulunan rulo halindeki çok ağır halının kaldırılması, hazineye giden yolu açtı.

Bodrum katta hazine avı Milyon dolarlık sürpriz

ABD Güney Kaliforniya'da emlakçı olan 41 yaşındaki John Reyes, başlangıçta yaklaşık bir milyon adet bozukluğu olduğunu sanıyordu. Ancak tarihi paraların gerçek değerinin ortaya çıkmasıyla, buldukları hazineyi 'milyon dolarlık bozukluk' elde etme umuduyla koleksiyonculara değerinin yaklaşık üç katına satmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

ABD'nin batısındaki Los Angeles şehir merkezinin yakınındaki bir evde, yaklaşık yarım asırdır Fritz ailesi yaşıyordu. John Reyes'in kayınbabası Fritz yaklaşık on yıl önce öldü, birlikte yaşadığı erkek kardeşi ise evden ayrılmaya karar verene dek orada yalnız başınaydı. Fritz'in iki çocuğu ve kuzenleri, evi torunları için yenilemeye karar vererek devraldı. Ancak önce burayı temizlemeleri gerekiyordu.

'AĞIR' HALININ ALTINDAKİ GİZEM

Bodrumu temizlemek ise, herkesin kaçındığı bir görevdi. Aylar boyu bodrumu kimin 'halledeceği' aile arasında bir şakaya dahi dönüştü. En sonunda bodrumun geriye tek oda olarak kalmasıyla 41 yaşındaki Reyes eski püskü merdivenlere ve örümcek ağlarına göğüs gererek, temizlik takımlarını aldı ve aşağı inmeye karar verdi. Yanında eşinin kuzeni vardı.

Haberin Devamı

BİR TANE DAHA, BİR TANE DAHA DERKEN...

Zaman geçerken, tesisat kanalını temizlemek gibi tatsız işlerle uğraşmaya başladılar. Reyes, rulo haline getirilmiş çok ağır bir halı buldu. Halıyı kaldırmasıyla ilk bozuk para dolu rulo gözüne çarptı. Sonra; bir tane daha, bir tane daha derken, hazine avı başladı.

Bodrum katta hazine avı Milyon dolarlık sürpriz

Reyes, ruloların peşine küçük ekmek kırıntılarını takip edercesine düşünce, onlardan kutular dolusu buldu. Yaptığı keşif karşısına içi kuruşla dolu plastik süt kutularını çıkardı. Süt kartonları ise, onu bazıları hala mühürlü olan banka çantalarına götürdü. Hepsi de, bozuk para 'definesiyle' doluydu.

ÇOCUKLARININ BULMASI ÜMİDİYLE

1982'de artan bakır maliyeti, ABD Darphanesini 1960'lardan beri kullandığı yüzde 95 bakır yüzde 5 çinko kurşun bileşimini, bakır kaplamalı çinkoya çevirmesine yol açtı. Aile, yapılan değişikliğin Fritz'in eski ve daha değerli paraları istiflemesine yol açtığına inanıyor.

Bodrum katta hazine avı Milyon dolarlık sürpriz

Aile, Fritz'in paraları çocuklarının bulması ümidiyle evin altına sakladığını tahmin ediyor. Çocukları evi temizleme zamanı geldiğinde, babalarının kendilerine hep sabırlı olmalarını söylediği bilgini paylaştı. Ancak gömülü hazinenin bulunmasıyla şimdi yeni bir sorun vardı, onunla ne yapılacağı?

John Reyes, Wells Fargo Bankasının en yakın şubesiyle temasa geçti. Banka müdürü kasalarında onları tutacak kadar yer olmadığı için, bozuklukları getirmemesini söyledi. 41 yaşındaki adam bunu sorun etmedi çünkü bankanın Ontario'daki evinin yakınındaki şubesiyle harika bir ilişkisi vardı.

Haberin Devamı

BAŞTA CİDDİYE ALMADILAR

Şubeye ilk olarak bozuklukları yanına almadan gitti. Kendisiyle ilgilenen bankacı, Reyes ona diğer şubenin kendisini geri çevirdiğini anlattığında başlangıçta olayı ciddi almayarak espriye vurdu, kendilerinin bozuk paraları almaktan mutluluk duyacaklarını söyledi.

Bodrum katta hazine avı Milyon dolarlık sürpriz

Ancak Reyes, zenginliğinin boyutunu anlatmaya devam ettikçe, görevlinin ruh hali de değişti. Reyes, "Ağzı açık, gözleri fal taşı gibi halde bana baktığını ve 'Sana inanmıyorum' dediğini net bir şekilde hatırlıyorum" diyor.

'MUHTEMELEN BİR MİLYON DOLAR DEĞERİNDE'

Fotoğraf ve video kanıtlarını gören bankacı, büyük heyecana kapıldı. Reyes; bankacının tavrının aslında kendilerinin de heyecanlanmasına yol açtığını, çünkü o ana dek sadece bozukluk adedi değerinde gelir elde edeceklerini düşündüklerini anlattı.

Bankacı ona, koleksiyoncuların en yüksek doları ödeyeceği nadir bir madeni para olup olmadığından emin olmak için her bir bozukluğu analiz ederek incelemeleri gerektiğini söyledi:

Haberin Devamı

"Muhtemelen bir milyon dolar değerinde paranız vardır."

SOSYAL MEDYA VİDEOLARI VE BAŞA TAKILAN BÜYÜTEÇLER

Böylece John Reyes, madeni para koleksiyonculuğunu araştırmaya başladı. Sosyal medyada eğitici videolar izledi. Hatta kendisi ve aile üyeleri için başa takılan büyüteçler bile satın alarak kolları sıvadı.

Ancak en sonunda paraları ne yaptıklarını bilen uzmanlara veya meraklılara satmaya karar verdiler. Pazar günü, bozuklukları 25 bin dolara 8 bin dolarlık nominal değerinin üç katından fazlasına satma teklifi hakkında, 'gerçekten ciddi bir alıcı' ile konuştuğunu söyledi. Henüz satışa karar vermiş değil, "Dışarıda hırslı hazine avcıları var, arkasındaki değer gerçek fırsat" ifadesini kullanıyor.